Hoe pak je de training voor een kickbokswedstrijd aan?
06 juni 2018 

Hoe pak je de training voor een kickbokswedstrijd aan?

Trainen voor een kickbokswedstrijd vergt een goede planning en een serieuze aanpak. Je wilt dat je conditie optimaal is, goed uitgerust zijn en kunnen vertrouwen op je techniek en kracht. Hoe je je training voor een wedstrijd aanpakt, lees je hier.

Verschil kickbokswedstrijden met trainen

Denk jij erover om te gaan kickboksen in wedstrijden? Dan is het goed om eerst eens stil te staan bij wat dat met zich mee brengt. Een kickbokswedstrijd is namelijk wel iets anders dan een oefenpartij tijdens een gewone training.

Hoe-pak-training-kickboxwedstrijd-aan

Tijdens een kickbokswedstrijd:

  • Wordt er absoluut geen rekening met je gehouden. De tegenstander wil jou verslaan en zal daar alles aan doen.
  • Als er geslagen wordt om te raken, kun je daadwerkelijk geblesseerd raken. Blessures als blauwe plekken, een hersenschudding en botbreuken kunnen hier wel voorkomen. Bij een gewone training komt dit zelden voor, zeker niet als je kickboksen als fitness doet.
  • Is het nodig dat je je optimaal kunt verdedigen en goede aanvallen kunt uitvoeren om de wedstrijd te kunnen winnen.

Wat moet je in huis hebben?

Fysieke vereisten

Als je in een kickbokswedstrijd wilt vechten, zul je in ieder geval over goede basistechnieken moeten beschikken. Daarmee kun je je verdedigen en een effectieve aanval kunnen uitvoeren.

Tijdens een wedstrijd is de spanning groot. Als je de bewegingen van het kickboksen nog niet soepel kunt uitvoeren, zul je merken dat dit tijdens een wedstrijd al helemaal niet lukt.

Als je teveel op je eigen bewegingen moet letten, kun je je tegenstander niet in de gaten houden. Daarom zul je veel moeten gaan trainen, zodat dit vrijwel automatisch gaat.

Je hebt ook veel kracht nodig om in een kickbokswedstrijd te kunnen vechten. Een stoot of trap zal pas effect hebben als daar een flinke kracht achter zit en deze moet goed gericht zijn.

Een kickbokswedstrijd duurt niet lang, in de N-klasse (voor nieuwelingen) slechts anderhalve minuut per ronde en je vecht 3 rondes. In de A- en B-klasse duurt een ronde drie minuten. Tussendoor heb je een minuut rust.

Toch is het nodig dat je hiervoor over een uitstekende conditie beschikt. Je bent constant in beweging en ook de spanning kost veel energie. Ook hier zul je dus aan moeten werken.

Je hebt een goede trainer nodig om samen met jou een trainingsschema op te zetten. Zo kun je naar de wedstrijd toe werken en zorgen dat je op tijd klaar bent, wat betreft kracht, conditie en techniek.

Trainen-kickbokswedstrijd-hoe-aanpakken

Mentale vereisten

Kickboksen tijdens een wedstrijd vraagt een andere instelling van je dan kickboksen in een training. Je wilt natuurlijk wel winnen, anders zou je hier niet staan. Dat maakt de druk een stuk groter en daar moet je mee kunnen omgaan.

Er is ook de kans dat je pijn gaat voelen. Toch is het zo dat je daar tijdens de wedstrijd meestal niet veel van voelt. Je lichaam zit vol adrenaline, wat in eerste instantie de pijn dempt. Pas na de wedstrijd zul je de pijn gaan voelen.

Als het goed is, zul je zoveel motivatie hebben dat je niet bang bent voor de pijn. Je kiest voor vechten in een wedstrijd en de pijn komt op de tweede plaats.

Tijdens het kickboksen in de ring heb je publiek om je heen: vrienden, familie en alle anderen die komen kijken. Maakt dat het spannender? Natuurlijk. Maar je staat hier voornamelijk voor jezelf. Laat je niet gek maken door de mening van anderen.

Daarnaast zullen de meeste mensen je bewonderen om je moed. Of je de wedstrijd nu wint of verliest, het gaat erom dat je de stap genomen hebt en in die ring hebt gestaan. Dat is voor jou het belangrijkste.

Mentaal heb je dus ook kracht nodig. Om met de spanning om te gaan, met mogelijke pijn en met het vechten voor een publiek. Je zult stevig in je schoenen moeten staan en vooral veel zelfvertrouwen moeten kweken.

Je trainer kan je deels helpen wat betreft motivatie en ondersteuning. Maar je zult vooral zelf moeten zorgen dat je eigen motivatie en zelfvertrouwen op peil zijn. Besteed hier ook genoeg tijd aan, eventueel met meditatie.

In onderstaand filmpje kun je eens zien hoe het is om in de ring te staan en hoe een kickboksgevecht eruit ziet.

Trainen voor een wedstrijd

Om je technieken onder de knie te krijgen, kracht op te bouwen en een killer conditie te krijgen, zul je veel energie in het trainen moeten steken. Denk niet dat je met een uurtje per week wat kunt bereiken.

Trainen voor een kickbokswedstrijd vraagt veel inzet. Je zult tenminste 3 keer in de week moeten trainen, maar liefst 5 keer per week. Alleen dan kun je de kracht en conditie kunnen opbouwen die je nodig hebt en je technieken kunnen verfijnen.

Belangrijk is dat je aan al deze onderdelen aandacht gaat besteden. Doe oefeningen die je conditie verbeteren. Werk met gewichten voor een grotere en sterkere spiermassa. Werk samen met je trainer om te zien waar je zwakke plekken in je kickbokstechnieken zitten. Focus daarop om ze weg te werken.

Andere punten om op te letten:

  • In de week voor de wedstrijd zul je goed je rust moeten pakken. Ga op tijd naar bed en laat je niet verlokken tot laat uitgaan, drinken en roken. Zorg goed voor je lichaam, want dat moet straks een grote prestatie leveren.
  • Zorg voor de beste voeding: veel eiwitten en gezonde koolhydraten. Drink genoeg en laat dat gezonde drankjes zijn.
  • Schaf de juiste bescherming aan: scheenbeschermers die goed om je benen passen en niet gaan draaien (let op dat deze niet in alle klassen zijn toegestaan). Wedstrijdhandschoenen (die zijn kleiner dan gewone) met goede zwachtels en tape. Draag gebitsbescherming en een tok voor kruisbescherming.

Hieruit blijkt wel dat je niet zomaar in een opwelling moet gaan meedoen aan kickbokswedstrijden. Zonder een goede en serieuze voorbereiding heeft dat ook helemaal geen zin.

Samenwerken met je trainer

Bespreek met je trainer of je er klaar voor bent. Vraag aan hem of haar wat je nog moet doen als dat niet zo is. Je trainer wil je hier vast mee helpen en kan je helpen om je klaar te stomen.

Hoe-aanpakken-trainen-kickboxwedstrijd

Ook bij Delda Sport kunnen we je helpen als je wilt trainen voor een kickbokswedstrijd. Maar natuurlijk ook als je gewoon wilt leren kickboksen, voor je gezondheid, een sterk en mooi lichaam of als je wilt afvallen.

In onze sportschool trainen we in een luxe PT studio. Je kunt je aansluiten bij een Small Group training van zes mensen of individueel begeleid worden in een 1 op 1 training. In heel korte tijd kun je dan de basistechnieken van het kickboksen leren.

Ben je nieuwsgierig geworden? Laat dan je gegevens achter in onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: