Brood: onmisbaar in een gezond eetpatroon
31 mei 2023 
in Voeding

Brood: onmisbaar in een gezond eetpatroon

Voor veel mensen is brood niet weg te denken uit hun dagelijkse voeding. Velen beginnen hun dag met de oer-Hollandse boterham met kaas. Brood past dan ook prima in een gezond eetpatroon. Het is een belangrijke energiebron die bomvol gezonde voedingsstoffen zit. Maar de ene broodsoort is de andere niet. Er zijn gezonde broodsoorten, maar ook ongezonde. 

Volkoren, meergranen, wit… 

Voor het bereiden van brood worden fijngemalen graankorrels gebruikt. Voor het maken van volkorenbrood wordt de gehele graankorrel gebruikt. Bij het maken van witbrood wordt alleen het binnenste deel van de graankorrel gebruikt. Tarwebrood wordt gemaakt van een mix van volkorenmeel en witmeel. De buitenste laag van de graankorrel bevat de meeste voedingsstoffen en voedingsvezels. Daarom is brood van volkorenmeel veel gezonder dan brood van witmeel.  

Broodsoorten op basis van volkorenmeel:

  • Volkorenbrood
  • Mueslibol
  • Roggebrood

Broodsoorten op basis van witmeel:

  • Witbrood
  • Croissant
  • Ciabatta
  • Krentenbrood


Brood zit vol met gezonde voedingsstoffen

Brood is een belangrijke bron van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Stoffen die je lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Voedingsvezels zijn onverteerbare koolhydraten die de eigenschap hebben water aan te trekken. Daarmee zorgen ze voor een verzadigd gevoel en dragen ze bij aan een goede stofwisseling. Alleen brood dat gemaakt is van volkorenmeel is rijk aan voedingsvezels.
Brood is ook een belangrijke bron van B-vitamines en mineralen. Deze spelen een rol bij allerlei stofwisselingsprocessen in je lichaam. Ze zijn bijvoorbeeld nodig voor een goede werking van je afweersysteem, zenuwstelsel, spijsvertering, hart- en bloedvaten. In Nederland wordt zout met toegevoegd jodium gebruikt bij het bakken van brood. Brood is hiermee een belangrijke bron van jodium, aangezien dit mineraal bijna niet in andere voedingsmiddelen voorkomt. Je hebt het echter wel nodig, onder andere voor een goede werking van je schildklier.

Elke broodsoort bevat voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Maar omdat voor het maken van volkorenmeel de hele graankorrel wordt gebruikt, bevat brood op basis van dit meel veel meer gezonde stoffen dan brood van witmeel. Wil je het allerbeste? Kies dan voor volkorenbrood waaraan ook nog zaden en noten zijn toegevoegd.

Brood eten als je wil afvallen

 Veel diëten adviseren om minder of zelfs helemaal geen brood te eten als je wil afvallen. Maar brood dat gemaakt is van volkorenmeel is eigenlijk helemaal niet zo ongezond. Het bevat veel waardevolle voedingsstoffen en relatief weinig calorieën en vet. Dikmakers zijn juist het brood op basis van witmeel en het beleg. Kies daarom altijd voor volkorenbrood met gezond en mager beleg. Denk daarbij aan rookvlees, kalkoen, kipfilet, 30+ kaas of ei. Om het wat spannender te maken kun je daar plakjes komkommer of tomaat aan toevoegen. Houd je meer van zoet beleg? Dan zijn jam van 100% vruchten en appelstroop een gezonde keuze. 

Ben jij iemand die het liefst elke dag witbrood met boterhamworst, hagelslag of pindakaas eet? Vervang dit dan eens door volkorenbrood met mager beleg. Je zal zien dat het je minder moeite kost om af te vallen.

Meer informatie over voeding? Meld je hier aan voor een gratis intake

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: