De basistechnieken kickboksen zul je eerst onder de knie moeten krijgen als je een goede kickbokser wilt worden. In de kickbokstraining worden er verschillende technieken gebruikt. Zodra je deze basistechnieken onder de knie hebt, wordt het kickboksen steeds leuker. Tijdens het kickboksen gebruik je zowel je vuisten als je benen. Meestal worden de scheenbenen gebruikt om te trappen, maar ook de hielen en knieën kunnen effectief worden ingezet.
Het goed aanleren van de basistechnieken verminderd de kans op blessures en zorgt ervoor dat je meer hebt aan je training. Natuurlijk wordt er bij alle kickbokstrainingen gedacht aan de veiligheid. We gebruiken allerlei beschermende middelen, zodat je niet vol blauwe plekken op je werk zit de volgende dag. Bij Delda Sport zetten we kickboksen regelmatig in als full body work-out, omdat het een geweldige effectieve training is voor je hele lichaam.
Je kunt veel effectiever trainen als je de techniek goed onder de knie hebt. In deze blog leggen we je de belangrijkste basistechnieken uit. Welke stoot- en traptechnieken zijn er bijvoorbeeld en hoe worden deze uitgevoerd?
Als bonus geven we je ook nog 7 ultieme tips om een nog betere kickbokser te worden.
Basishouding kickboksen
Voordat je begint met kickboksen is het belangrijk dat je basishouding goed is. Het aanleren van de basishouding lijkt saai, maar het is eigenlijk de belangrijkste techniek van allemaal. Met deze houding bescherm je jezelf tegen stoten en trappen van je tegenstander. Na elke stoot of trap die je uitdeelt, keer je weer terug naar je basishouding.
Vanuit de basishouding kun je sneller reageren op allerlei situaties. Je stoten en trappen komen harder aan, want je staat stevig en in balans. De perfecte basishouding is voor iedere kickbokser anders. Welke houding perfect is voor jou is afhankelijk van onder andere je vaardigheden, lichaamstype, sterke en zwakke punten. In het begin leer je de klassieke bokshouding aan, die je later kunt aanpassen aan jouw persoonlijke stijl.
De basishouding voor kickboksen is je neutrale positie die zorgt voor balans, stabiliteit, mobiliteit en voldoende bereik om alle trappen en stoten uit te delen. Ben je rechtshandig, dan is rechts je achterste hand, je linkerhand is de voorste. Dit geldt ook voor je voeten. Rechts achter, links voor. Ben je linkshandig dan is dit precies andersom.
Zo kom je in de basishouding kickboksen:
- Ga staan met je benen op heupbreedte
- Zet een stap naar voren met je voorste voet (rechtshandig>linkervoet, linkshandig>rechtervoet)
- Je voorste voet is naar je tegenstander gericht of met de tenen iets naar binnen
- De achterste voet staat in een hoek van 45 graden naar buiten gedraaid
- Het gewicht is verdeeld over twee voeten
- Sta op de bal van je voet, zodat je snel kunt reageren
- Buig licht door je knieën
- Je ellebogen houd je dicht tegen je lichaam, deze beschermen je organen
- Je vuisten zijn ter hoogte van je jukbeen
- De voorste hand houdt je ongeveer 5 tot 10 centimeter voor de ander
- Houd je kin omlaag en kijk langs de onderkant van je wenkbrauwen
- De schouders worden licht naar voren gerold
Basistechnieken kickboksen: Stoten
Als je gaat kickboksen maak je gebruik van verschillende soorten stoten. Deze stoten kun je ook combineren. Oefen je stoten op een bokszak of samen met je personal trainer op pads.
Een aantal basisstoten die je in ieder geval gaat leren zijn:
- Directe stoten
- Rechtse directe
- Opstoten
- Hoekstoten
Stoottechniek 1: Directe stoten of jab
De directe stoot wordt ook wel ‘jab’ genoemd. Dit is de belangrijkste stoot bij het kickboksen. Je kunt met directe stoten aanvallen, verdedigen, punten scoren, afstand bepalen en meer. Een directe stoot kost je in verhouding het minste energie, daarom is het een goede stoot om je combinatie mee te beginnen. Door een stap te zetten tijdens je directe stoot, gebruik je de zwaartekracht en je eigen lichaamsgewicht om je stoot meer kracht bij te zetten. Je krijgt hierdoor meer bereik en snelheid.
Een directe stoot maak je met je voorste vuist. De andere vuist blijft op zijn plek en beschermt, samen met je schouder, je gezicht. Je schouder is hierbij bij of zelfs tegen je oor. Je vuist draait, tot de handpalm naar de grond wijst en je arm is volledig gestrekt als je jouw doel raakt. Nadat je jouw doel geraakt hebt, ga je zo snel mogelijk terug naar de basishouding, klaar voor de volgende stoot. De rest van je lichaam blijft nagenoeg stil, tenzij je natuurlijk een stap naar voren wilt zetten om je stoot kracht bij te zetten. Als je naar voren stapt, vergeet dan niet om je achterste voet aan te sluiten, om weer terug te komen in de stabiele basispositie.
Stoottechniek 2: Rechtse directe of cross
Een rechtse directe wordt ook cross genoemd. Je voorste hand is namelijk je ‘jab’ en je achterste hand de ‘cross’. Voor het gemak wordt er bij de rechtse directe even vanuit gegaan dat de kickbokser rechtshandig is, want dan is je rechterhand de achterste hand.
De rechtse directe is een mooie opvolger na een directe stoot of ‘jab’. Het is een stoot die wordt gegeven met je sterkste arm. Doordat je volledig indraait met je lichaam kun je veel kracht achter je stoot zetten. Let er alleen wel op dat het uitvoeren van een rechtse directe je kwetsbaar maakt voor andere aanvallen.
Ook bij deze stoot kun je uitstappen om nog meer kracht aan je stoot te geven, je maakt er dan een echt knock-out punch van. Je kunt deze techniek goed gebruiken om jezelf uit lastige situaties te redden, zoals tegen de touwen.
Tijdens een rechtse directe draait je achterste voet met de hak naar buiten, je roteert je heup en bovenlichaam in lijn met je stoot. Zorg ook na deze stoot dat je zo snel mogelijk weer terugkeert in je basishouding om jezelf zo goed mogelijk te beschermen.
Stoottechniek 3: Opstoten
De opstoot is een kinslag die het meest effectief is als hij van dichtbij wordt uitgevoerd. Hoe verder je van de tegenstander verwijderd bent, hoe minder kracht deze stoot zal hebben. Vanuit je basishouding beweeg je één arm omlaag en weer omhoog, om zo van beneden naar boven te slaan, richting de kin van je tegenstander.
Stoottechniek 4: Hoekstoten
Bij een hoekstoot strek je jouw arm niet zoals bij een directe stoot of een rechtse directe. Je buigt hem juist tijdens de stoot. Vanaf de zijkant draait je arm zo dat je de bokszak je of tegenstander met een draaiende beweging raakt. De hoek die je arm maakt zal tussen de 80 en 120 graden uitkomen. Je raakt je doel dus met een gebogen elleboog.
Wil je de complete kickbokscursus ontdekken? Klik hieronder om direct toegang te krijgen en start je kickboksreis!
BEKIJK NU DE ONLINE CURSUS VOOR BEGINNERS >>
Basistechnieken kickboksen: Trappen
Bij kickboksen doen je benen ook mee. Tot de basistechnieken behoren verschillende soorten trappen. Ze zijn een machtig wapen bij het kickboksen en hebben een techniek op zich. Tijdens de training dragen we scheenbeschermers om zowel jou als je sparringpartner te beschermen. Trappen met je scheenbeen heeft het meeste effect, omdat dit het hardste gedeelte van je onderbeen is.
Deze basistechnieken leer je bij het trappen:
- Lowkicks
- Trappen naar het lichaam
- Trappen naar het hoofd
- Trappen uitgevoerd met de knieën
- Afhoudtrappen
- Achterwaartse trap
Traptechniek 1: Lowkicks
De naam zegt het al, lowkicks zijn letterlijk lage trappen. Je lowkick heeft het meeste effect als je jouw tegenstander op het bovenbeen raakt. Voert je tegenstander een lowkick uit naar jou? Dan kun je deze ook met je scheenbeen blokkeren. Om een goede lowkick te kunnen geven is veel training nodig.
Traptechniek 2: Trappen naar het lichaam
Met een trap naar het lichaam mik je wat hoger dan bij de lowkick. De buikspieren kunnen aardig wat hebben, maar de lever is een orgaan dat weinig bescherming heeft. Een linkse trap naar het lichaam komt daarom vaak hard aan en kan zelfs voor een technische knock-out zorgen. Wil je een trap naar het lichaam blokkeren, dan doe je dit met je arm of elleboog.
Traptechniek 3: Trappen naar het hoofd
Voor een trap tegen het hoofd zal je flink lenig moeten zijn. Meestal wordt deze trap uitgevoerd met het achterste been. In een zwaaiende beweging draai je op de bal van je voet. Je been komt omhoog, om de zijkant van het gezicht te raken met je scheenbeen. Een voorwaartse trap naar het lichaam of het hoofd is ook mogelijk.
Traptechniek 4: Afhoudtrappen
Een goede afhoudtrap is de frontkick. Dit is een goede manier om jezelf te verdedigen. Je trekt hierbij je knie op en trapt uit, terwijl je iets naar achteren hangt. Door naar achteren te hangen zet je meer gewicht achter je trap en weer je meteen je tegenstander af. Blijf altijd aan je verdediging denken.
Traptechniek 5: Achterwaartse trap
De achterwaartse trap ziet je tegenstander meestal niet aankomen, een mooi verrassingseffect dus. Zoals de naam al zegt voer je deze trap in een achterwaartse beweging uit, terwijl je indraait. De achterwaartse trap laat zich mooi inpassen in een combinatie van stoten. Je verrast je tegenstander compleet wanneer je opeens een goed geplaatste achterwaartse trap maakt.
Knietechniek: Knieën tijdens het kickboksen
Het gebruik van knieën tijdens het kickboksen ziet er spectaculair uit. Je kunt je knieën op verschillende manieren gebruiken tijden het trappen. Je kunt je knie naar voren of vanaf de zijkant op je tegenstander af laten komen. Nadeel is wel dat je dicht bij je tegenstander moet zijn om het effect van deze trap tot zijn recht te laten komen.
Hoe leer je de basistechnieken het beste?
Heb je nooit eerder gekickbokst en zou graag mee willen doen in een small Group training? Dan is het fijn als je al wat basistechnieken kunt gebruiken. Zoals je hebt gezien zijn er veel verschillende stoten en trappen. Zodra je deze kunt toepassen, leer je hoe je ze met elkaar kunt combineren. Voor elke stoot of trap moet je op verschillende punten letten. Het is fijn als je hier in het begin extra aandacht aan kunt besteden. Tijdens een privétraining krijg je alle aandacht van je personal trainer, zodat je de basistechnieken meteen goed aanleert.
Snel de basistechnieken leren? Neem 2 privétrainingen
In één tot 2 privélessen kun jij de basistechnieken al onder de knie krijgen. De personal trainers van Delda Sport hebben allemaal minimaal 10 jaar ervaring met kickboksen en ervaring in de ring. Daardoor krijg je tips en trucs uit de praktijk, die je direct kunt toepassen. Boek een sessie met één van onze personal kickbokstrainers en binnen 2 trainingen heb jij de basistechnieken van het kickboksen onder de knie.
15 uur kickboksen in 1 privétraining
Eén privéles staat gelijk aan 10 tot 15 uur kickbokstraining in een grote groepsles. De trainers van Delda Sport hebben stuk voor stuk ruime ervaring en leren jou in hoog tempo alle basistechnieken aan.
Hoofdtrainer Danny Delvers heeft bijna 20 jaar samen getraind met de grootste kickboksers, zoals Badr Hari, Melvin Manhoef, Joerie Mes, Murthel Groenhart en vele anderen. Ook jij kunt nu kickbokstraining volgen bij 1 van zijn top personal trainers in Amsterdam.
Wil je snel alle basistechnieken onder de knie hebben? Vraag hier een kickbokssessie aan met één van onze professionals.
7 ultieme tips om een betere kickbokser te worden
Wil je 7 ultieme tips ontvangen die jou helpen om een betere kickbokser te worden? Speciaal voor jou heb ik ‘Winnen met Kickboksen’ gemaakt. Hierin laat ik je tips en trucs zien die je normaal niet leert, en nergens online kunt vinden. Je krijgt unieke inzichten in het kickboksen. Ik leer je hoe je veel voorkomende blessures voorkomt en niet dezelfde fouten maakt als 70% van de andere kickboksers.
Met deze ultieme tips ben jij straks onverslaanbaar met kickboksen. Je krijgt unieke lessen van Alistair Overeem en Badr Hari. Je ontdekt de strategieën van Gohkan Saki en de geheimen waarmee iedereen de ring kan ownen.
“Dit zijn 7 ultieme tips waarvan je hoopt dat jouw tegenstander ze nooit zal ontdekken.”
Wil jij leren kickboksen van de professionals?
Ontvang direct de tips van celebrity kickbokstrainer Danny Delvers:
>> Download Winnen met Kickboksen
kickboksen
op 19 Oct 2014Sybrand van Galen
op 06 Jun 2016Daan
op 27 Sep 2017