5 Feiten die je moet weten over calorieën tellen
16 december 2020 

5 Feiten die je moet weten over calorieën tellen

Calorieën tellen is een veelgebruikte methode om bij te kunnen houden hoeveel je eet op een dag en om te berekenen hoeveel energie je verbruikt met sporten. Maar het is de vraag of calorieën tellen wel zo’n betrouwbare methode is.

Dit moet je weten over het tellen van calorieën

Van stappentellers tot fitnessapparaten en van etiketten op voedingsmiddelen tot afvalmethodes, overal kom je calorieën tegen. Ze zijn de heilige graal van het gezonde leven. Toch zou je alle gegevens die je met calorieën tellen binnenkrijgt, met een korreltje zout kunnen nemen.

Mensen en de meeste apparaten zijn namelijk niet zo nauwkeurig als je zou hopen. En soms wordt er uit gegaan van onjuiste gegevens. Daarom vind je hieronder de 5 feiten die je moet weten over calorieën tellen.

1. Etiketten kloppen niet

Op de etiketten van alle verpakkingen staat een overzichtelijke tabel met alle voedingswaarden, dus ook de calorieën. Maar deze statistieken zijn gebaseerd op een formule die 100 jaar geleden werd bedacht. Daardoor kunnen die gegevens er tot wel 25% naast zitten.

Als je de calorische waarde opnieuw zou berekenen met de correcte waardes, kom je waarschijnlijk lager uit. Het thermische effect wordt namelijk niet meegerekend: de hoeveelheid energie die jouw lichaam nodig heeft om het voedsel te verteren.

Op zich goed nieuws. Eet vooral vlees en groene groenten, deze verhogen je stofwisseling het meest en kosten veel energie om te verteren.

2. Hoe meer bewerkt, hoe meer calorieën

Voor voeding geldt, dat hoe meer het bewerkt is (voorgekookt, vermalen, geperst), hoe makkelijker je lichaam het kan verteren. En hoe meer calorieën het voedsel zal opleveren. Dus instant havermout, wit brood of witte pasta leveren meer calorieën op dan de volkoren versies. Daarom zijn deze laatsten juist beter voor de lijn.

3. Onbetrouwbare activitytrackers

Een activitytracker houdt de hele dag bij hoeveel je beweegt en hoeveel calorieën je daarmee verbrandt. Het is dan wel belangrijk dat deze dat nauwkeurig doen. Dat blijkt helaas niet altijd het geval.

De Iowa University deed daar in 2014 onderzoek naar. 60 Proefpersonen droegen 8 verschillende trackers en moesten een workout van een uur doen. Tegelijkertijd werd ook de zuurstofconsumptie gemeten, een betrouwbare methode om je energieverbruik te meten.

De gegevens werden vergeleken en het bleek dat alle trackers er gemiddeld tussen de 10 en 23% naast zaten.

4. Antibiotica beïnvloedt je calorieverbruik

Niet alleen mensen krijgen antibiotica, ook ons vee. Antibiotica zit daardoor ook in het vlees dat je eet en het kan daardoor de balans van de bacteriën in je darmen verstoren.

Het kan zijn dat er als gevolg hiervan meer bacteriën aanwezig zijn die efficiënter calorieën uit je voeding kunnen halen. Zo neem je dus meer calorieën op. Probeer zoveel mogelijk biologisch vlees te eten, dat niet behandeld is met antibiotica.

Ook het eten van veel vezels helpt, omdat het de groei stimuleert van bacteriën die niet zo goed zijn in het afnemen van energie.

5. Veel bewegen, ook buiten de sportschool

Naar de sportschool gaan is goed om meer calorieën te verbranden. Maar onderschat ook niet hoeveel je kunt doen door de hele dag door te bewegen. Door naar je werk te fietsen, het huis op te ruimen of in de tuin te werken, verbrand je veel extra calorieën.

Wil je meer weten over voeding, gezondheid, sport en een gezonde leefstijl? Bij Delda Sport pakken we deze gebieden aan met personal training. Onze begeleiding stopt niet buiten de sportschool. Je kunt bij ons altijd terecht voor advies en tips.

Heb je interesse in personal training, vul dan je gegevens in, in onderstaand formulier. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: