3 Tips die je definitief van je angst voor de sportschool afhelpen
11 december 2019 

3 Tips die je definitief van je angst voor de sportschool afhelpen

Heb jij ook last van angst voor de sportschool en laat je je daardoor tegenhouden om te gaan trainen? Veel mensen voelen zich onzeker, maar je kunt er iets tegen doen. Overwin je angst en gun jezelf die lekkere training in de sportschool!

Te bang om te trainen

Zodra je de sportschool instapt voel je het: de angst die je de zenuwen geeft en je je onzeker doet voelen. Het liefste zou je meteen omdraaien en thuis in een hoekje wegkruipen.

Waarom voel je je zo? Alsof je niet thuis hoort in de sportschool, alsof je niet goed genoeg bent om te sporten? Waarschijnlijk houd deze angst je tegen om met plezier te trainen en je op je gemak te voelen.

Sterk-angst-voorde-sportschool

Angst voor de sportschool komt veel voor. Het is een combinatie van faalangst en sociale angst. De meeste mensen voelen een van deze dingen:

  • Alsof ze niet thuis horen op de sportschool (ze voelen zich anders dan goed getrainde en sportieve mensen)
  • Ze voelen zich bekeken en beoordeeld
  • Ze voelen zich onhandig en onsportief, waardoor ze bang zijn dat ze niet goed genoeg zijn om hier te trainen
  • Ze denken dat ze niet weten hoe apparaten werken, hoe ze oefeningen moeten doen

Al deze angsten (die vaak ook gecombineerd worden met elkaar) geven je een heel onzeker en misplaatst gevoel. En omdat je je zo ongelukkig voelt, zul je echt geen lekkere training kunnen doen.

Elke keer met deze angsten omgaan is vervelend en kost veel energie. Energie die je eigenlijk natuurlijk in je training zou moeten steken. Als je je verlegen en bang blijft voelen, is het geen wonder dat je na enkele keren weer stopt met trainen, of het helemaal niet probeert.

3 Tips die je over je sportschoolangst zullen helpen

Er zijn verschillende oplossingen voor de angsten die je voelt. Je kunt er echt overheen komen, en als dat lukt, heb je een plek om elke week lekker te werken aan je gezondheid. En dat is echt de moeite waard.

Tip 1: Maak kennis

Ben je nog nooit naar de sportschool geweest omdat je niet durft? Ga dan eerst eens kennismaken. Bel om wat informatie op te vragen (over lessen, mogelijkheden, wat de sfeer is). Dan hoor je al meteen dat de mensen die er werken heel aardig zijn.

Misschien kun je zelfs vragen of je een rondleiding kunt krijgen. Stel vooral alle vragen die je wilt stellen. Hoe meer je over de sportschool weet, hoe minder angst je zult voelen. Vaak is het het onbekende wat de meeste angst veroorzaakt.

Tip 2: Ga samen

Ga samen met een vriend of vriendin naar de sportschool. Het beste is het nog als die persoon al bekend is met oefeningen en apparaten. Hij of zij kan je dan uitleg geven over hoe ze werken en wat je er mee kunt.

Tips-sportschoolangst

Is je vriend of vriendin net zo zenuwachtig als jij, dan kun je je in ieder geval aan elkaar optrekken. Met zijn tweeën is zo’n bezoekje aan de sportschool toch een stuk minder eng. Je kunt met elkaar praten en dat leidt af.

Wil je toch meer voorbereiding, zoek dan op internet naar filmpjes over fitnessapparaten en –oefeningen, zodat je kunt zien hoe deze gebruikt en gedaan worden. Zo ben je goed voorbereid als je naar de sportschool gaat en hoef je niet zenuwachtig te zijn dat je iets niet weet.

Tip 3: Kies een doel

Zorg dat je je eigen doel goed voor ogen krijgt. Niet alleen werken aan mijn gezondheid, maar: ik wil 5 kilo afvallen, ik wil 7 kilometer hardlopen, 25 seconden kunnen planken. Dit zijn heldere doelen, die je sporten een richting geven.

Je hebt een doel om naartoe te werken. Elke keer dat je iets verder komt, zul je je trots voelen op jezelf. Dat geeft zelfvertrouwen, maar je weet daardoor ook dat je een goede reden hebt, net als alle anderen, om in die sportschool te zijn!

Bij Delda Sport zorgen we voor een respectvolle sfeer en krijg je de begeleiding van een personal trainer die je zal helpen om je op je gemak te voelen. Plezier in het sporten staat bij ons voorop. Kom je eens kennismaken?

Contactformulier >>

Mina
Door

Mina

op 01 Feb 2024

Na mijn schooltijd heb ik als doel gesteld nooit meer iets aan sport te doen, met dank aan de gymleraar. 'Plezier in sport' is me effectief afgeleerd.

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: