Welke supplementen heb je nodig voor een gezond lijf?
19 oktober 2021 

Welke supplementen heb je nodig voor een gezond lijf?

Supplementen, je kunt ze tegenwoordig kopen in allerlei soorten en maten. Bij de gemiddelde drogist zie je al snel door de bomen het bos niet meer. Het is belangrijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen voor een gezond lijf, maar welke heb je nu écht nodig?


In dit artikel ontdek je hoe je op een simpele en makkelijke manier de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Er is namelijk een supplement waar alle belangrijke stoffen in zitten die jij nodig hebt. 


Eet jij genoeg groente en fruit, vette vis en andere gezonde voedingsmiddelen? De gemiddelde Nederlander niet. Er is dus een grote kans dat je belangrijke stoffen tekort komt. Supplementen slikken kan de oplossing zijn. Nu alleen nog ‘even’ uitzoeken welke supplementen je nodig hebt…

Supplementen worden vaak in verband gebracht met sporters. Maar een gezonde voeding is voor iedereen belangrijk. Vergeet nooit dat supplementen een aanvulling zijn op je normale, gezonde voedingspatroon, géén vervanging. Extra vitamines en supplementen kunnen voor sporters inderdaad van toegevoegde waarde zijn. Al is het maar door wat we uitzweten tijdens een flinke training!

Heb jij extra voedingssupplementen nodig?

Bij een gezond voedingspatroon en maximaal drie keer per week sporten zou je geen extra supplementen nodig hebben. Alle voedingsstoffen die je lijf nodig heeft zitten in je voeding. Dit zou ook altijd je uitgangspunt moeten zijn. Zo gezond en gevarieerd mogelijk eten.


Maar even eerlijk… hoe gezond is jouw voedingspatroon? Haal jij de richtlijnen voor een gezonde voeding? 


Je hoeft je niet te schamen als dit je niet lukt. Het blijkt dat maar 16% van de volwassenen voldoende groente eet. Dit is volgens het voedingscentrum zo’n 250 gram per dag. Maar 13% van de volwassenen eet voldoende fruit en zo’n 34% eet één keer per week vis. Ongebrande noten vallen blijkbaar niet zo in de smaak, want maar 6% komt aan de benodigde 15 gram per dag.

Ons eetgedrag geeft een verhoogd risico op allerlei voedingstekorten en de daarbij behorende klachten en ziektes. Je organen hebben nu eenmaal voldoende voedingsstoffen nodig om hun werk goed te doen. Zolang je ze deze stoffen niet geeft, zul je nooit een gezond lichaam krijgen.

Vitamine supplementen goed of slecht?

Ondanks de schreeuwende reclame voor producten met “toegevoegde vitamines en mineralen” krijgen we steeds minder voedingsstoffen binnen. Dit komt voornamelijk omdat we steeds meer bewerkt voedsel eten. We bereiden onze voeding op een onnatuurlijke manier, zoals bakken, braden en frituren.

Daarnaast wordt ons voedsel steeds meer vervuild door uitlaatgassen, landbouwgif en uitstoot van de industrie. Ook de verarming van de landbouw- en veeteeltgrond maakt het er niet beter op. Slecht samengestelde kunstmest en het veelvuldig gebruik van verdelgingsmiddelen zorgen voor meer, maar niet voor gezonder voedsel.

Zo wordt het moeilijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je lichaam nodig heeft. Want zelfs als je heel erg je best doet om gezond te eten, als je voedsel niet de voedingsstoffen bevat die je nodig hebt kom je er nog niet. Supplementen helpen je om deze tekorten in je voeding aan te vullen, maar dan zul je wel voor de juiste supplementen moeten kiezen die de vitamines en mineralen op een zo natuurlijk mogelijke manier in je lichaam brengen.

Supplementen aanvulling op gezonde voeding

Het gevaar van een voedingsstoffen tekort

Als je gezond en gevarieerd eet, krijgt je lichaam genoeg voedingsstoffen binnen om de primaire functies zoals, organen, longen en hart te laten werken. Pas daarna komt je lichaam toe aan de secundaire functies. Dit zijn de cellulaire metabolische processen, enzymatische processen en hormonale processen in je lichaam. Kom je belangrijke voedingsstoffen tekort, dan kan je lichaam deze functies niet volledig uitvoeren.

In eerste instantie merk je weinig tot niets van een voedingsstoffen tekort. Hoe langer je lichaam met tekorten moet functioneren, hoe groter de kans dat je last krijgt van allerlei vage klachten. Bij de huisarts wordt de oorzaak van deze klachten meestal gezocht in stress. Zeker als jij aangeeft gezond te eten zal er niet zo snel gekeken worden naar een voedingsstoffen tekort.

Welke supplementen zijn goed voor je?

Supplementen kunnen heel goed voor je zijn, maar ook heel slecht. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten, maar ze dragen niet allemaal bij aan een gezonder lijf. Het slikken van een multivitamine kan nooit een gezonde voeding vervangen.

Veel van de supplementen die verkocht worden bij de drogist en supermarkt zijn opgebouwd uit synthetische vitamines. Deze kan je lichaam niet goed opnemen, omdat het niet door je lichaam wordt herkent. Daarnaast kan je lichaam ook moeilijker natuurlijke vitamines opnemen als je synthetische vitamines slikt. Je lichaam kan alleen natuurlijke vitamines volledig opnemen, omdat ze netjes aangeleverd worden in een compleet en begrijpelijk pakketje, inclusief allerlei synergetische stoffen, zoals mineralen, enzymen en fytonutriënten.

Kijk dus goed naar welke supplementen je slikt en kies voor een zo natuurlijk mogelijke versie.

Supplementen en sporten

Welke supplementen dagelijks nemen?

Er is zoveel keus uit supplementen, welke heeft je lichaam nu het hardste nodig? Er zijn een aantal basissupplementen die een groot deel van de Nederlanders  te weinig binnen krijgt via de voeding, dat zijn de volgende:

  • Vitamine D
  • Vitamine K
  • Omega 3-vetzuren
  • Jodium
  • Selenium
  • Magnesium
  • Vitamine B12
  • Zink

Tekort aan vitamine D

Vitamine D komt bijna niet in voeding voor. We zullen het vooral uit zonlicht moeten halen, want daarmee maakt je lichaam zelf vitamine D aan. De zonkracht in Nederland is het grootste deel van het jaar te weinig om voldoende vitamine D aan te maken. Het is daardoor moeilijk om je vitamine D op peil te houden. Om een tekort aan vitamine D te voorkomen is een goed supplement geen overbodige luxe.

Je hebt vitamine D nodig voor:

  • Sterke botten en tanden
  • Het houdt je spierfunctie in stand
  • Je hebt het nodig voor een goed werkend immuunsysteem

Alleen rond de zomermaanden kun je voldoende vitamine D aanmaken uit zonlicht, als je genoeg zon ziet tenminste. Zelfs in de zomer komen veel mensen te weinig buiten, denk maar aan kantoorwerk. De rest van het jaar zul je het ergens anders vandaan moeten halen. Het is in Nederland bijna onmogelijk om het hele jaar door je vitamine D op peil te houden, zonder supplementen te gebruiken.

Beste vitamine D:

Gemakkelijk alle belangrijke supplementen én de juiste hoeveelheid vitamine D in één duurzaam dagzakje?

Koop Vitaily supplementen: Nu € 7,50 korting met de kortingscode ‘Vitaily750’


Tekort aan vitamine K

Vitamine K is belangrijk voor:

  • De bloedstolling
  • Gezonde botten
  • Het remt ontstekingen
  • Beschermt tegen diabetes type 2
  • Houdt je hart- en bloedvaten gezond

Er zijn 2 soorten: Vitamine K1 en K2. Beide hebben verschillende functies. Vitamine K1 krijgt je binnen via bladgroente. Als je genoeg groente eet, heb je hier over het algemeen voldoende van in je lichaam. Vitamine K2 krijg je wat lastiger in voldoende mate binnen. Het bevindt zich voornamelijk in gefermenteerde en dierlijke producten. Eet je dagelijks een hele bak kwark, dan zit je wel goed, maar de kans dat jouw menu elke dag een bak kwark bevat is natuurlijk niet zo groot.

Volgens het onderzoek van professor Cees Vermeer – de internationale vitamine K-expert - heeft zo’n 40% van de Nederlanders een zorgwekkend tekort aan vitamine K. Volgens het RIVM valt het wel mee. Als gemiddelde Nederlander krijg je voldoende vitamine K binnen voor de belangrijkste functies, maar bij een tekort kunnen twee andere belangrijke functies niet meer worden uitgevoerd: het opbouwen van sterke botten en elastische bloedvaten, zodat aderverkalking voorkomen wordt.

Omega 3 vetzurenTekort aan omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren krijg je voornamelijk binnen via zeevissen en schaaldieren. Maar ook via algen krijg je het binnen. Omega 3-vetzuren raken snel beschadigd door licht en verhitting. Dus zelfs als je veel zeevruchten eet, kun je een tekort hebben.

Omega 3-vetzuren zijn goed voor je hart, gezichtsvermogen en hersenfunctie. Deze vetzuren vormen een belangrijk onderdeel van het celmembraan, je vindt ze dus terug in iedere lichaamscel. Hoe meer omega 3, hoe flexibeler de cellen zijn. Ook de vaatwanden hebben hier voordeel van, omega 3-vetzuren houden de wanden flexibel en zijn daarmee bloeddrukverlagend. Flexibele celwanden kunnen beter voedingsstoffen opnemen en afvalstoffen afvoeren.

De omega 3-vetzuren in de zakjes Vitaily zijn compleet vegan.

Gebruik kortingscode ‘Vitaily750’ voor € 7,50 korting.

Tekort aan jodium

Jodium is belangrijk voor een gezonde werking van de schildklier. Net als omega 3-vetzuren is jodium veel te vinden in de zee. Schaaldieren, vis, zeewier en algen zijn een belangrijke bron van jodium. Daarnaast wordt jodium in meer of mindere mate toegevoegd aan (bakkers)zout.

Jodium is de bouwstof van schildklierhormonen. Hierdoor is het van invloed op de groei, ontwikkeling van het zenuwstelsel en de hersenen, de stofwisseling en de energievoorziening. Jodium beschermt je tegen bacteriën, virussen, parasieten, schimmels en diverse vormen van kanker. Het is een belangrijk antioxidant en remt ontstekingen in je lichaam.

Daarom is het belangrijk om een tekort aan jodium te voorkomen, maar het is lastig om voldoende van deze voedingsstof binnen te krijgen. In Nederland is de voornaamste bron van jodium, brood gebakken met bakkerszout waar jodium aan toegevoegd is. Je kunt het maar met mate binnenkrijgen via eieren, groente en zuivelproducten. Keukenzout waar jodium aan toegevoegd is draagt ook niet veel bij, na opening zal jodium snel verdampen.

Tekort aan selenium

Samen met jodium helpt selenium je schildklier goed te laten werken. Dit belangrijke antioxidant versterkt je afweersysteem. Daarnaast versterkt het je haar en nagels. In de natuur komt selenium voor met het aminozuur methionine, daarom vind je het ook in deze vorm in de handige Vitaily Vegan dagzakjes.

Selenium heeft een antioxidantwerking in je lichaam. Het beschermt de bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging en verminderd de giftigheid van zware metalen die door verontreiniging in ons lichaam terecht komen. Selenium speelt een rol bij de ontwikkeling van zaadcellen en zou mogelijk zelfs kunnen beschermen tegen prostaatkanker. Selenium zorgt voor gezond haar en draagt bij aan een goede weerstand.

Alle belangrijke voedingsstoffen in één handig dagzakje?

Koop je supplementen en gebruik kortingscode ‘Vitaily750’ voor € 7,50 korting.

 Vitaily vegan supplement

Tekort aan magnesium

Magnesium is een belangrijk mineraal voor een gezond lichaam. Je zenuwen, spieren en botten hebben voldoende magnesium nodig om goed te kunnen werken en herstellen. Magnesium vind je voornamelijk in bladgroenten. Veel bladgroenten eten helpt, maar met Vitaily Vegan krijg je magnesiumcitraat en magnesiumbisglycinaat binnen, dat kan je lichaam makkelijk opnemen.

Magnesium is onmisbaar bij het aanmaken van de krachtige antioxidant glutathion. Het speelt een rol bij de bloeddrukregulatie, bloedsuikerregulatie, energieproductie en allerlei psychologische functies. Zonder magnesium kan je lichaam niet goed botten en spieren vormen en wordt de overdracht van prikkels in de spieren en zenuwbanen verstoord.

Tekort aan vitamine B12

Vitamine B12 is onmisbaar in je lichaam. Het speelt een belangrijke rol bij het vormen van rode bloedcellen, helpt je zenuwstelsel optimaal te werken, versterkt je weerstand en houdt je energieproductie op peil. Je lever kan een grote hoeveelheid vitamine B12 opslaan. Daarmee kan je een tijdelijk tekort in je voeding opvangen, maar op de langere termijn zal je voorraad op raken.

Vitamine B12 wordt door bepaalde bacteriën in de maag en darmen van dieren aangemaakt. Ook in onze dikke darm wordt vitamine B12 aangemaakt, maar kan daar niet worden opgenomen. Dieren kunnen dit wel, waardoor vitamine B12 terug te vinden is in vlees, melk en eieren. Plantaardige bronnen van vitamine B12 zijn gedroogd zeewier en algen, maar grote delen hiervan zijn niet actief en daardoor niet goed opneembaar.

Omdat je vitamine B12 voornamelijk binnen krijgt via dierlijk voedsel, loop je als vegetariër of veganist een groter risico op een tekort aan vitamine B12.

De zakjes Vitaily zijn compleet vegan:

Gebruik kortingscode ‘Vitaily750’ voor € 7,50 korting.

 Vitaily vegan supplement

Tekort aan zink

Je lichaam heeft geen voorraad zink, daarom is het belangrijk dat je deze stof elke dag voldoende binnen krijgt. Zink is onmisbaar voor een goed werkend immuunsysteem en helpt je lichaam sterke botten, haar en huid te behouden. Zonder zink zou een normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten niet mogelijk zijn.

Een tekort aan zink kan de oorzaak zijn van een verminderde weerstand, waardoor je vaker infecties oploopt of verkouden bent. Ook afwijkingen aan de huid, slijmvliezen en het skelet kunnen worden veroorzaakt door een tekort aan zink, net als groeistoornissen. Krijg je te weinig zink binnen, dan kunnen er zelfs veranderingen optreden in je reuk- en proefvermogen.

Beste supplementen kopen

Zonder de juiste voedingsstoffen geen gezond lichaam. Koop daarom de beste supplementen, voor meer vitaliteit. Veel mensen lopen tegenwoordig met vage klachten rond. Dat is ook niet vreemd als je ziet hoe moeilijk het is om alle essentiële voedingsstoffen binnen te krijgen. Stoffen zoals Omega 3-vetzuren, vitamine D3, Vitamine K2, Vitamine B12, Jodium, Selenium, Magnesium en Zink zijn belangrijk in je dagelijks leven. Vul je gezonde voeding daarom aan met de beste supplementen.

Wil jij elke dag voldoende voedingsstoffen binnen krijgen, als aanvulling op je gezonde voedingspatroon?

Bestel dan vandaag nog jouw dagzakjes Vitaily

Nu met € 7,50 korting: Gebruik de kortingscode ‘Vitaily750’

 Vitaily vegan supplement

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: