Wil je graag kickboksen, maar weet je niet hoe je je kickboksschool moet kiezen? Het is een belangrijke keuze, want je zult er best veel tijd doorbrengen. Gebruik deze checklist om de kickboksschool te vinden die bij je past.
Veilig sporten in een fijne sfeer
Als je wilt gaan kickboksen, is het belangrijk dat je bij een kickboksschool gaat trainen waar je het naar je zin hebt en waar je veilig kunt sporten. Maar hoe vind je die, tussen de vele kickboksscholen die er zijn? We hebben de belangrijkste punten voor je op een rijtje gezet.
1. Kickboksen als vechtsport of als workout?
Wil jij kickboksen omdat je een vechtsport wilt leren of wil je de sport gebruiken als lekkere workout? Kijk wat de kickboksschool aanbiedt aan verschillende soorten trainingen.
2. Huis- en gedragregels
Let op hoe men met elkaar omgaat, wat de sfeer is.
3. Gediplomeerde trainers
Wat voor opleiding hebben de trainers?
4. Lokatie
Ligt de sportschool op een geschikte afstand van je huis, werk of school?
5. Kosten
Bedenk van te voren wat je maandelijks wilt uitgeven aan het kickboksen.
6. Training/coaching en veiligheid
Kun je privelessen krijgen en hoe is de begeleiding in groepen?
7. Openingstijden
Kijk of de openingstijden geschikt zijn, in combinatie met jouw werk en vrije tijd.
8. Toekomst
Denk je dat je hier in de toekomst ook nog kunt trainen, als je verder komt in de sport?
9. Faciliteiten
Zijn er andere faciliteiten waar je wel of geen behoefte aan hebt? Denk aan sauna, zonnebank, bar.
10. Hygiëne
Ziet alles er schoon en netjes uit? Let ook op de handschoenen en vloermatten.
Om tot een goede keuze te komen, kun je hieronder meer lezen over de 10 punten.
1. Kickboksen als vechtsport of als workout?
Deze keuze maakt veel verschil voor je trainingen. Wil je de sport echt leren als vechtsport en eventueel wedstrijden vechten, dan zou de sportschool sparren moeten aanbieden.
Maar wil je kickboksen als lekkere workout, dan kun je beter niet gaan sparren. Tijdens het sparren loop je het risico op blessures. Zoek dan dus een sportschool waar sparren niet in de training zit. Zijn er enkel sportscholen in de buurt waar gespard wordt? Let dan extra op de veiligheid en dat de trainers dit goed begeleiden.
2. Huis- en gedragregels
De eerste indruk is al veel waard. Ga jij bij de sportschool informatie vragen, let dan op hoe je geholpen wordt. Gaan ze goed in op je vragen en nemen ze de tijd voor je? Kijk verder hoe je je er voelt, vind je de sfeer prettig? Vraag naar de huis- en gedragregels.
En als je bij een training mag kijken, let dan goed op hoe men met elkaar omgaat. Is er sprake van respect voor elkaar, ongeacht welk niveau je hebt?
3. Gediplomeerde trainers
Wat voor opleiding hebben de trainers? Vraag of ze een SKMO opleiding (Stichting Kickboksen en Mixed martial arts Opleiding) hebben. Deze opleiding is erkend en daarmee heeft een trainer een gedegen achtergrond.
4. Lokatie
Het zou fijn zijn als de sportschool makkelijk bereikbaar is. Je kunt kijken of het het handigste is als deze vlakbij huis is of juist vanuit school of werk goed bereikbaar is. Soms heb je misschien minder zin om te gaan en een lange reisafstand is dan net een te hoge drempel en dat zou zonde zijn. Kijk dus of je er met de fiets, de auto of het openbaar vervoer snel kunt komen.
5. Kosten
Wat kosten losse trainingen en wat kost een abonnement? Wil je enkele privélessen of begin je met groepstrainingen? Wat vind je een redelijke prijs? Hoe meer faciliteiten een sportschool heeft, hoe hoger de prijs kan zijn. Ga je nooit naar de sauna of heb je geen luxe bar nodig, dan is er misschien een sportschool die goedkoper is. Let op voordelige inschrijfacties die aan het begin van het (school)jaar kunnen gaan lopen.
6. Training/coaching en veiligheid
Hoe zijn de trainers? Zijn ze vriendelijk of lijken ze meer op een drill sergeant in het leger? Merk je dat er onderling respect voor elkaar is? Hoe groot zijn de groepen, is er genoeg ruimte voor een goede begeleiding? Worden de technieken goed aangeleerd?
Als er gespard wordt, trainen beginners met gevorderden en wordt er dan op gelet dat de beginner niet teveel klappen oploopt? Dit zijn belangrijke vragen, het zou fijn zijn als je een goede indruk kon krijgen van hoe het er aan toe gaat in een les. Vraag dus een proefles aan voor je een keuze maakt.
7. Openingstijden
Wil je ‘s ochtends of juist ‘s avonds sporten? Wanneer zou je het liefste sporten en lukt dat met de openingstijden die de sportschool aanbiedt?
8. Toekomst
Als je begint als onervaren kickbokser heb je nog veel te leren. Maar wil je de sport tot in de puntjes leren of wedstrijden vechten, is het goed om te kijken of je bij deze sportschool zover kunt komen. Hebben de trainers genoeg ervaring in huis om je meer te leren?
9. Faciliteiten
Sportscholen en kickboksscholen kunnen allerlei extra’s aanbieden. Van douches tot sauna’s en van zonnebanken tot een gezellige bar, als je dat belangrijk vindt, kun je er op letten dat deze faciliteiten er zijn. Het zijn ook opties waar je sowieso in je abonnementsgeld voor meebetaalt.
10. Hygiëne
Hoe schoon een kickboksschool is zegt ook iets over de mentaliteit die er heerst. Als je materiaal moet huren is het prettig als de handschoenen goed schoon gehouden worden. In een schone kickboksschool sport het gewoon prettiger. Neem ook even een kijkje in de wc’s en douches.
Je kickboksschool kiezen
Als al deze punten in orde zijn, als je je er prettig voelt en je kunt veilig kickboksen onder de begeleiding van gediplomeerde trainers, dan heb je je sportschool gevonden. Dan kun je daar vanaf nu lekker aan de slag om je je favoriete sport te gaan beoefenen.
Bij Delda Sport werken alleen gediplomeerde en ervaren trainers en kun je onder hun begeleiding leren kickboksen. We hebben luxe PT studio’s waar je alle ruimte hebt om de technieken te leren. Bij ons staan veiligheid en respect centraal en we zorgen ervoor dat je met plezier elke week bij ons terugkomt.
Wil je meer informatie over kickboksen of een vrijblijvend gesprek? Vul je gegevens dan in in onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.