Veilig kickboksen zonder blessures

Wil jij veilig kickboksen zonder blessures? Dan is onderstaand artikel erg  interessant voor jou.

Over het algemeen zijn de meeste mensen bang voor blessures tijdens het volgen van kickbokslessen. Dit is een onnodige angst, want blessures komen meestal alleen voor bij wedstrijden waarbij je een ander knock-out mag slaan.

Bij Delda sport wordt kickboksen enkel gebruikt als workout en staat veiligheid altijd bovenaan.

Tijdens een training wordt iedereen met respect behandelend en wordt niemand knock-out geslagen, waardoor blessures zelden tot nooit voorkomen.

Bij de meeste beroepen is het namelijk niet geoorloofd om met blessures op kantoor te komen.

Los daarvan is kickboksen een manier om sterker en fitter te worden en niet bedoeld om je lichaam kapot te maken.

Daarnaast zijn er bepaalde punten waarmee je rekening kunt houden om de kans op blessures nog meer te minimaliseren, ook tijdens wedstrijden. In dit artikel bespreken we vijf punten die bijdragen aan je veiligheid tijdens het kickboksen.

1. Fight Right keurmerk en erecode

Kies voor een sportschool waar de trainers een Fight Right keurmerk hebben.

Dit is een keurmerk om de kwaliteit van vechtsportclubs te waarborgen en te vergroten; het waarborgt dat verenigingen en trainers verantwoord, pedagogisch en veilig omgaan met vechtsporten.

Voor clubs is het een middel om zich te onderscheiden en zich professioneler en maatschappelijk te positioneren.
Het staat simpel gezegd voor een veilige vechtsport omgeving. Om een keurmerk te krijgen moet de vechtschool namelijk aan diverse criteria voldoen die o.a. betrekking hebben op de accommodatie, veiligheid, trainers en het pedagogische en didactische gehalte.

Zorg er tevens voor dat de vechtsport school waar je traint de vechtsport ere code nastreeft: namelijk:

”Vechten gebeurt alleen op de mat of in de ring, en nooit op straat.

De technieken die je worden aangeleerd mogen alleen worden gebruikt ter verdediging van jezelf of anderen.

Je mag nooit je vechttechnieken gebruiken tegen iemand die zich niet kan verdedigen. Eer, loyaliteit en trouw zijn aan de code, zijn belangrijker dan welke vechttechniek, graduatie of titel dan ook.” 

2. Zorg voor de juiste beschermmaterialen

Een kickbokswedstrijd kan, afhankelijk van de wedstrijdvorm, er heftig aan toe gaan. Om jezelf te beschermen tijdens wedstrijden of trainingen is het verplicht om divers beschermmateriaal te dragen, zoals:

Scheenbeschermers: hiermee zorg je ervoor dat je harder kunt trappen en dat je je benen niet bezeert.

Veilig kickboksen zonder blessures bescherm materiaalBandages: deze doe je om je handen en zorgen ervoor dat je je polsen en handen extra beschermt. Tevens voorkomt het dat je handen en polsen pijn doen tijdens het slaan. Zorg ervoor dat je weet hoe je deze bandages correct aanbrengt.

Handschoenen: beschermen je handen en zorgen ervoor dat je harder kunt slaan.

Gebitsbeschermer en gezichtsbeschermer: deze zorgen ervoor dat de klappen niet hard aankomen en voorkomen blessures aan hoofd en gebit. Een gezichtsbeschermer is in een les niet verplicht, wel tijdens wedstrijden.

Tok/tuk: dit is een kruisbeschermer voor dames (tuk) en heren (tok).

3. Zorg ervoor dat je de regels en (nieuwe) technieken begrijpt en op de juiste manier toepast

Om divers letsel te voorkomen is belangrijk om de basis regels van kickboksen te kennen. Daarnaast is het aanleren van een goede afweer- en aanvalstechniek van groot belang.

Als je een onjuist afweer- of aanvalstechniek gebruikt, zijn bepaalde lichaamsdelen zoals de onderarm kwetsbaar.

Let daarom altijd goed op tijdens de uitleg van nieuwe technieken. Snap je het niet helemaal, vraag dan om extra uitleg zodat je veilig een nieuwe techniek kunt toepassen.

4. Communiceer en houd je aan de club regels.

Elke club heeft zijn eigen regels waar je je aan dient te houden; zorg ervoor dat je deze kent en respecteert.

Zo is het bij veel scholen belangrijk dat je aangeeft wat je gaat doen als je de Dojo (de ruimte waarin je traint) tijdens een training verlaat.

Mocht je je niet lekker voelen, dan is het belangrijk dat de trainer hiervan op de hoogte is en indien nodig tijdig kan ingrijpen.

Bij de meeste scholen mag je tevens niet zomaar de ring betreden, uitsluitend op toestemming van de leraar. Ook sparren voor of na de les zonder begeleiding is vaak niet toegestaan, dit om blessures te voorkomen.

5. Doe altijd een warming up en cooling down en luister naar je lijf.

Zoals bij elke sport is het belangrijk om te beginnen met een goede warming up, zodat je lijf zich goed kan voorbereiden op de training.

Luister bovendien altijd naar jouw lijf tijdens een training; mocht je je niet lekker voelen stop dan met trainen en train binnen de grenzen van je lijf. Sluit de les altijd af met een cooling down.

Wil je veilig kickboksen in onze luxe Kickboksstudio?Vraag hieronder een priveles kickboksen aan.

Training aanvragen >>

 

Welke tips heb jij om blessures tijdens een training of wedstrijd te voorkomen? Wij horen het graag van jou.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: