Wat is kickboksen?

Wil je weten wat kickboksen is? Heb jij interesse in kickboksen, maar zou je er liever eerst wat meer over weten? Lees dan snel deze blog, waarin je alles kunt lezen over kickboksen.

Geschiedenis van het kickboksen

In Thailand wordt kickboksen, dat daar Muay Thai heet, al eeuwenlang beoefend. Het is daar een echte verdedigingskunst en is de nationale sport. Het werd er ook in het leger gebruikt. Het is er net zo populair als hier voetbal.

Begin jaren zestig kwam Muay Thai ook naar andere landen in Azië, o.a. naar Japan. Daar werd het kickboksen genoemd. Het waaide over naar Amerika en vandaar ook naar Europa.

In 1975 werd deze sport door drie Nederlanders, Jan Plas, Peter van de Hemel en Jan van Looijen, in Nederland geïntroduceerd. Ze hadden in Tokio hun training gevolgd.

Wat is kickboxing

Wat is kickboksen?

In kickboksen worden er technieken uit het boksen gebruikt, maar het is veelzijdiger dan dat. Je mag je vuisten, knieën en benen gebruiken. Dus trappen zijn ook toegestaan. Er mag getrapt worden naar het hoofd, het lichaam en de bovenbenen. Anders dan in het oorspronkelijke Muay Thai zijn elleboogstoten niet toegestaan. Technieken uit het taekwondo en karate zijn er ook in terug te vinden.

In het kickboksen zijn alle verschillende stoten en trappen met elkaar te combineren. Er zijn directe stoten, hoekstoten en opstoten. De trappen zijn lowkicks, trappen naar het lichaam, naar het hoofd en de afhoudtrappen. Het is belangrijk al deze technieken goed te leren beheersen.

Wedstrijden kickboksen

Bij wedstrijden kickboksen zijn er drie verschillende manieren waarop de wedstrijd kan plaatsvinden. De trap- en stoottechnieken die toegepast worden, zijn bedoeld om punten te scoren. Dit wordt semi-contact of pointsfighting genoemd.

Bij light contact wordt er doorgevochten totdat de tijd voorbij is of een van de vechters knock-out is. Bij full contact gaat het ongeveer hetzelfde, behalve dat het er harder aan toe gaat. Er gaat dan vaker iemand knock-out.

Wat is Kickboxen

Kickboksen om fit en sterk te worden

Maar kickboksen is ook een ontzettend leuke sport om als hobby te doen, waarop je je richt op je eigen doelen. Je wilt een goede conditie opbouwen, sterke spieren krijgen en een fit lijf. Kickboksen is een goede workout, waarbij je heel je lichaam gebruikt.

Of je wilt graag afvallen. Tijdens een kickbokstraining kun je tussen de 400 en 750 calorieën verbranden. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe fanatiek je bezig bent. Maar als je je goed inzet, en de oefeningen in een hoog tempo doet, is je kickbokstraining een gecombineerde cardio- en krachttraining.

Kickboksen is daarnaast ook nog eens goed voor je mentaliteit. Je wordt er weerbaar van, leert tegenslagen te overwinnen en het geeft een goed gevoel jezelf te kunnen verdedigen.

Samenwerken met de trainers

Wat je doelen ook zijn, bij Delda Sport wordt je intensief begeleidt door ervaren trainers. Ze houden toezicht op de trainingen en zorgen dat deze veilig plaatsvinden. Er is geen sprake van lichamelijk contact tussen deelnemers: er wordt geoefend zonder sparren. Dus stoten en trappen worden nooit tegen het lichaam gedaan.

Als je wilt gaan kickboksen doen we eerst een intake met je. Hierin geef je aan wat je wilt bereiken met de training. De oefeningen die je gaat doen worden hierop afgestemd. Er wordt rekening gehouden met jouw situatie en mogelijkheden.

Bij Delda Sport kun je kickbokstraining volgen in privélessen of in kleine groepjes, de Small Group Training. Hierin kickboksen maximaal 6 personen tegelijk onder begeleiding van een trainer. In deze lessen heb je de basistechnieken snel onder de knie!

Kickboksen bij Delda Sport?

Met deze informatie heb je vast een beter beeld gekregen over kickboksen. Denk je dat kickboksen iets voor jou kan zijn, of wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen? Laat je gegevens dan achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: