Sportdrankjes: lekker, nuttig maar zijn ze gezond?
11 september 2019 
in Voeding

Sportdrankjes: lekker, nuttig maar zijn ze gezond?

Gebruik jij graag sportdrankjes tijdens of na het sporten? Dat kan handig zijn, omdat je tijdens je workout veel zweet en daardoor waardevolle mineralen en vocht verliest. Het sportdrankje helpt je om dit snel weer aan te vullen.

Waar is een sportdrankje goed voor?

Het is de bedoeling dat een sportdrankje ervoor zorgt, dat je sportprestaties goed blijven. Tijdens je workout verbruik je energie en je verliest vocht door transpiratie. Als je maar 2% vocht verliest, heeft dit al een negatief effect.

Door vochtverlies kun je last krijgen van spierkramp, vermoeidheid en worden je prestaties minder. Ook verbruik je energie. Je spieren hebben brandstof nodig. Je lichaam slaat koolhydraten op als glycogeen. Tijdens het sporten kan deze voorraad opraken.

Door een sportdrankje te nemen, waar koolhydraten in zitten, krijgen je spieren snel weer nieuwe energie. Deze koolhydraten worden snel opgenomen en kunnen dus direct gebruikt worden. Ook bevat het drankje mineralen en extra vitamines.

Meer-energie-sportdrankje

Soorten energiedrankjes

Als je een sportdrankje koopt, zul je zien dat er verschillende soorten zijn: isotoon, hypotoon of hypertoon. De samenstelling en werking van de drankjes zijn verschillend. Dit uit zich in hoe snel de stoffen door het lichaam worden opgenomen.

Isotone en hypotone sportdranken zijn gemakkelijk en snel opneembaar. Een hypertone drank is beter voor mensen die aan duursport doen. Deze geeft een grote hoeveelheid energie aan het lichaam, maar als je dit niet nodig hebt, breng je onnodig je bloedsuikerspiegel enorm aan het schommelen.

Wat zit er in een sportdrankje?

Gemiddeld bevatten energiedrankjes suiker of een suikervariant om je lichaam van energie te voorzien. Dat kan ook maltodextrine, fructosestroop, sacharose of glucosestroop zijn. Er zijn allerlei frisse smaakjes verkrijgbaar, zoals citroen, sinaasappel, appel en limoen.

Gram koolhydraten per 100 ml:

  • Hypotone sportdrank: 6 gram
  • Isotone sportdrank: 6 tot 8 gram
  • Hypertone sportdrank: 8 tot 15 gram

Verder worden er vaak extra vitamines toegevoegd, bijvoorbeeld vitamine B3, B5 en B6, Vitamine C of E. Ook kunnen er chemische zoetstoffen zijn toegevoegd, zoals Acesulfaam K of conserveermiddelen en aroma’s.

Gezonde natuurlijke alternatieven

Zou je liever een drankje nemen dat van natuurlijke oorsprong is en geen chemische toevoegingen of pure suiker bevat? Dan kun je kiezen voor kokoswater of een zelfgemaakte sportdrank.

Kokoswater is van nature eigenlijk een energiedrankje. Het is supergezond en bevat bijna net zoveel koolhydraten als een gemiddeld sportdrankje (4 gram per 100 gram).

Kokoswater-als-energydrink

Daarbij komt dat het boordevol waardevolle mineralen zit, zoals calcium, magnesium en kalium. Van dit laatste mineraal bevat het wel 250 mg per 100 ml, waardoor het een beschermende werking op je hart en bloedvaten heeft.

Je kunt een lekker energiedrankje maken op basis van kokoswater. Dit heb je nodig:

  • 500 ml kokoswater
  • 500 ml water
  • 4 eetlepels honing
  • 1 gram zeezout
  • Citroensap van 2 citroenen

Je maakt het door eerst 200 ml water te koken. Doe dit in een kom en los de honing hierin op. Schenk daarna de rest van het water en het kokoswater erbij, het zout en het citroensap. Roer het goed door elkaar en klaar. Neem het mee in een (thermos)fles en geniet van deze gezonde sportdrank tijdens je workout.

Naast dat je goed moet opletten dat je genoeg vocht binnenkrijgt, kan het ook handig zijn om te letten op je tussendoortjes. Kies voor gezonde, eiwitrijke snacks. Er zijn veel soorten energybars, maar bedenk dat deze erg suikerrijk zijn.

Met gezonde tussendoortjes als een bak yoghurt, een stukje kipfilet of een ei kun je goedkoop en op natuurlijke wijze je tekorten weer aanvullen.

Heb je nog meer vragen over voeding en je gezondheid? Bij Delda Sport kunnen we je helpen om te kiezen voor een gezonde leefstijl. Stel je vraag hieronder en we nemen snel contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: