Is het belangrijk om je buikomvang te meten? Als je als sporter bewust omgaat met je gewicht en je gezondheid, is het meten van je buikomvang een manier om daar meer inzicht in te krijgen. Lees hieronder hoe dat je dat doet en wat het je kan vertellen.
Gewicht en gezondheid
Als je regelmatig op de weegschaal gaat staan, zegt dat al heel wat over je gewicht en je gezondheid. Gebruik je daarnaast ook de BMI (de Body Mass Index), dan heb je extra gegevens, die je vertellen of je te zwaar bent of niet.
De Body Mass Index berekent je gewicht in verhouding tot je lengte. Door een berekening te doen, kom je erachter of je een gezond gewicht hebt, of onder- of overgewicht hebt.
Lichaamsvet
Toch is jezelf wegen en de BMI berekenen niet voldoende. Belangrijker dan deze cijfers, is namelijk of je lichaamsvet hebt en waar zich dat bevindt. Vet dat rond de buikorganen zit is namelijk gevaarlijker dan wanneer het op andere plaatsen zit.
Buikvet, ook wel visceraal vet genoemd, brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Met de BMI of alleen je zelf wegen, kom je er niet achter of je dit vet in je lichaam hebt of niet. Daarnaast is de BMI ook niet altijd betrouwbaar, zeker niet voor sporters. Als je fanatiek sport en veel spiermassa hebt, weeg je gemiddeld meer dan iemand die niet sport. Dat geeft dus een vertekend beeld.
Buikomtrek meten
Het opmeten van je buikomtrek geeft wel een betrouwbaarder beeld, zeker als je die gegevens combineert met de BMI en je gewicht. Het is heel eenvoudig om je buikomtrek te meten. Het enige dat je nodig hebt is een meetlint.
Meet je buikomtrek altijd op de blote huid. Het meetlint leg je precies tussen de onderste ribben en de bovenkant van je bekken. Trek het meetlint niet strak aan en adem uit als je gaat meten.
Kijk in het onderstaande schema om te zien of je een gezonde buikomvang hebt of niet.
Laag risico
Mannen
Verhoogd risico
Mannen 94 tot 99 cm
Vrouwen 80 tot 89 cm
Hoog risico
Mannen > 100 cm
Vrouwen > 90 cm
Inzicht in je gezondheid
Met deze cijfers krijg je veel meer inzicht in je gezondheid. Zo kan het namelijk zijn dat je BMI een goede score geeft, maar dat je door het meten van je buikomvang erachter komt dat je wat buikvet hebt. Met deze gegevens kun je dan iets doen en problemen voorkomen.
Overgewicht en teveel buikvet zijn gevaarlijk. Ze leveren gezondheidsrisico’s op, zoals diabetes, een hoge bloeddruk of het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Houd vinger aan de pols van je gezondheid, door je regelmatig te wegen en je buikomtrek te meten.
Kickboksen en afvallen
Als je je zorgen maakt over je gezondheid en graag zou willen afvallen, is kickboksen een geweldige sport. Je brandt in een uur kickbokstraining wel 600-800 calorieen.
Als je bij Delda Sport gaat trainen, helpen we je niet alleen met sporten. Ook geven we je door middel van ons online coachingsprogramma adviezen over voeding en gezondheid.
Zou jij willen afvallen door te kickboksen of heb je vragen over je gezondheid of voeding? Laat je gegevens dan achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.