Wat is de beste tijd om te sporten: ochtend, middag of avond?
25 december 2017 

Wat is de beste tijd om te sporten: ochtend, middag of avond?

Is het beter om ‘s ochtends, ‘s middags of ‘s avonds te sporten? Het blijkt dat ons lichaam zich aanpast aan wat het gewend is te doen. Maar het maakt ook uit hoe oud je bent en wat je lichaamstemperatuur is.

Sportroutine inplannen

Wanneer je het beste kunt sporten hangt van een aantal fysieke factoren af. Maar niet alleen dat, ook wil je je sportroutine natuurlijk inpassen in je dagelijkse schema. Dat maakt het wel lastig, want misschien zou je graag ‘s middags sporten, maar gaat dat door je werk niet.

Laat je in ieder geval geruststellen: je lichaam kan wennen aan een nieuwe routine. Ook al ben je geen ochtendmens, je zult snel gewend raken aan ‘s ochtends sporten als je dat regelmatig doet. Uiteindelijk ga je dan ook goed presteren.

Beste moment om te sporten

Ochtendsporters

Als je wat vroeger kunt opstaan, kun je voor je werk of studie nog een uur sporten. Het voordeel is dat je sportsessie dan niet in conflict komt met andere verplichtingen. Vaak heb je ook nog energie en wilskracht genoeg, in tegenstelling tot ‘s middags of ‘s avonds.

‘s Ochtends sporten heeft ook een positieve invloed op je werkdag en op een goede nachtrust. Je begint uitgerust en soepel van lichaam en geest je dag. Juist door ‘s avonds te sporten gaan zowel je hartslag als je lichaamstemperatuur omhoog, waardoor je moeilijk in slaap kunt vallen.

Onderzoek heeft aangetoond dat vroeg op de dag sporten juist bevorderlijk werkt voor een goede nachtrust.

Middagsporters

Je lichaamstemperatuur is belangrijk om te kijken of een sportsessie op het voor jouw geschikte moment komt. Lichaamstemperatuur heeft invloed op je training, omdat je spieren soepeler zijn als je lichaam goed warm is.

De lichaamstemperatuur stijgt gedurende dag en hieruit blijkt dat je spierkracht en uithoudingsvermogen over het algemeen in de late middag optimaal zijn. Je bloeddruk en je hartslag zijn juist laag.

Je lichaam is dus eigenlijk in de middag klaar voor een een training. Je loopt dan het minste risico op blessures en voelt je het fitste. Toch voelen veel mensen een middag dip in hun energie, wat ervoor kan zorgen dat je het niet kunt opbrengen om te sporten.

Avondsporters

Dan is het dus altijd nog mogelijk om ‘s avonds te sporten. Dan kun je je training gebruiken om lekker te ontstressen en je spieren weer los te maken. Dat is vaak wel nodig na een dag achter je bureau.

Je lichaamstemperatuur is vaak nog hoog genoeg, zodat je spieren warm zijn. Er is zelfs onderzoek gedaan, waaruit bleek dat mensen die in de avond sporten, 3% meer spiermassa kregen dan ochtendsporters. Ze wisten niet waarom dit zo was.

Je loopt door sporten in de avond  echter wel het risico om je slaappatroon te verstoren. Maar avondmensen gaan vaak later naar bed, en als je vroeg genoeg sport heb je hier hopelijk geen last van.

Jouw sportmoment kiezen

Om jouw sportmoment te kiezen, kun je kijken naar wat het beste voor je voelt. Sommige mensen zijn echt ochtendmensen en trekken vroeg op de dag graag hun sportkleren aan. Anderen voelen zich ‘s middags het fitste of juist ‘s avonds.

Beste sporten ochtend avond

Ook je leeftijd speelt een rol. Oudere mensen hebben een ander ritme en staan vaak eerder op. Daarom kunnen zij goed ‘s ochtends sporten.

Punten om op te letten bij ‘s ochtends sporten:

– De ochtend is geschikter voor cardiotraining, hardlopen of wandelen.

– Besteed veel aandacht aan de warming-up, omdat je spieren nog niet warm zijn.

– Eet wel een lichte maaltijd, je spieren hebben brandstof nodig.

Punten om op te letten bij de avondtraining:

– ‘s Avonds kun je krachttraining doen of behendigheidssporten.

– Niet te laat op de avond sporten, zodat je slaap niet verstoord wordt.

– Ook niet te laat op de avond sporten, zodat je glycogeenvoorraden niet meer aangevuld kunnen worden.

Wat bij je past

Om te bepalen wanneer jij kunt en wilt sporten, houd je rekening met je leeftijd, je eigen bioritme, je werk of studie en het soort sport dat je doet. Aan de ene kant kun je jezelf motiveren, door te beseffen dat je lichaam kan wennen aan een nieuw ritme.

Aan de andere kant kun je natuurlijk wel rekening houden met wat bij je past. Jezelf forceren heeft geen zin, dan kun je ook de motivatie niet opbrengen om wekelijks te sporten.

Ruime openingstijden bij Delda Sport

Bij Delda Sport kun je alle dagen terecht en doordeweeks je eigen training inplannen met een personal trainer, wanneer het jou uitkomt. Van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat.

Je kunt ook aansluiten bij ons small group trainingen, die ‘s ochtends of ‘s avonds gehouden worden. Er is voor elke sporter wel een mogelijkheid te vinden! Zie onze openingstijden.

Ben je ochtend-, middag- of avondsporter en wil je meer weten over de mogelijkheden bij Delda Sport te gaan kickboksen? Laat je gegevens dan achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: