Hoe kickboksen helpt bij het herstellen van een burn-out
06 september 2016 

Hoe kickboksen helpt bij het herstellen van een burn-out

In de artikel laten we je zien hoe kickboksen jou kan helpen wanneer je tegen een burn-out aanloopt of er één hebt. Tegenwoordig kent bijna iedereen wel iemand in zijn omgeving die een burn-out heeft of had. Misschien heb je zelf wel een burn-out.

In deze maatschappij is dat ook niet zo gek. We vragen ontzettend veel van onszelf, willen presteren en werken erg hard. Grenzen worden jarenlang genegeerd met een burn-out tot gevolg.
Klachten zoals emotionele uitputting, distantie tot mensen, lage eigenwaarde, huilerigheid, geen werk meer uit handen krijgen en irritatie zijn enkele symptomen waar mensen met een burn-out last van hebben. Het lichaam kan en wil niet meer vooruit en een rustperiode waarin aandacht aan het lijf en de geest wordt besteed is essentieel om te herstellen.

Een burn-out ontstaat vaak bij mensen die graag dienen, die zorgzaam zijn en zich snel laten overrulen door andere mensen. Ze zetten vaak hun eigen behoefte en wensen aan de kant ten bate van een ‘hoger doel’. Gelukkig kan men herstellen van een burn-out en krijgt men tijdens de herstelperiode vaak nieuwe inzichten die bijdragen aan een prettiger en gelukkiger leven. Goede begeleiding van een coach of psychiater kan het herstel versnellen. Ook kickboksen kan bijdragen aan een sneller herstel van een burn-out. In dit artikel vind je zes redenen waarom kickboksen helpt in het herstel proces.

1. Kickboksen zorgt voor de juiste hormonen die het herstel bevorderen

Veel mensen met een burn-out moeten door de vermoeidheid er niet aan denken om te gaan sporten. Toch wordt geadviseerd om regelmatig (rustig) te bewegen bij een burn-out. Omdat mensen met een burn-out al moe zijn, doen ze vaak veel cardio training in plaats van krachttraining. Helaas is dit niet erg gunstig bij een burn-out. Langdurige cardio training verhoogt namelijk het stresshormoon cortisol, welke je juist zo laag mogelijk wil houden als je een burn-out hebt. Bij een burn-out kun je beter kiezen voor krachttraining of korte high intensity trainingen, zoals kickboksen. Hierdoor maak je hormonen aan die gunstig zijn voor je herstel, zoals groeihormoon en testosteron. Bovendien maak je ‘feel good’ hormonen aan welke het humeur flink kunnen verbeteren.

2. Door kickboksen leer je grenzen te bewaken

Vaak hebben mensen met een burn-out jarenlang niet geluisterd naar hun lijf. Signalen hebben ze genegeerd waardoor ze over hun eigen grenzen zijn gegaan. Door (privé) kickbokslessen te volgen leer je je eigen grenzen sneller te herkennen en deze te beschermen. Zo voel je sneller aan of jij of iemand anders over een grens heen gaat en kun je hier direct op participeren.

Kickboksen stress burnout, uitlaatklep

3. Kickboksen herstelt het zelfvertrouwen en het vertrouwen in het lijf

Doordat het lijf een tijdje niet meer meewerkt en mensen met een burn-out vaak lang thuiszitten, kan het zelfvertrouwen flink dalen. Tijdens een kickbokstraining wordt er gewerkt aan het verhogen van het zelfvertrouwen. Je leert voor jezelf op te komen waardoor het makkelijker wordt om nee te zeggen tegen een ander. Daarnaast leer je goed te kijken naar je eigen gedrag. Hoe reageer je in stress situaties? Hoe reageer je als je je aangevallen voelt? Ga je vluchten, freezen of juist vechten? En hoe kun je beter omgaan in zo’n situatie? Dit ontdek je allemaal tijdens een training, wat je mee kunt nemen in het dagelijks leven.

Doordat mensen die kickboksen ervaren dat ze lichamelijk en mentaal langszaam vooruit gaan, krijgen ze ook meer vertrouwen in hun lijf en in het herstel van hun burnout. Dit vertrouwen draagt bij aan een sneller herstel van zowel lichaam als geest.

4. Kickboksen brengt mensen met een burn-out weer in beweging in een veilige omgeving

Door één-op-één te trainen met een trainer, word je stapje voor stapje uitgedaagd om weer in beweging te komen. Letterlijk en figuurlijk. In een rustige en veilige omgeving wordt er samen met de trainer gewerkt aan de aspecten waar de persoon met de burn-out het meeste baat bij heeft. Dit kan het stellen van grenzen zijn, het durven aanvallen, verdedigen etc. Samen met een professionele trainer werk je aan het herstel van je lijf en maak je mentaal flinke vooruitgang. Bovendien kan de kickbokstraining ook thuis worden gegeven, als de drempel nog te hoog is om in een sportschool te trainen.

5. Kickboksen haalt je uit je hoofd en geeft ruimte voor emoties

Door te kickboksen kom je even uit je hoofd en word je je meer bewust van de sensaties in je lichaam. Hierdoor vergeet je even je dagelijkse problemen. Veel mensen met een burn-out hebben opgekropte boosheid, verdriet of andere emoties waar geen ruimte voor was. Het gebeurt vaak dat tijdens een training deze emoties los komen en je je frustraties van je af kunt trainen. Door de veilige omgeving en het vertrouwen van de trainer is er ruimte voor deze emoties. Door positief met deze emoties om te gaan en er ruimte voor te maken,  kunnen mensen met een burn-out sneller herstellen.

Interesse in een goede uitlaatklep? Neem dan contact op en vraag een proefles aan!

Kom bij ons op een veilige manier kickboksen in Amsterdam. 1x per week padsen bij 1 van onze personal trainers helpt al aanzienlijk tegen stress.

Nu contact opnemen >>

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: