Werk aan een gezonde leefstijl als bescherming tegen ziekte
13 november 2020 

Werk aan een gezonde leefstijl als bescherming tegen ziekte

Een goede gezondheid is iets waar we nu meer dan anders mee bezig zijn, want een gezonde leefstijl is belangrijk om jezelf te beschermen tegen ziekte. Beter dan wachten op een vaccin, kun je je richten op zorgen voor gezonde voeding, veel bewegen en genoeg rust om fit te blijven.

Gezond blijven in corona-tijd

Wanneer er een vaccin komt en hoe effectief dat zal zijn, is nog niet duidelijk. Zolang het er nog niet is, blijft het coronavirus zich verspreiden. Daarom is het belangrijk om zelf te zorgen voor een robuuste gezondheid.

Want een goede lichamelijke (en mentale) conditie, maken de kans dat je last krijgt van de ernstige symptomen van corona kleiner. Daarom roepen 1500 artsen en medische experts op om goed voor jezelf te zorgen en te kiezen voor een gezonde leefstijl als bescherming tegen ziekte, en dan vooral corona.

Want het geldt altijd wel: veel bewegen en gezond eten helpen je lichaam gezond en sterk te blijven. Maar nu is dat nog belangrijker. Uit onderzoek blijkt dat ernstig zieke corona patiënten meestal ook een leefstijl-gerelateerde aandoening onder de leden hebben.

Niet iedereen die corona krijgt, zal ernstig ziek worden. Het is lastig te voorspellen, maar leefstijl-gerelateerde aandoeningen blijken wel een rol te spelen bij het ontwikkelen van ernstige klachten. Het gaat dan om bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes.

De rol van overgewicht

Deze aandoeningen kunnen de ernst van corona doen toenemen. Overgewicht is hierbij een belangrijke factor. Het is vaak de achterliggende oorzaak van diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Mensen met deze klachten belanden vaker in het ziekenhuis met heftige corona-klachten.

Dat is ook niet vreemd. Er is verband tussen overgewicht en je weerstand. Vetcellen zijn niet alleen een opslag voor vet, deze cellen maken tevens stoffen aan die ontstekingen in de hand werken.

Zolang je vet in je lichaam hebt (vooral het vet rond de organen), heb je last van ontstekingen die op de achtergrond je lichaam ondermijnen. Je weerstand zal in dat geval dus al overuren draaien. Als er dan ook nog een onbekend virus de kop opsteekt, zal je weerstand waarschijnlijk niet adequaat kunnen reageren.

Er wordt teveel druk uitgeoefend op het systeem. Corona kan in dat geval veel ernstiger gevolgen hebben, dan wanneer je geen last van overgewicht had gehad.

Daarom wordt er dus zoveel nadruk gelegd op gezonde voeding en meer bewegen. Helaas laat dat bij veel mensen nogal te wensen over. We eten in Nederland te weinig groente en fruit en bewegen niet genoeg.

Kies een gezonde leefstijl

Om jezelf te beschermen tegen corona (en andere ziekten), kun je proberen wat meer te letten op je voedingspatroon en hoeveel je beweegt. Je ondersteunt daarmee je lichaam en je weerstand.

Eet vooral gezond: verse groente, fruit van het seizoen. Kies voor onbewerkte producten (dus geen pakjes en zakjes). Hiermee krijg je hoogwaardige voedingsstoffen binnen, vitamines, mineralen en antioxidanten die helpen je lichaam te beschermen.

Probeer ook eens een eiwitrijk of koolhydraatarm dieet. Eiwitten helpen je lichaam om meer vet te verbranden, waardoor je wat makkelijker zou kunnen afvallen.

Meer bewegen is net zo belangrijk. Je zorgt voor een betere doorbloeding en stimuleert daarmee ook je weerstand. Sport enkele keren in de week, dat kan thuis, maar ook in de sportschool.

Het kan moeilijk zijn om je levensstijl te veranderen. Je kunt altijd om advies vragen. Bij Delda Sport hebben we veel ervaring en kunnen we je helpen om gezonde keuzes te maken.

Wacht niet tot het vaccin er is, het is nu tijd om te veranderen. Je hebt maar een lichaam en een gezondheid. Vraag meer informatie via onderstaand formulier en kijk op onze website om te zien wat we aanbieden.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: