Eet jij genoeg groente? 5 Tips om meer groente te gaan eten.
19 september 2018 

Eet jij genoeg groente? 5 Tips om meer groente te gaan eten.

Denk jij dat je genoeg groente eet? De gemiddelde Nederlander eet bij lange na niet genoeg groente op een dag. En dat terwijl het heel belangrijk is om alle vitamines, vezels en mineralen binnen te krijgen om fit en energiek de dag door te komen.

Te weinig groente op je bord

We kennen de slogan allemaal: 2 ons groente en 2 ons fruit… Dat heb je nodig om je lichaam te voorzien van belangrijke vitamines en mineralen. Maar wist je dat de gemiddelde Nederlands slechts 120 gram groente op een dag eet?

Eet-jij-genoeg-groente-vijftips

Dat is maar net iets meer dan de helft dan aangeraden wordt. We eten liever meer pasta, rijst, brood of vlees dan groente. Maar die producten vullen je maag wel, ze voeden je niet met de vitamines die groente kunnen leveren.

Groentes, zoals wortelen, bloemkool, paksoi of spinazie bevatten heel waardevolle voedingsstoffen, die ons lichaam nodig heeft. Het gaat vooral om vitamines, antioxidanten en vezels, die je niet in pasta, rijst of vlees vindt.

Zo bevatten groenten veel vitamine C, die ons lichaam zelf niet aan kan maken. Ook vitamine A, foliumzuur en antioxidanten komen via groente ons lijf binnen. Elke groente heeft zijn eigen samenstelling, daarom is het belangrijk lekker af te wisselen.

Wortelen bevatten veel vitamine A. Spinazie is rijk aan ijzer en vitamine B11. Een portie bietjes bevat veel fosfor en zink en een rode paprika barst van de vitamine C. De meest verkochte groente bij supermarkten is sla. Niet dat dat niet gezond is, maar door te variëren, kun je je lichaam veel meer gezonds bieden.

Niet alleen levert groente vitamines en mineralen, ze bevatten ook veel vezels. Deze nemen veel vocht op en houden je darmen actief. Dit helpt bij de stofwisseling en ze helpen ook het cholesterol in balans te houden.

In Nederland zijn ontzettend veel verschillende groentes te koop, zowel voorgesneden als onbewerkt. Kijk eens verder dan de sla en probeer een lekkere maaltijd te vinden voor elke groente. Niet alleen vind je in het groenteschap witlof en wortels, maar ook pastinaak, pompoenen en snijbiet.

5 Tips om elke dag genoeg groente te eten

1. Schep meer groente op dan vlees of rijst/pasta/aardappelen

Je kunt tijdens een maaltijd maar een bepaalde hoeveelheid op. Vlees of vis levert ook belangrijke voedingsstoffen, maar eet je meer dan 200 gram vlees, dan houd je weinig ruimte over voor de rest.

Ook aardappelen, pasta of rijst zijn op zich gezond. Maar vaak eten mensen hier veel te veel van. Breng de hoeveelheid rijst of pasta terug naar 50 gram. Dat levert voldoende koolhydraten en zorgt ervoor dat je een groter aandeel groente kan eten.

2. Drink een groene smoothie

Groene smoothies maak je door verse groente met wat fruit te pureren. Op deze manier krijg je een grote hoeveelheid groente binnen en nog onbewerkt ook. Alle voedingsstoffen blijven zo bewaard.

5Tips-Eet-jij-genoeg-groente

Door regelmatig een smoothie te drinken, geef je je lichaam een echte boost aan vitamines, vezels en mineralen. Zorg dat je altijd meer groente dan fruit in je smoothie stopt. Het fruit is alleen nodig voor een wat zoetere smaak.

Smoothies zijn makkelijk te maken en je kunt ze overal mee naartoe nemen. Ook voor de zomer heel handig. Je krijgt ook meteen een hoop vocht binnen.

3. Eet wat vaker een salade

We zijn nogal gehecht aan onze bruine boterhammen, maar af en toe een salade eten als lunch helpt ons aan de benodigde 200 gram groente. Ook met salades kun je goed afwisselen: met verschillende soorten sla, wat fruit, vis of vlees, noten en/of ei.

Er zijn veel recepten te vinden voor lekkere salades en ze geven minstens zoveel energie als brood. Zorg voor een goede vulling met ei en vlees of vis. Door een salade kan ook groente, zoals paprika, ui, spinazie of avocado.

4. Maak een wokschotel

Door een wokschotel te eten heb je kans veel verschillende groente te eten in een maaltijd. Wokken is snel en gemakkelijk. Kies voor een voorgesneden zak wokgroente als je haast hebt. Of kies zelf je groente en snijd deze fijn.

Wokgroente is geschikt voor allerlei maaltijden: met tomatensaus of pesto past het bij Italiaanse gerechten. Beperk dan de hoeveelheid pasta die je erbij doet. Ook oosterse gerechten smaken lekkerder met wokgroente. Met kip en pindasaus heb je een gezonde en vullende maaltijd op tafel.

5. Snack groente tussendoor

Om meer groente op een dag te eten, kun je ook goed als tussendoortje wat groente nemen. Kies voor wat stukjes paprika vol vitamine C, een worteltje of een stuk komkommer. Zeker in de zomer is dat geen straf.

Vijf-tips-Eet-jij-genoeg-groente

In plaats van chips kun je ook voor groente kiezen, want sommige groente zijn lekker om (rauw of gekookt) te dippen. Dat geldt voor bloemkool, champignons of worteltjes.

Gezond eten met veel groente

Zo gemakkelijk is het om op een dag meer groente binnen te krijgen. Als sporter ben je misschien bang om snel honger te krijgen als je het aantal koolhydraten terugdringt. Maar onthoud dat groenten heel goed vullen, door het hoge aantal vezels.

Verder is het niet direct nodig om dit elke dag te doen, probeer het in ieder geval zo af en toe. Zodat je regelmatig een goede hoeveelheid groente binnenkrijgt. Je lichaam zal er blij mee zijn.

Onze lichamen zijn complexe machines. Ze hebben veel verschillende voedingsstoffen nodig om goed te kunnen blijven draaien. Uit onderzoek blijkt dat we niet heel afwisselend eten. We kiezen voor gemak en voor wat we kennen.

Hopelijk kun je iets met deze tips, zodat jij wel gevarieerd en gezonder gaat eten. Wil je meer advies op het gebied van voeding? Bij Delda Sport kunnen we je helpen. Niet alleen begeleiden we je bij het sporten, we bieden ook begeleiding om gezond te gaan eten.

Als je hier meer over wilt weten of als je vrijblijvend meer informatie wilt ontvangen, laat je gegevens dan achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: