Drink jij al matcha thee? Profiteer van deze supergezonde groene thee
05 december 2018 
in Voeding

Drink jij al matcha thee? Profiteer van deze supergezonde groene thee

Als je matcha thee drinkt profiteer je van veel gezondheidsvoordelen. Dit groene poeder komt van oorsprong uit China, maar wordt ook in Japan veel gebruikt. Nu weten we inmiddels hier ook dat het heel gezond is.

Wat is matcha thee?

Dit fijne groene poeder wordt gemaakt door de bladeren van de groene theeplant fijn te malen met een molensteen. Al in de 10e eeuw dronken ze al Matcha thee in China. De thee is zo gezond, omdat je niet een aftreksel van bladeren drinkt, maar de hele theeblaadjes.

Met dit poeder bereid je je thee. Er wordt gezegd dat matcha thee redelijk bitter is. In het Westen moeten mensen vaak wel even wennen aan de smaak. Soms vinden ze het niet te drinken en helpt een beetje suiker in de thee.

Supergezonde-groenethee-matchathee

Maar het kan ook zijn dat je de smaak lekker vindt. Sommige mensen omschrijven deze als zachtzoet, dus het is maar net hoe het jou bevalt. Qua smaak gaat deze richting spinazie en sterke groene thee. Officieel wordt de smaak umami genoemd (de vijfde smaak na zoet, zout, zuur en bitter).

Hoe gezond is matcha thee?

Matcha thee is dus zo gezond, omdat je de hele theebladeren drinkt. Alle voedingsstoffen uit de blaadjes blijven zo behouden. Dit zorgt ervoor dat matcha thee veel gezonder is dan gewone thee.

De thee bevat de volgende stoffen:

1. Antioxidanten

Drink je een kopje matcha thee, dan krijg je 5 keer meer antioxidanten binnen dan bij een gewoon kopje thee. Antioxidanten zijn erg belangrijjk voor ons lichaam. Ze helpen je te beschermen tegen vrije radicalen die je cellen beschadigen.

2. L-theanine

Matcha thee wordt net even anders behandeld dan gewone thee. Een week of drie voor de oogst, worden de struiken afgeschermd tegen de zon. Dit zorgt ervoor dat de planten meer L-theanine gaan produceren.

L-theanine is een stof die je helpt te focussen. Het activeert, maar werkt ook kalmerend. Juist dit bijzondere effect maakt matcha thee zo geliefd. De dosis cafeïne in de thee is hoog, maar door de L-theanine zul je geen opgefokt gevoel krijgen.

L-theanine stimuleert je lichaam om dopamine en serotonine aan te maken. Je kunt dus goed werken, mediteren en je concentreren. De energieboost van matcha thee kan zo’n 6 uur duren. Dus niet drinken voor je gaat slapen.

3. Vitamines en mineralen

Matcha thee bevat veel waardevolle sporenelementen, zoals vitamine A en C, ijzer, kalium, calcium en zelfs eiwitten.

Gezondheidsvoordelen

1. Stimuleert de stofwisseling en helpt bij het afvallen. De stoffen in de thee helpen het lichaam vet te verbranden. Hoewel sommige sites aanraden tot wel 5 koppen per dag te drinken, is dat niet direct verstandig.

Matchathee-gezond-groenethee

Ondanks dat matcha thee gezond is, is teveel nooit goed. Ook door de stimulerende werking en de hoge dosis cafeine (een kopje matcha thee is gelijk aan 10 kopjes gewone thee), kun je beter niet meer dan twee kopjes drinken.

2. Helpt het cholesterol te verlagen.

3. Matcha thee houdt de bloedsuikerspiegel laag. Het regelmatig drinken van de thee kan diabetes type 2 helpen te voorkomen. Als je al last hebt van diabetes kan de thee de klachten van diabetes te verminderen.

Uit onderzoek is gebleken dat juist de onoplosbare deeltjes thee hier belangrijk bij zijn. Deze moet je dus wel opdrinken om te kunnen profiteren van deze krachtige werking van de thee.

4. L-theanine zorgt niet alleen voor ontspanning, maar ondersteunt ook het immuunsysteem. Het drinken van matcha thee is dus goed voor je weerstand en helpt je beschermen tegen virussen.

5. Het hierboven genoemde stofje werkt ook kalmerend. Daardoor zul je minder snel last hebben van stress en alle negatieve invloed die dat op je geest en lichaam kan hebben.

Wat is goede matcha thee?

Er is nogal verschil in kwaliteit van verschillende merken matchapoeder. Het is belangrijk om te letten op de kleur van het poeder: dit moet een felle en heldere kleur groen zijn.

Daarnaast zou het poeder wat vetachtig moeten aanvoelen. Een droog poeder is niet goed. Je kunt er ook aan ruiken. Matcha poeder ruikt fris, als het niet van goede kwaliteit is, heeft het een muffe geur.

Let ook goed op toevoegingen. Sommige bedrijven voegen zoetstoffen en/of suiker toe. Dit is niet nodig en je kunt er bijna van op aan dat de kwaliteit dan ook niet goed is.

Goede matcha is behoorlijk prijzig. Bedenk wel dat je goedkoop uit kunt zijn, maar dan kun je ook niet rekenen op de hoge kwaliteit van het poeder. En dan zal het niet zoveel voor je gezondheid doen.

Koop je matcha poeder in Japanse toko’s of zoek goed op internet naar eerste kwaliteit matcha thee.

Hoe maak je goede matcha thee?

Als eerste kook je water voor een kopje thee. Laat het daarna eerst afkoelen tot een graad of 75. Doe een klein theelepeltje matcha poeder in een glas of kommetje, giet het gekookte water erop.

Daarna klop je het mengsel op. Vaak wordt aangeraden een bamboe garde te gebruiken. Als je gaat kloppen gaat de thee schuimen. Niet te lang doorgaan met kloppen, dan wordt de thee bitter.

Supergezond-groenethee-Matcha

Recepten met matcha poeder

Pure matcha thee is natuurlijk al lekker en gezond genoeg, maar je kunt er nog veel meer mee, zodat je nog meer manieren hebt om te profiteren van dit gezonde poeder.

Matcha thee met melk

Dit bereid je op de normale manier als gewone matcha thee. Als de thee klaar is, giet je er opgeklopte plantaardige melk over, bijvoorbeeld havermelk.

Smoothie met matcha

Ingrediënten:

1 banaan

50 gram blauwe bessen

2 eetlepels yoghurt

Matcha poeder naar smaak

Doe als eerste de yoghurt in de blender, daarna de banaan, de blauwe bessen en het matcha poeder. Een smoothie die je lichaam een enorme gezondheidsboost geeft en energie voor de hele dag.

Een pannenkoek is vaak heel lekker, maar niet altijd even gezond. Om de pannenkoek toch gezonder te maken kun je Matcha poeder door het beslag mengen.

Pannenkoeken met matcha

Ingrediënten voor 5 pannenkoeken:

125 gram bloem

1 ei

250 ml melk

½ eetlepel Matcha poeder

Mix alle ingrediënten tot een glad beslag. Zet een koekenpan op het vuur met wat olie en bak de pannenkoeken gaar. Ze kunnen er groen uitzien door het matchapoeder, maar zijn wel veel gezonder dan gewone pannenkoeken!

Groene thee past ook binnen het dieet van sporters. Heb je vragen over gezonde voeding, dan kun je altijd bij Delda Sport terecht. Vul vrijblijvend je gegevens in onderstaand formulier in, wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: