Dit zijn de 5 redenen waarom zwemmen zo gezond is
11 oktober 2019 

Dit zijn de 5 redenen waarom zwemmen zo gezond is

Dat kickboksen heel goed voor je is, wist je natuurlijk al, maar er is nog een sport die ook erg veel fysieke en mentale voordelen heeft, namelijk zwemmen. Ook dit is een full body workout, en is ook nog eens ontspannend. Bijna iedereen kan zwemmen, omdat het een low impact training is.

De voordelen van zwemmen

Weet je niet goed welke sport je zou kunnen doen? Heb je al eens aan zwemmen gedacht? Er zijn weinig sporten die goed zijn voor je hele lichaam en ook nog eens voordelen hebben voor je mentale welzijn.

Zwemmen-goed-voor-je

Kickboksen is eveneens zo’n sport. Je traint er al je spieren mee en omdat je jezelf verdedigt is het ook een manier om aan je zelfvertrouwen te werken. Zwemmen heeft weer andere voordelen. Dit zijn de redenen dat je regelmatig naar het zwembad zou moeten gaan:

1. Low impact training

Heel veel sporten zijn zwaar voor de gewrichten, pezen en spieren. Vooral als je snel last hebt van pijnlijke knieën of enkels, hypermobiel bent of last hebt van bijvoorbeeld reuma, vallen een hoop sporten al snel af.

Zwemmen kun je in veel gevallen wel doen. Omdat je in het water bent, hoef je je niet af te zetten, je gewicht komt niet zwaar op je voeten te terecht, kortom, de zwaartekracht heeft geen invloed op je. En toch kun je je conditie trainen. Dat maakt zwemmen een ideale sport voor iedereen, maar zeker voor mensen met gewrichtsproblemen.

2. Goed voor je mentale gezondheid

Zwemmen werkt heel ontspannend. In het water zijn heeft een rustgevende invloed op ons. Dit effect merk je al in een zwembad, maar als je in natuurwater gaat zwemmen is dit nog sterker.

Zwemmen heeft wat dat betreft een zelfde werking als yoga: mensen ervaren na het zwemmen minder angst en stress.

Een ander voordeel van zwemmen is dat je een uurtje los bent van alle digitale afleidingen. Je mobiel kun je niet meenemen het zwembad in, wat in deze tijden niet zo vaak voorkomt. Ook dat zorgt dus voor een extra dosis rust.

Natuurwater-zwemmen

3. Beter slapen

Zwemmen is een vorm van aerobe training. Uit onderzoek blijkt dat deze vorm van trainen ervoor kan zorgen dat je beter slaapt. Als je aandacht besteedt aan een goede slaaphygiëne en voldoende beweegt, zal dit je humeur, de kwaliteit van je slaap en plezier in het leven verbeteren.

4. Meer spiermassa ontwikkelen en een betere conditie

Het voordeel van zwemmen is dat het conditietraining en krachttraining combineert. Omdat je je door water moet voortbewegen, heb je constant weerstand die tegen je werkt. Daardoor ontwikkel je meer spierkracht èn werk je aan je conditie.

Wanneer je zwemt versterk je vrijwel al je spieren. Als je regelmatig traint, zou je dit terug kunnen gaan zien in je armen, bovenbenen en romp.

5. Minder blessures

Een sport als zwemmen levert weinig risico’s op blessures op. Je kunt veilig baantjes trekken zonder dat je snel je spieren of gewrichten overbelast. Dat komt natuurlijk doordat je je in het water bevindt.

Dit in tegenstelling tot veel teamsporten, waarbij je het risico hebt op elkaar te botsen, balsporten waarbij je snel van richting moet veranderen of sporten waarbij je kunt vallen. Zwemmen is relatief veilig, terwijl je wel kunt werken aan sterkere spieren.

Waarom-zwemmen-goed-is

Combineer zwemmen met een andere sport

De voordelen van zwemmen zijn groot. Tegenwoordig zien we ook dat deze sport goed gecombineerd kan worden met andere sporten, zoals fietsen, hardlopen en krachtsport.

Door te zwemmen werk je aan je conditie en aan kracht, maar je gebruikt je lichaam op een totaal andere manier dan bij andere sporten. Dat zorgt voor meer ontspanning van je lichaam, terwijl je tijdelijk je gewrichten en spieren ontlast.

Naast het zwemmen ook kickboksen? Een goed idee. Vraag snel meer informatie aan over de trainingsmogelijkheden bij Delda Sport. We nemen snel contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: