Afvallen met een koolhydraatarm dieet

Vraag jij je af of je kunt afvallen met een koolhydraatarm dieet? Het is een behoorlijke omschakeling om koolhydraatarm te gaan eten, maar het is zeker de moeite waard. Door koolhydraten uit je dieet te schrappen, heb je minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel en minder trek tussendoor.

Wat houdt een koolhydraatarm dieet in?

Er zijn regelmatig nieuwe rages op het gebied van voeding. Van sapdiëten tot het Southbeach dieet, elk jaar komt er wel weer een nieuw dieet, waarmee je makkelijk 20 kilo zou kunnen afvallen. Waarom zou het koolhydraatarm dieet anders zijn?

Als je koolhydraatarm gaat eten, schrap je een groot deel van de koolhydraten uit je dieet. Dat betekent dus dat je minder producten met koolhydraten eet. Dat zijn dus:

  • Brood
  • Pasta
  • Rijst
  • Aardappelen
  • Koekjes, gebak, snoep
  • Muesli

In principe eet je geen (of veel minder) granen, rijst en suiker meer. Je kunt zo streng zijn als je wilt. Bij een normaal koolhydraatarm dieet bevat je voeding ongeveer tussen de 50 en 100 gram koolhydraten per dag. Eet je nog minder koolhydraten, dan ben je een ketogeen dieet aan het volgen.

Koolhydraten zijn normaal gesproken de brandstof waar je lichaam op draait. Als je daar minder van binnenkrijgt, zullen vetten en eiwitten de brandstof vormen.

Bekijk hier het koolhydraatarm 50 dagen programma >>

De voordelen van het koolhydraatarm dieet

Er zitten verschillende voordelen aan het koolhydraatarm dieet, die kunnen helpen bij het afvallen.

Eiwitten stimuleren gewichtsverlies

Je voeding zal meer eiwitten bevatten, omdat je die nodig hebt als brandstof. Het eten van meer eiwitten bevordert het afvallen. Eiwitten stimuleren de vetverbranding, vooral van buikvet.

Je voelt je langere tijd vol

Een groot verschil met koolhydraten eten, is dat je door meer eiwitten en vetten te eten, je langere tijd vol blijft voelen. Dat heeft twee redenen. Ten eerste verteren eiwitten en vetten langzamer. Het lichaam heeft er meer werk aan. Daardoor blijft je maag langer vol en heb je minder snel honger.

Ten tweede brengen eiwitten en vetten je bloedsuikerspiegel niet in beweging. Koolhydraten doen dit wel. Door die schommelingen krijg je sneller honger. Dat is de bekende suikerdip.

Een koolhydraatarm dieet heeft als voordeel dat je bloedsuikerspiegel gelijkmatig blijft, waardoor je minder behoefte hebt aan tussendoor snacken.

Voorkomt overmatige vetopslag

Het lichaam heeft een voorkeur voor koolhydraten. Ze zijn een snelle brandstof, maar worden ook nog eens gemakkelijk opgeslagen in lichaamsvet. Dat gebeurt niet met eiwitten en vetten.

Afvallen zonder honger

Een koolhydraatarm dieet maakt afvallen dus gemakkelijker. Niet alleen dat, je kunt afvallen zonder dat je continu honger hebt. Daarnaast kun je gewoon heerlijke maaltijden klaarmaken en normale hoeveelheden eten. Dat klinkt haast ongelooflijk, want afvallen staat toch gelijk aan honger lijden?

Dat hoeft dus niet. Bij een koolhydraatarm dieet kun je wat hoeveelheden betreft normaal eten. Dit is een voorbeeld van een dagmenu:

Ontbijt

Kwark met noten en fruit

Een bakje kwark met 60 gram frambozen en 25 gram walnoten

Lunch

Salade met avocado, komkommer en wortelen

Avondmaaltijd

Kerriebloemkool met varkenshaas

In plaats van aardappelen, rijst of pasta eet je meer groente. De grootste aanpassing zal waarschijnlijk ‘s ochtends en ‘s middags zijn, voor mensen die graag brood eten. Het middageten vergt wat meer creativiteit.

Bekijk hier het koolhydraatarm 50 dagen programma >>

Sneller afvallen met het koolhydraatarm dieet

Maar dit dieet heeft veel voordelen als je gewicht wilt kwijtraken. Daarbij is het mogelijk om dit niet als dieet te gebruiken, maar als gezonde manier van eten. Je kunt het namelijk blijven doen, zodat je op je ideale gewicht kunt blijven.

Mensen die veel aan (kracht)sport doen, mogen wat meer koolhydraten gebruiken en moeten opletten dat ze voldoende eiwitten binnenkrijgen.

Wil je meer weten over gezonde voeding en hoe je kunt afvallen? Bij Delda Sport staan we klaar om je advies te geven en je te helpen gezonde keuzes te maken. Stel je vraag en laat je gegevens achter in onderstaand formulier. We nemen snel contact op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: