Afvallen lukt niet, de 6 meest voorkomende oorzaken

Afvallen lukt niet, de 6 meest voorkomende oorzaken

Sport jij ook omdat je wilt afvallen, maar lukt dat niet? Je sport, eet gezond en doet er alles aan. Het is dan heel frustrerend als het afvallen toch niet lukt. Maar als je goed kijkt, blijkt dat je toch best nog iets kunt doen. Hier zijn de 6 meest voorkomende oorzaken, waardoor afvallen niet lukt.

1. Stress in je leven

Stress is ongezond voor je lichaam en je geest. Het heeft meer invloed dan je denkt, ook op je gewicht. Stresshormonen zorgen ervoor dat je moeilijk afvalt. In tijden van stress reageert je lichaam zoals het denkt dat het goed is, namelijk door een laagje vet aan te leggen.

Afvallen lukt niet oorzaken

Dat zit in het overlevingsmechanisme. Heb je veel stress, dan is het verstandiger om even niet te proberen af te vallen. Het zal toch niet lukken en dat levert alleen maar meer frustratie op. Geef jezelf de tijd om je leven weer op een rijtje te krijgen.

2. Je eet teveel calorierijke voeding

Ook al eet je gezond, het kan zijn dat er teveel calorieën in zitten. Zo denk je met een handje noten, een stuk fruit of een avocado te kiezen voor een gezond tussendoortje, toch bevatten deze veel calorieën. Let er eens op hoe vaak je een zo’n snel hapje eet, daarmee kun je er gemakkelijk voor zorgen dat je misschien weer gaat afvallen.

3. Te weinig beweging of compenseren

Het kan zijn dat je te weinig beweegt. Ook al ga je eens in de week naar de sportschool voor een stevige kickboks workout, als je verder alleen maar achter een bureau zit, beweeg je toch te weinig. Als je heel weinig beweegt, heb je ook weinig voeding nodig.

Maar zelfs als je regelmatig sport, nemen sommige mensen na het sporten iets lekker. Vanuit de gedachte: ik heb net hard gewerkt, nu kan het wel. Let op dat je niet alles wat je met sporten bereikt hebt, teniet doet.

4. Ongemerkt teveel eten

Tussendoor eten gaat vaak heel ongemerkt. Als je een kopje thee zet, snack je wat noten. Als je je brood smeert, pak je een plakje kaas dat je opeet. Een tweede koekje bij je kop koffie van 11 uur. Het kan veel inzicht geven als je een tijd lang opschrijft wat je de hele dag eet. Zo krijg je inzicht in je onbewuste eetgedrag.

Oorzaken afvallen lukt niet

5. Je slaapt niet genoeg

Slaap is belangrijk voor je lichaam om de hormoonspiegels in balans te houden. Als je te weinig slaapt, raakt dit verstoort. Dit is ook van belang om te kunnen afvallen.

6. Teveel dranken met calorieën

De meeste mensen weten wel dat frisdrank suiker bevat, ook andere dranken kunnen veel calorieën bevatten. Denk bijvoorbeeld aan alcohol en smoothies. Alcohol wordt omgezet in vet. Smoothies kunnen meerdere stukken fruit bevatten, waardoor je in een keer veel suiker binnen krijgt.

Ook van gezonde producten is het belangrijk om bij te houden hoeveel je er van binnen krijgt. Als je wilt afvallen is bewustzijn van wat je eet heel belangrijk.

Wil je meer informatie over sporten en voeding? Laat je gegevens dan achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: