5 Stappen om jezelf te beschermen tegen corona
04 november 2020 

5 Stappen om jezelf te beschermen tegen corona

Wil jij weten welke 5 stappen je kunt nemen, om jezelf te beschermen tegen corona? Het is wel duidelijk dat iedereen, jong en oud, man en vrouw, ziek kan worden door dit virus. Daarom is het belangrijk je weerstand op peil te houden. Vijf simpele stappen helpen je hierbij.

Wat is je weerstand nu precies?

Je weerstand (of immuunsysteem) is het systeem dat je lichaam beschermt tegen alle indringers van buitenaf: bacteriën, virussen en schimmels. Het wordt gevormd door antistoffen en witte bloedcellen. Deze zijn continu aan het werk om deze indringers te bestrijden.

Wist je dat je lichaam elke dag minstens 7 keer belaagd wordt door een virus? Dat is dus onder normale omstandigheden. Nu hebben we te maken met het coronavirus. Ook hiertegen zal je immuunsysteem je hopelijk kunnen beschermen.

Maar je afweer kan zijn werk enkel doen als je goed voor jezelf zorgt. Het is dus belangrijk om ervoor te zorgen dat je een gezonde leefstijl hebt en dat je gezond eet.

Verminderde weerstand

Door een ongezonde leefstijl ondermijn je je weerstand. Slaap je te weinig, beweeg je niet regelmatig, heb je last van stress en eet je ongezond, dan zal je weerstand niet optimaal kunnen functioneren. Ook bepaalde medicatie of een onderliggende ziekte kunnen je immuunsysteem belemmeren.

En is je weerstand niet in orde, dan ben je kwetsbaar voor ziektes. Je loopt een grotere kans dat een virus of bacterie je lichaam kan binnendringen. Zo kun je dus ziek worden: bijvoorbeeld griep krijgen of verkouden worden.

Corona is een virus. Het is geen griepvirus (dat wordt door een ander virus veroorzaakt). Veel mensen worden niet ernstig ziek, maar bij een hevige corona infectie kun je last krijgen van kortademigheid en pijn op de borst.

Help je weerstand een handje

Het is dus maar wat belangrijk om ervoor te zorgen dat je weerstand goed op peil blijft. Zo kun je je weerstand verhogen:

1. Beweeg elke dag voldoende

Elke dag even bewegen houdt je lichaam fit. Door te bewegen stimuleer je de doorbloeding, maar ook je lymfesysteem. Dit is een systeem van kleine vaatjes, waardoor je witte bloedcellen reizen en waardoor afvalstoffen worden vervoerd. Het is dus heel belangrijk dat dit goed kan doorstromen.

Ook helpt bewegen om je hart, longen en spieren in goede conditie te houden. Als je hele lichaam fit is, kun je meer aan. Mocht je ziek worden, dan heeft je lichaam meer kracht om zich te verweren.

2. Zorg dat je goed uitrust

Een goede nachtrust is belangrijk om te herstellen. Tijdens je slaap zorgt je lichaam dat spieren en andere weefsels zich kunnen herstellen. Slaap je niet goed, dan raak je uitgeput, dus ook je weerstand.

3. Gezonde voeding

Gezonde voeding draagt veel bij aan een krachtig werkend immuunsysteem. Hierbij is het vooral belangrijk om te zorgen voor veel groente, omdat groente rijk is aan antioxidanten en vitamines, die je lichaam nodig heeft om gezond te blijven. Wissel af, kies verschillende soorten groente en eet ook voldoende fruit.

4. Vitamine D

Vitamine is belangrijk voor het immuunsysteem. Ons lichaam maakt deze vitamine aan als je in zonlicht komt. Daarom kun je in de winter een tekort eraan krijgen. Ook in voeding zit het: vooral in vette vis en eieren.

Als je dus niet veel buiten komt of vaak niet aan een gezonde maaltijd toekomt, kun je het beste extra vitamine D nemen. Er is nog geen overtuigend bewijs dat het helpt tegen corona, maar het speelt wel een rol in de afweer.

5. Extra zink

Zink is eveneens belangrijk voor je immuunsysteem. Het zorgt voor een snelle activatie van witte bloedcellen en kan helpen de duur van een infectie te verkorten. Het is dus een goed idee om extra zink te nemen.

Kun jij ook wel wat meer lichaamsbeweging gebruiken of wil je hulp bij het omschakelen naar een gezonde leefstijl? Dat kan bij Delda Sport. Vraag vrijblijvend meer informatie aan via onderstaand formulier.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: