5 Redenen wanneer het beter is niet te trainen
08 januari 2020 

5 Redenen wanneer het beter is niet te trainen

Er zijn goede redenen waarom je beter niet kunt gaan trainen. Want soms is je lichaam al zwaar genoeg belast en kan trainen net wat te zwaar zijn. Je loopt dan het risico op blessures of nog zieker worden. Wanneer kun je beter thuis blijven? Je leest het hier.

5 Serieuze redenen om niet te gaan trainen

Moe, hangerig, te druk? Dat zijn geen goede redenen om je training over te slaan. Van sporten kun je juist weer energie krijgen en het helpt juist om over een dipje heen te komen. Ook als je het druk hebt, is trainen juist een goede uitlaatklep. Het geeft je de mogelijkheid om je op iets anders te focussen.

Maar er zijn wel echt goede redenen om niet te gaan sporten. Ga je in die situaties wel trainen, dan loop je het risico op ernstiger gezondheidsproblemen.

Niettrainen-redenen-gezondheid

1. Koorts

Koorts is een legitieme reden om maar eens lekker terug je bed in te duiken. Het is belangrijk dat je het wat rustiger aan doet. Je lichaam heeft alle energie nodig om een infectie af te weren. Sporten kan je lichaamstemperatuur daarbij nog meer doen stijgen, en dat is niet de bedoeling.

Heb je meer dan 38 graden koorts, voel je je beroerd, heb je last van koude rillingen en/of doet je lijf pijn? Laat dan je training even zitten en geef je lichaam de tijd om te herstellen.

2. Je bent nog niet hersteld van je training eerder die week

Als je goed getraind hebt, zet je je spieren aan het werk. Die hebben wel tijd nodig om te herstellen. Door regelmatig te trainen maak je je spieren steeds wat sterker. Maar heb je zware oefeningen gedaan en heb je twee, drie dagen later nog spierpijn? Dan ben je nog niet helemaal hersteld.

Sporten met stijve spieren kan problemen opleveren. Je kunt een oefening niet goed uitvoeren, of het lukt maar aan een kant. Sporten met spierpijn zal ten eerste pijnlijk aanvoelen en ten tweede zul je niet effectief trainen.

Heb je bijvoorbeeld alleen last van je armen, dan kun je je benen trainen. Doet alles pijn, dan is het beter om gewoon een rustdag in te lassen of sport alleen heel rustig, ga bijvoorbeeld fietsen, wandelen of zwemmen.

5Redenen-spierpijn

3. Hoesten en benauwdheid

Met een gewone verkoudheid kun je prima sporten. Houd een beetje rekening met een moeizamer ademhaling. Maar sporten kan zelfs helpen, omdat de verbeterde bloedsomloop je lichaam een boost kan geven.

Er is wel een verschil met wanneer je serieuzere klachten hebt. Hoor je je ademhaling piepen of voel je je benauwd? Dan zou je wel eens een infectie kunnen hebben. Het is dan beter om rust te nemen tot je weer vrij kunt ademhalen.

4. Pijnlijke knieën of voeten

Als een lichaamsdeel langere tijd pijnlijk is, betekent dat dat er iets niet goed zit. Een gewricht kan overbelast zijn en je loopt dan het risico op een verrekking of een ontsteking.

Het beste is om een arts of fysiotherapeut er even naar te laten kijken. Geef je lichaam voldoende rust, en meestal zul je na enige tijd weer kunnen sporten.

5. Langdurige vermoeidheid

Bij normale vermoeidheid of een futloos gevoel, kan sporten zorgen voor boost van je energieniveau. Maar als je al wekenlang doodmoe bent, is het verstandig je eens te laten onderzoeken door een arts. Misschien is er een onderliggend medisch probleem dat aangepakt kan worden.

Probeer in ieder geval elke nacht aan voldoende slaap te komen en ondersteun je lichaam met gezonde voeding. Je kunt wel bewegen, maar doe dit kalm, door te wandelen of te fietsen. Een zware training kan je lichaam te zwaar belasten.

Wees dus voorzichtig als je je niet goed voelt. Heb je wel zin in een leuke sport, kom dan langs bij Delda Sport voor een lekkere kickbokstraining. Voor meer informatie, laat je je gegevens achter in onderstaand contactformulier.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: