Zo werkt een vetpercentage-weegschaal het beste

Zo werkt een vetpercentage-weegschaal het beste

Heb je thuis een vetpercentage-weegschaal staan, dan helpt dat apparaat je meer inzicht te krijgen in het vetpercentage van je lichaam. Je gewicht vertelt je alleen maar hoe zwaar je bent. Als je weet hoeveel vet je eigenlijk hebt, zegt dat meer over je hele gezondheid.

Wat doet een vetpercentage-weegschaal?

De vetpercentage-weegschaal is een nuttig apparaat. Met een normale weegschaal komt je te weten hoeveel je weegt. Maar spieren wegen meer dan vet, dus dan zou iemand die gespierd is, veel zwaarder zijn dan iemand die dat niet is. Wat zegt dat dus over gezondheid? Niet zoveel helaas.

Daarom is een vetpercentage-weegschaal een uitkomst. Die geeft meer inzicht in je gezondheid. Heb je een hoog vetpercentage, dan is het een goed idee om af te vallen. Maar dan moet je wel eerst weten hoe hoog dat percentage is.

Tips om de vetpercentage-weegschaal te gebruiken

Gewoon op de weegschaal gaan staan is een goed begin. De weegschaal stuurt een elektrisch stroompje door je lichaam (dat is volkomen pijnloos). Dit stroompje komt allerlei weefsels tegen.

Vet, organen en spieren hebben allemaal een verschillende weerstand, dus hoe makkelijk het stroompje hier doorheen gaat. Vet heeft bijvoorbeeld een hogere weerstand dan spieren. Op die manier weet de weegschaal wat de verhoudingen van je lichaam zijn.

Wil je een zo nauwkeurig mogelijke uitkomst krijgen, dan kun je de volgende tips gebruiken.

1. Drinken voor een meting

Je vochtbalans heeft invloed op de meting. Zoals gezegd verschilt de weerstand binnen je lichaam. Als je dorst hebt, dus uitgedroogd bent, kan de weegschaal andere waardes binnenkrijgen. Het kan daardoor lijken alsof je vetpercentage hoger is, terwijl dat niet zo is.

Daarom zou je ervoor moeten zorgen dat je goed gehydrateerd bent voor een meting. Als je jezelf altijd weegt na het opstaan, geeft dat ook een vertekend beeld. Je bent na een nacht slapen ook uitgedroogd. Fabrikanten adviseren daarom ook pas enige tijd na het opstaan te meten.

Zorg verder dat je naar de wc bent geweest. De inhoud van je darmen en blaas kan ook invloed hebben op de meting.

2. Niet meten na het sporten

Heb je gesport, dan heb je waarschijnlijk ook gezweet. Dit kan een negatieve invloed hebben op de meting. Ten eerste omdat je veel vocht uitzweet, waardoor je dus (net als hierboven) uitgedroogd bent.

Daarnaast gebeurt de meting via contact van je blote voeten met de weegschaal. Heb je zweet op je huid, dan beĆÆnvloedt dit de geleiding van het elektrische signaal. Het is dus beter om voor het sporten te meten of geruime tijd erna.

3. Kleding

De vetpercentage-weegschaal werkt het beste als je huid contact maakt met het apparaat. Om die reden is het dan ook aan te raden om zonder sokken en liefst met zo min mogelijk kleding op de weegschaal te gaan staan.

Zorg ook dat de het oppervlak van de weegschaal goed schoon is. Haal er dus regelmatig een doekje overheen, zodat er geen vlekken op zitten. Ook je voeten zouden schoon moeten zijn. Maar let op dat je niet nat op de weegschaal gaat staan. Droog je voeten goed af.

Meten is weten

Met deze drie tips heb je de meeste kans dat je vetpercentage-weegschaal een zo nauwkeurig mogelijke uitslag geeft. Een professionele vetpercentage-weegschaal is nog beter. Bij Delda Sport kun je de InBody Scan laten doen.

Dit apparaat kan heel nauwkeurig meten, waarbij je hele lichaam geanalyseerd wordt. Niet alleen een vetmeting, maar ook hoe het met je metabolisme gesteld is, een obesitas analyse en welk lichaamstype je hebt.

Meten is inderdaad weten. Met deze kennis kun je op een gerichte manier aan je gezondheid werken. Wij kunnen je helpen met advies op het gebied van training, voeding en leefstijl.

Een scan aanvragen is eenvoudig. Vul je gegevens in onderstaand contactformulier in en geef aan dat je een InBody Scan wilt. We nemen snel contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: