Zin en onzin van buikspieroefeningen
31 maart 2014 

Zin en onzin van buikspieroefeningen

“Goh, die mevrouw van de reclame is hartstikke slank. En dat alleen door een paar buikspieroefeningen. Dat wil ik ook!” Tja, was afvallen maar zo gemakkelijk. Door reclames worden we misleid waar we bij staan. Binnen enkele weken een platte buik na een paar weken buikspieroefeningen doen. Of zo slank als een den, net zoals die knappe mevrouw op tv na een workout van een paar dagen. Nee, zo werkt het niet. Zo eerlijk kunnen we wel zijn. Het verwachtingspatroon is op deze wijze niet reëel en de kans dat men daardoor afhaakt wordt alleen maar groter.

De feestdagen zijn onlangs geweest. Kort nadat deze voorbij waren, maakten we weer massaal allerlei goede voornemens. Januari is het ideale moment om eens te bepalen dat het wederom anders moet. Dat is een nobel streven. Absoluut. Maar als u daadwerkelijk een platte buik of strakke billen wilt hebben, zal er iets meer moeten gebeuren dan slechts een paar oefeningen die u doorgaans op tv ziet. We hebben in een willekeurige volgorde enkele zaken opgesomd die u – als u komende zomer echt een platte buik wilt hebben – moet weten.

Zin en onzin van buikspieroefeningen

Het verrichten van buikspieroefeningen is een hulpmiddel om tot een slank lichaam te komen. Zoals gezegd, slechts het uitvoeren van de oefeningen is eigenlijk niet toereikend. Het verhogen van trainingsintensiteit is aan te raden, om de simpele reden dat je dan eerder het gewenste resultaat bereikt. De buikspieroefeningen helpen echter wel om wat vet te verbranden en de buik er iets steviger uit te laten zien. Tevens worden je spieren hierdoor wat groter, waardoor je vetverbranding automatisch wat groter is. Buikspieroefeningen hebben dus indirect een positieve weerslag op de uiteindelijke vetverbranding en het slanker worden.

Maar het belangrijkste van alles is het veranderen van het eetpatroon. Alles valt of staat met het consumeren van de juiste voeding. En nee…een streng dieet is hiervoor zeker niet noodzakelijk. Een streng dieet voor een korte periode zet namelijk weinig zoden aan de dijk. Het is algemeen bekend dat men beter voor langere tijd op een acceptabele manier het eetpatroon kan wijzigen. We hebben er waarschijnlijk jaren over gedaan om een overgewicht van bijvoorbeeld 10 kilo te creëren. Waarom zou die er in twee maanden af moeten?

Over de schrijver
Oscar Eggen
Door

Oscar Eggen

op 05 Dec 2015

"Citaat: De buikspieroefeningen helpen echter wel om wat vet te verbranden en de buik er iets steviger uit te laten zien. Tevens worden je spieren hierdoor wat groter, waardoor je vetverbranding automatisch wat groter is. Buikspieroefeningen hebben dus indirect een positieve weerslag op de uiteindelijke vetverbranding en het slanker worden". Buikspiertraining voegt vrij weinig toe voor hypertrofie (het in omvang en kracht toenemen van een spier) en zal daarnaast niet zorgen voor lokale vetverbranding. De reden dat het voor hypertrofie niet veel toevoegt, is omdat er minder androgeen receptoren in de buikspieren aanwezig zijn. Dit zijn receptoreiwitten die ervoor zorgen dat testosteron op meer spiercellen kan aanhaken om zijn spieropbouwende werk te verrichten. Iemand met een grote middelomtrek en dus een behoorlijke vetschort zal, zoals terecht wordt opgemerkt, allereerst zijn eetpatroon moeten aanpassen. Daarnaast zullen oefeningen als de squat en deadlift de buikspieren ook trainen, doordat de buikspieren hard moeten werken om je lichaam stabiel te houden. Ook oefeningen als een overhead press, of bijvoorbeeld een lunge, trainen de buikspieren op deze manier. Deze oefeningen dragen ook veel meer bij aan de vetverbranding. Zijn buikspieroefeningen dan slecht. In bepaalde gevallen zeker. Denk aan de sit-up of de lying of hanging legraise. Hier worden eigenlijk alleen de heupflexoren getraind. Daarbij zorgen deze oefeningen ook voor het vergroten van de lendelordose, bij zwakke buikspieren, omdat ze het vooroverkantelen van het bekken niet kunnen voorkomen. Buikspieroefeningen als core-stability oefeningen, naast andere oefeningen zijn echter best nuttig!

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: