Ben jij op zoek naar een uitdagende manier van bewegen, waarbij je diverse aspecten traint, je veel calorieën verbrandt en je je steeds sterker en zelfverzekerder voelt? Dan is kickboksen wellicht wat voor jou.
In dit artikel geven we je vijf antwoorden op veelgestelde vragen over kickboksen. Na het lezen van dit artikel weet je wat je kunt verwachten als je begint met kickboksen.
1. Wat is kickboksen?
Kickboksen is een combinatie van boksen en martial arts (gemengde vechtkunsten). Bij kickboksen gebruik je, in tegenstelling tot bij boksen, ook je benen tijdens het vechten. Het is eigenlijk een combinatie van boksen, met traptechnieken afgeleid uit o.a. taekwondo en karate. Kickboksen bestaat uit trainingen, maar ook uit wedstrijden. Je kunt zelf kiezen of je hieraan mee wil doen. Er zijn verschillende klasse waarin je ingedeeld kan worden wanneer je aan kickboks wedstrijden meedoet. Het kan een extra uitdaging bieden voor degene die echt willen doorgroeien in deze sport en een extra uitdaging nodig hebben.
2. Hoe is kickboksen ontstaan?
Kickboksen is ontstaan in de Verenigde Staten en Japan, waar het in de jaren zeventig erg populair was. In de tweede helft van de jaren zeventig introduceerde de Nederlandse kickbokser Jan Plas deze sport in Nederland. Hij richtte samen met andere kickboks pioniers de NKBB (de Nederlandse Kickboks Bond) op. Tegenwoordig wordt de sport nog steeds door veel mensen met veel plezier en passie uitgevoerd.
3. Voor wie is kickboksen bedoeld?
Kickboksen is niet alleen een sport voor mannen of fitte mensen. Juist als je jaren niks aan sport hebt gedaan kun je door middel van kickboksen weer snel en op een leuke manier fit worden. In veel sportscholen worden er kickbokslessen gegeven die iedereen kan volgen en waarin je op eigen niveau en intensiteit mee kunt trainen. Hierdoor is een les heel toegankelijk en geschikt voor een breed publiek. Veel vrouwen volgen kickbokslessen zodat ze zich zekerder voelen op straat. Ook voor kinderen is het een ideale sport, omdat ze er onder andere meer zelfvertrouwen van krijgen.
4. Is kickboksen gevaarlijk en krijg je er snel blessures van?
Veel mensen denken dat kickboksen een heftige en gevaarlijke sport is. Echter, kickboksen in de sportschool is dat zeker niet. Blessures komen voornamelijk voor als je mee doet aan de echte wedstrijden, wat vaak alleen de professionals doen. Bij Delda sport wordt kickboksen gebruikt als workout en raak je elkaar niet aan tijdens de training. Veiligheid staat bovenaan en iedereen wordt goed door de trainer in de gaten gehouden. Voor beginners is wel het verstandig om rustig aan te beginnen, omdat het lichaam nog niet gewend is aan de bewegingen. Spierpijn na een training komt dan ook vaak voor in het begin.
5. Waar is kickboksen goed voor en hoe ziet een training eruit?
Kickboksen is een intensieve training en een goede manier om in een uur tijd het hele lichaam effectief te trainen. Je werkt aan je uithoudingsvermogen, balans, reflexen, coördinatie en bouwt spierkracht op. Bovendien verbrand je maar liefst 400 tot 750 calorieën per uur als je goed mee doet. Mentaal gezien stimuleert kickboksen de focus, helpt het om een sterke, positieve mentale houding te ontwikkelen en vergroot het je zelfvertrouwen. Hierdoor geeft het volgen van kickbokslessen voornamelijk vrouwen een veiliger gevoel op straat.
Een training wordt altijd begonnen met een goede warm-up met lichte cardio oefeningen en stretches. Daarna oefen je een reeks stoten en trappen of een combinatie van beiden op tempo. Er wordt tijdens de training veel de nadruk gelegd op een correcte techniek. Aan het eind van de training wordt de les afgerond met een cooling down door middel van stretches en diverse (grond)oefeningen.