Uitgaan, alcohol en sporten: gaat dat samen?
22 november 2017 

Uitgaan, alcohol en sporten: gaat dat samen?

Kan ik uitgaan, drinken en sporten? Veel mensen sporten regelmatig, maar willen in het weekend toch genieten van een lekker hapje of drankje. Is dit nou erg slecht voor je? Kun je de dag na het uitgaan wel gaan sporten? Een goede balans vinden tussen genieten en zorgen voor je gezondheid is belangrijk.

Uitgaan in het weekend

In het weekend gun je jezelf vaak net iets meer dan door de week. Op doordeweekse dagen werk je hard, je doet enthousiast aan sport en je zorgt voor genoeg en gezond eten. Het is moeilijk dat alle dagen vol te houden.

Daarbij komt dat je in het weekend gevraagd kunt worden voor een gezellige avond met vrienden, er is een verjaardag of je gaat uit eten met je partner. Moet je daar dan allemaal nee tegen zeggen, omdat het niet gezond zou zijn?

Alcohol, sporten, uitgaan

Zoek de balans

Natuurlijk hoef je niet tegen alles nee te zeggen, maar maat houden is wel belangrijk. Alcohol werkt jou als sporter op elk vlak tegen. Het zorgt namelijk voor afbraak van je spiermassa. Je krijgt, als je veel drinkt, een kater en alcohol wordt omgezet in vet.

Nadelen van alcohol drinken

Wat je door de week opbouwt, wordt door alcohol dus weer teniet gedaan. Ga je voordat je uitgaat, sporten, dan zul je de dag daarna meer spierpijn hebben. Dat komt omdat de lever eerst de alcohol zal afbreken, en daarna pas het melkzuur dat door het sporten wordt veroorzaakt.

Je zult door alcoholgebruik ook minder energie hebben. Niet alleen omdat je laat naar bed bent gegaan, maar ook omdat de suikers in je lichaam nodig zijn om de alcohol af te breken. Deze suikers zijn dus niet meer beschikbaar om je van brandstof te voorzien bij het sporten.

Natuurlijk moet je sowieso oppassen met alcohol als je wilt gaan sporten. Ga niet sporten met een kater. Je reactievermogen is verminderd, evenals je uithoudingsvermogen. Daardoor loop je meer risico op blessures.

Sporten, alcohol en uitgaan

Ga bewust om met alcohol

We raden je aan een middenweg te vinden. Alcohol drinken is duidelijk ongezond, maar als je toch wilt drinken, houd dan in de gaten hoeveel je drinkt. Probeer de dagen daarna gezond te eten en veel water te drinken, om het weer in balans te brengen.

Vooral als je net begint met sporten, kun je beter niet drinken. Zoals gezegd werk je jezelf tegen door alcohol in te nemen en is het resultaat dat je spieropbouw niet goed vooruit gaat. Drink niet vaker dan één keer per maand.

Heb je vragen over alcohol en sporten of wil je meer weten over kickbokstraining? Laat je gegevens dan achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: