Steken in je zij, wat is het en wat kun je er aan doen?
19 december 2017 

Steken in je zij, wat is het en wat kun je er aan doen?

Elke sporter krijgt ze wel eens: steken in je zij. Maar waar komt dat nu door? En is er iets dat je er tegen kunt doen? Het aparte is dat wetenschappers het er niet over eens zijn, waar steken in je zij door veroorzaakt worden!

Steken in je zij: een mysterie

We weten al heel veel over het menselijk lichaam, maar er zijn nog genoeg mysteriën over. Daar vallen de steken in je zij dus ook onder. Iedereen heeft ze wel eens gehad. Veel mensen geloven dat dit komt door de milt, maar die heeft er niet mee te maken.

Wetenschappelijke theorieën

Er zijn verschillende theorieën over waarom je zijsteken zou krijgen. Een ervan gaat uit van het volgende: door het sporten adem je snel, waardoor je longen zich uitbreiden. Ook verhoog je de druk op je buikspieren.

Zijsteken

Hierdoor komt het middenrif in de knel: de buikspieren drukken naar boven en de longen duwen naar beneden. Het middenrif krijgt daardoor niet genoeg bloed en zuurstof. Dit zou kramp veroorzaken.

Een andere theorie beweert dat het buikvlies geïrriteerd raakt. Het buikvlies zorgt voor ondersteuning van de organen. De intense beweging van het bovenlichaam tijdens het sporten, zorgt voor frictie. Ook bepaalde zenuwen raken geprikkeld en kunnen de steken veroorzaken.

Hoe dan ook, 15% van de sporters heeft last van steken in de zij. Het komt vooral voor bij hardlopers en zwemmers. Het is een fenomeen dat al lang bekend is. Plinius de Oudere schreef er al in de 1e eeuw na Christus over.

Tips om steken in je zij te voorkomen

Misschien hoef je niet te weten wat het is, om het te kunnen voorkomen. Steken in je zij kun je voorkomen door:

Voor het sporten:

1. Doe eerst een goede warming up.

2. Niet teveel te drinken, vooral geen vruchtensappen.

3. Niet te vet en te zwaar te eten.

Steken in je zij-wat te doen

Tijdens het sporten:

1. Zorg dat je goed rechtop staat en je bewegingen uitvoert.

2. Probeer zoveel mogelijk een diepe buikademhaling te doen, en adem zowel goed in als uit.

3. Verlaag het tempo als je steken in je zij krijgt. Het trekt dan vaak snel weg.

Ervaren sporters hebben minder last van steken in de zij. Hoe beter je conditie is en hoe sterker je spieren, hoe minder last je er van zal hebben. Zorg dus voor een regelmatige training.

Heb je vragen over sporten in het algemeen of kickboksen in het bijzonder?Laat je gegevens dan achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier  >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: