Smartphones tijdens het sporten, doen of niet doen?
08 maart 2018 

Smartphones tijdens het sporten, doen of niet doen?

Vrijwel iedereen gebruikt een smartphone tegenwoordig, maar is het handig om hem ook mee te nemen naar de sportschool? Je smartphone kan je helpen bij de training, maar hij kan ook een flinke storende factor zijn.

Smartphones zijn overal

Onze smartphones gaan overal mee naar toe. Dit geldt tenminste voor een grote meerderheid van de mensen. Een dagje uit, in het restaurant, als je aan het wandelen of aan het sporten bent. Niemand gaat de deur uit zonder smartphone.

Het is wel begrijpelijk, we willen graag bereikbaar blijven. En daarnaast kan je telefoon ook nog eens foto’s maken, als je moet wachten heb je altijd wel iets te bekijken of te lezen of je kunt een leuk spelletje doen.

Smartphone tijdens sporten

Handig voor bij het sporten?

Maar in de sportschool ben je al met iets anders bezig: met sporten. Moet je je smartphone dan echt bij de hand houden? Loop een willekeurige sportschool in en je ziet mensen soms meer met hun vingers doen dan met hun gewichten of fitnessapparaten.

Het is een teken van de tijd dat mensen niet meer zonder hun smartphone kunnen. Want er zijn toch wel momenten dat je het ding niet nodig hebt? Of kan een smartphone ook handig zijn bij het sporten?

Dat kan dus wel zo zijn. Je smartphone kan een extra hulp zijn bij het doen van fitnessoefeningen, hardlopen of andere sporten. Dit zijn mogelijke opties:

  • trainingsschema bijhouden: je smartphone als personal trainer
  • fitness apps
  • bijhouden van je voortgang en voortgang delen
  • muziek afspelen

Bijhouden trainingsschema:

Er zijn allerhande apps die je kunnen helpen met het samenstellen van trainingsschema’s. Zo kun je bijvoorbeeld een doel invoeren, bijvoorbeeld een betere conditie krijgen, afvallen of meer spiermassa kweken.

Voor je begint kun je je eigen gegevens invoeren: je leeftijd, gewicht, lengte enzovoorts. Hiermee kunnen apps de oefeningen samenstellen die passen bij jou doel en lichamelijke gesteldheid.

De app helpt je dan dit doel te bereiken, door een pakket van oefeningen samen te stellen of aan te geven hoeveel je zou moeten hardlopen of fietsen om dit te bereiken. De app kan je ook reminders sturen dat je moet gaan sporten.

Voor hardlopers is er bijvoorbeeld Runkeeper, voor mensen die fitnessen is er Fitness & Bodybuilding.

Sporten met smartphone

Apps om mee te sporten

Niet alleen kunnen trainingsschema’s handig zijn, er zijn apps die je helpen om te gaan sporten en de oefeningen hiervoor leveren. Zo hoef je niet zelf te bedenken welke oefeningen je moet doen om die strakke buik te krijgen.

Als je je doel hebt ingevoerd, levert de app je de oefeningen die je moet doen. Er zijn apps die plaatjes of filmpjes laten zien, zodat je elke oefening duidelijk kunt bekijken. Er wordt tevens uitgelegd welke spieren je precies traint.

Ook handig voor tijdens het sporten, is de combinatie met het sporthorloge en de hartslagmeter. Deze apparaten kunnen meerdere gegevens bijhouden, zoals hartslag, afgelegde afstand en verbrande calorieën.

Deze gegevens kunnen je helpen door nog meer uit je training te halen. Zo kun je hiermee trainen op hartslagzone. Als je aan het sporten bent, kun je niet zien of voelen of je training te zwaar of te licht is. Met het sporthorloge en de apps op je mobiel kun je zien hoe het met je hartslag gesteld is.

Met deze gegevens ga je effectiever trainen. Je kunt precies in de zone gaan werken, waar je je lichaam uitdaagt en je conditie verbetert.

Het bijhouden van je voortgang

Natuurlijk kun je je resultaten van het sporten zien, die de app voor je bijgehouden heeft. Het aantal verbrande calorieën, je tijden en afstanden (hardlopen of fietsen), de gelifte kilo’s of het aantal squats dat je gedaan hebt.

Al deze data kun je gedurende een periode verzamelen en dan je voortgang zien. Kun je nu meer liften dan drie weken geleden of sneller fietsen, hardlopen? Het kan zorgen voor veel motivatie tijdens het sporten, als je ziet dat je vooruitgang hebt geboekt.

Daarnaast is het ook leuk om deze gegevens te delen, omdat je trots bent op je prestatie. Of dit nu foto’s zijn, grafieken of routekaarten, mensen vinden het leuk om dit te delen. 20% Van de mannen en 12% van de vrouwen delen hun sportprestaties.

Er zijn ook apps waar je groepen met andere sporters kunt vormen en daar je voortgang mee delen. Dan kunnen jullie elkaar uitdagen en motiveren om nog beter te presteren.

Muziek afspelen

Een simpele functie van je smartphone, maar hartstikke lekker om te gebruiken tijdens het sporten. Muziek motiveert en maakt je sportsessie net wat interessanter. Met een headset op heeft niemand anders er last van.

Nadelen gebruik smartphone

Is sporten met een smartphone nu nuttig? Het kan het sporten wel makkelijker maken en geeft je meer inzicht in je voortgang. Dat kan ook helpen met de motivatie om te gaan sporten. Dus smartphones kunnen wel iets bijdragen. Ze hebben echter ook nadelen:

  • onderbreken van je training
  • afleiding
  • stoort jezelf en anderen

Onderbreken van je training

Door regelmatig op je smartphone te kijken tijdens het sporten, of dit nu is om je voortgang te zien of om een foto te maken van je bezwete lijf, het onderbreekt je training. In plaats van je volgende gewicht te pakken, stop je om te kijken wat je nu moet gaan doen.

Sporten met smartphone, doen of niet doen

Oplossing: leer je trainingsschema uit je hoofd. Kijk pas naar je voortgang als je klaar bent. Post je foto na je training.

Afleiding

Helaas hebben de vele functies op je smartphone ook de neiging om je training te onderbreken. Wil je net even kijken wat je hartslag is, zie je een appje binnenkomen. En dat moet je natuurlijk wel even zien.

Voor je het weet zit je enkele minuten te appen met je zus of zie je een belangrijk bericht op een nieuwssite. Afleiding is killing voor je training.

Oplossing: maak je sport je prioriteit. Spreek met jezelf af dat dit uur helemaal voor jou is en er is geen ruimte voor afleiding. Zet je mobiel op niet storen, zodat je geen meldingen krijgt.

Stoort jezelf en anderen

Niet alleen wordt je training onderbroken en word je afgeleid. Het doorbreekt je concentratie. Door je smartphone denk je vaak aan allerlei andere dingen tijdens het sporten en dat stoort. Zonde, zo verlies je energie die je in je sport zou moeten steken.

Daarbij kan het ervoor zorgen dat je niet goed oplet wat je aan het doen bent. Je houding verslapt, je beweegt niet efficiënt. Door een verminderde concentratie kun zit je met je gedachten niet bij je eigen lijf.

Het stoort misschien ook anderen. Als je telkens foto’s loopt te maken, met je mobiel in je hand stilstaat op een loopband of met iemand anders een whatsapp deelt, kunnen anderen daar last van hebben. Pas ook op dat je mobiel geen geluid maakt bij binnenkomende berichten.

Oplossing: Beperk het maken van foto’s en zorg dat je iemand anders niet in de weg staat of loopt. Zet je mobiel op stil.

Helpt je smartphone jou bij het sporten?

Smartphones kunnen zeker iets bijdragen aan het sporten. Toch is het belangrijk dat je je focus op de sport blijft houden en niet op alles dat er nog meer gedaan kan worden met dit apparaat.

Want het kan zijn dat hij meer afleidt dan bijdraagt. Probeer uit te vinden of dit ook voor jou geldt. Als dat zo is, schrijf dan gewoon je oefeningen op een papiertje en neem dit mee naar de sportschool.

Laat de updates over je voortgang zitten en vertel je vrienden gewoon dat je 10 kilometer hardgelopen hebt of voor het eerst zoveel kilo hebt gelift. Heb je meteen weer wat menselijk contact gehad. Ook heel belangrijk!

Een fit en gespierd lijf kun je ook krijgen door te gaan kickboksen (met of zonder smartphone). Denk je dat kickboksen iets voor jou kan zijn? Laat je gegevens dan achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: