Scheenbeschermers kickboksen kopen: waar moet je op letten?

Scheenbeschermers kickboksen kopen: waar moet je op letten?

Voor het kickboksen zul je scheenbeschermers moeten kopen, die helpen blessures aan je benen en voeten te voorkomen. Het is belangrijk goed te letten op kwaliteit en waar de scheenbeschermers van gemaakt zijn. In deze blog vind je de beste tips, zodat je weet waar je op moet letten.

Waarom zou je scheenbeschermers kopen?

De naam van de sport zegt het al: kickboksen! Je deelt trappen uit met je benen. Of je nu kickbokst als vechtsport en aan sparren doet, of je doet het alleen als fitness, je zult tijdens je training trappen tegen een sparringpartner, trainer of bokszak geven.

Als je zonder bescherming zou trappen, dan heb je al snel een flink aantal blauwe plekken op je schenen, of erger. De trappen komen behoorlijk hard aan en bescherming is geen overbodige luxe. Om blessures te voorkomen, draag je dus altijd scheenbeschermers.

Dit geldt voor zowel beginners als gevorderden. Scheenbeschermers voorkomen verwondingen, zoals blauwe plekken, schade aan spieren en pezen, maar ook breuken.

Welke punten zijn belangrijk bij het kiezen van een scheenbeschermer?

Een scheenbeschermer is bedoeld om zowel je scheenbeen als de wreef (bovenkant) van je voet te beschermen. Let er dus bij aanschaf op dat de beschermers geschikt zijn voor kickboksen en zowel de voet als de scheen bedekken.

Materiaal

Scheenbeschermers kunnen gemaakt zijn van leer, katoen, kunststof (PU) of kunstleer (skintex). Wat bescherming betreft is elk materiaal geschikt, maar het kan wel een verschil geven in draagcomfort. Omdat leer een natuurlijk materiaal is, heb je minder last van zweten, het ademt beter.

Ook in prijsverschil is het materiaal enigszins bepalend. Leren scheenbeschermers zijn over het algemeen duurder dan die van kunststof en katoen.

Kunststof, katoenen en kunstleren scheenbeschermers voldoen prima om mee te kickboksen, maar zullen minder lang mee gaan dan leren beschermers. Ben je een enthousiast kickbokser en sport je regelmatig, dan kun je overwegen om te investeren in leren scheenbeschermers. Leer is heel duurzaam, het gaat langer mee dan kunststof.

Als je een keus moet maken, is het toch handig als je kunt voelen hoe een scheenbeschermer zit, of je een voorkeur hebt voor leer, katoen of kunststof.

Beschermlaag

De bescherming die een scheenbeschermer biedt, komt doordat er vulling in zit, meestal een soort foam. Goedkopere scheenbeschermers bevatten een enkele laag foam, in duurdere kunnen dat twee of zelfs drie lagen zijn.

De vulling kan op verschillende plekken dikker zijn, om de beste bescherming te bieden op de plekken waar dat nodig is.

Sluiting

Het merendeel van de scheenbeschermers wordt vastgemaakt met behulp van klittenband. Dat maakt het vastmaken snel en gemakkelijk en ze sluiten er goed door op je been aan.

Er zijn ook scheenbeschermers die je als een kous kunt aantrekken, wat ook eenvoudig is. Wel kun je er rekening mee houden dat ze minder gemakkelijk op maat af te stellen zijn en als de rek eruit is, passen ze niet meer. Enkele merken scheenbeschermers sluiten door middel van metalen gespen.

Let ook op, op hoeveel punten de scheenbeschermer kan worden vastgemaakt en of je daar tijdens het trainen last van zou kunnen krijgen.

Pasvorm

Een van de belangrijkste punten om op te letten als je scheenbeschermers koopt is de pasvorm. Een scheenbeschermer zou nauw moeten aansluiten op je been, zodat hij precies past en overal bescherming biedt.

Een goede pasvorm kan blessures voorkomen. Als je aan het trappen bent, is het zaak dat de scheenbeschermer niet gaat draaien of schuiven. Als hij wel van zijn plek komt, kan hij natuurlijk niet meer goed de klappen opvangen en dat kan pijnlijke gevolgen hebben.

Daarom is het belangrijk dat je een paar scheenbeschermers uitprobeert en kijkt hoe ze zitten en hoe je ze vastmaakt.

Maat

De maten van scheenbeschermers gaan over het algemeen van Small tot Large of Extra Large. Soms wordt gekeken naar lichaamslengte en daarmee kun je een maat scheenbeschermer kiezen.

Om goed te kunnen bepalen wat je nodig hebt, meet je je been van de enkel tot net onder de knie. Dan weet je welke maat scheenbeschermer bij je zou passen.

Wil je meer weten over kickboksen, wat het inhoudt of wat je er voor nodig hebt? Vraag dan vrijblijvend informatie aan via onderstaand formulier.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: