Meer vet verbranden door ‘s ochtends te sporten

Meer vet verbranden door ‘s ochtends te sporten

Het lijkt erop dat je toch meer vet kunt verbranden door ‘s ochtends te sporten. Al jarenlang gaat de discussie erover wat beter voor je is: ‘s ochtends trainen of later op de dag? Er is nu onderzoek naar gedaan en de conclusie is, dat je sneller kunt afvallen als je ‘s ochtends sport.

Voordelen van ‘s ochtends sporten

‘s Ochtends sporten ligt niet iedereen. Ten eerste voelt je bed nog zo lekker warm en zacht. En ten tweede zit je hoofd bij het opstaan vaak vol met plannen voor de dag. Je agenda stroomt over met afspraken en je begint daar het liefste meteen mee.

Toch is het een goed idee om tijd vrij te maken voor een training voor je begint met werken. Er is namelijk onderzoek gedaan naar de effecten van een training voor het middaguur.

Onderzoek naar tijdstip van trainen

Het onderzoek werd gedaan bij 100 jonge mensen die last hadden van overgewicht. Zij trainden vijf keer per week in een laboratorium. Elke training moesten ze tenminste 600 calorieën verbranden. Het bijzondere was dat iedereen was afgevallen na 10 maanden, maar dat er wel verschillen waren.

Het bleek dat het verschil zat in het tijdstip waarop de mensen hadden getraind. De mensen die ‘s ochtends sportten waren meer afgevallen, dan degenen die ‘s middags na drie uur getraind hadden.

Het is niet eens nodig om ‘s ochtends om 6 uur je bed uit te stappen. Zo lang je voor 12 uur ‘s middags traint, blijkt dat je meer gewicht kunt verliezen dan wanneer je later op de dag sport.

Hoe komt dit verschil nu tot stand? Het lijkt erop dat mensen die graag ‘s ochtends sporten, de hele dag door actiever zijn. Ook eten ze iets minder (scheelt zo’n 100 calorieën). Dit is natuurlijk iets dat in mensen zelf zit.

Of het zo is dat ‘s ochtends trainen daadwerkelijk het lichaam aanzet tot een hogere vetverbranding is niet duidelijk. Onderzoekers denken van wel, maar er moet nog meer onderzoek naar gedaan worden.

Sommige mensen beweren dat ‘s ochtends sporten je metabolisme sneller laat werken. Je lichaam verbrandt dan meer en dit blijft ook de hele dag actiever doorgaan. Maar of dit echt zo is, is nog niet bewezen.

Wel blijkt uit onderzoek dat ‘s ochtends het testosteron niveau het hoogste is over de dag genomen. Dit heeft voordelen voor krachttraining. Sporten helpt ook bij de aanmaak van endorfine. Als je lichaam dit ‘s ochtends al aanmaakt, heb je daar de rest van de dag profijt van.

Hoe kies je het beste tijdstip om te sporten?

De meeste mensen hebben een voorkeur voor de ochtend, middag of de avond. Je voelt zelf goed aan welk moment van de dag jij je het fitste voelt. Vandaar de uitspraak “Ik ben een ochtendmens” of juist “een avondmens”.

Daarom geven onderzoekers ook aan, dat sporten altijd goed is, op welk moment van de dag je het ook wilt doen. Je kunt beter wel gaan sporten, dan niet.

Er zitten ook nog andere voordelen aan ‘s ochtends sporten. Zoals gezegd denk je misschien geen tijd te hebben omdat je dag al zo druk is. Maar dat is juist ook de reden dat trainen er vaak bij inschiet.

Aan het einde van de dag ben je te moe en wil je niets liever dan op de bank hangen of een lekker warm bad nemen. Ook komen er ‘s avonds vaak dingen tussendoor: er is plots nog een vergadering gepland of je collega’s gaan samen iets eten. Familie vraagt ook nog aandacht en dan is er echt geen tijd om te trainen.

Door te kiezen voor een ochtend workout kun je dat voorkomen. Je begint voor je werk, waardoor er nog niets je aandacht vraagt.

Heb je je voorgenomen regelmatig te trainen? Bij Delda Sport bieden we trainingen aan op elk moment van de dag, je kunt al vanaf 7 uur ‘s ochtends bij ons terecht. Kom je gezellig kennismaken?

Maak een afspraak via onderstaand contactformulier.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: