Lukt afvallen niet? Je eet meer dan je denkt

Lukt afvallen niet? Je eet meer dan je denkt

Lukt bij jou het afvallen niet? Het kan zijn dat je ongemerkt meer eet dan je denkt. Zelfs als je een streng dieet volgt, veel aan beweging doet en goed let op wat je eet, kan het afvallen vertragen doordat je onbewust meer eet dan je gedacht had. In deze blog lees je hoe dat kan en wat je eraan kunt doen.

Schatten hoeveel je eet kan moeilijk zijn

Val je niet (meer) genoeg af, dan is dat frustrerend. Meestal doe je echt je best en je vraagt je af hoe het komt dat het gewicht niet minder wordt.

De belangrijkste reden is dat we ondanks onze goede pogingen, meer eten dan we zelf inschatten. Als mensen die een dieet volgen, hulp krijgen van een deskundige en heel nauwkeurig moeten bijhouden wat ze binnenkrijgen, blijkt dat ze veel meer eten dan ze dachten. Ook al waren ze ervan overtuigd dat dat niet kon.

Het blijkt dat dit vaak voorkomt. Tijdens een onderzoek moesten deelnemers met overgewicht de hele dag door registreren wat ze aten. Het bleek dat ze maar de helft van de calorieën noteerden die ze binnenkregen. Het punt is dat mensen dat niet met opzet doen. Het gaat ongemerkt.

Waarom eten we onbewust meer dan we denken?

Het bijhouden van hoeveel je eet moet heel nauwkeurig gebeuren. Maar dat is niet altijd gemakkelijk om te doen. Dat komt hierdoor:

Afleiding tijdens het eten

We zijn er niet altijd met onze gedachten bij als we eten. De televisie is vooral een grote boosdoener. Als eerste eet je, afgeleid door de tv, al snel teveel. Je houdt niet bij hoe groot je porties zijn of eet een zak chips leeg terwijl je dat niet gepland had.

Daarnaast voel je het signaal van je lichaam, dat aangeeft dat je vol zit, niet goed. Uit onderzoek blijkt dat mensen voor de televisie gemiddeld 30 tot 70% meer eten dan wanneer ze alleen naar muziek konden luisteren.

Gokken van hoeveelheden

Een scheutje van dit of een schepje van dat in het eten… We gokken vaak hoeveel we over het eten strooien of schenken. Maar 1 of 2 eetlepels kunnen een groot verschil maken, vooral als het om olie of sauzen gaat. De meeste mensen onderschatten hoeveel ze gebruiken.

Op die manier denk je dat je 1 eetlepel genomen hebt, terwijl het er wel 3 of 4 waren. En dat tikt aardig aan in calorieën.

Compenseren?

Als je tijdens een dieet bij een maaltijd teveel eet, zou je dat bij een volgende maaltijd of de volgende dag moeten compenseren. Het blijkt echter dat vrijwel niemand dat doet.

Hoe voorkom je dat je teveel eet?

Het is niet zo moeilijk om beter te letten op hoeveel je eet, het draait vooral om nauwkeuriger zijn.

Tip 1: In de keuken opscheppen

Je kunt voorkomen dat je (ongemerkt) meer eet dan je wilde, door alvast in de keuken op te scheppen en de pannen daar te laten. Je zult dan minder geneigd zijn nog een extra portie te nemen.

Tip 2: Neem afgemeten porties

Heb je een gezellige avond? Leg dan niet de zakken nootjes en chips op tafel. Je hebt dan totaal geen zicht op hoeveel je eet. Weeg je snacks af, doe ze in een bakje en berg de verpakking weer op. Dit geldt ook voor sauzen of olie tijdens het koken. Meet alles af en ga niet lukraak strooien of schenken.

Tip 3: Concentreer je op het eten

Neem de tijd voor de maaltijd en houd je aandacht erbij. Het beste is het dus om de televisie uit te laten. Je kunt dan beter voelen wanneer je vol zit en voorkomt dat je ongemerkt teveel eet.

Wil je meer informatie over gezonde voeding of afvallen? Stel je vragen via onderstaand formulier, we helpen je graag.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: