Kickbokshandschoenen kopen: waar moet je op letten

Kickbokshandschoenen kopen: waar moet je op letten

Wat heel belangrijk is als je gaat kickboksen, is het kopen van kickbokshandschoenen. Je hebt ze nodig om veilig te kunnen kickboksen. Wat zijn de kenmerken van een goede handschoen en welk materiaal is het meest comfortabel? Je leest hieronder waar je op moet letten.

Waarom zijn goede handschoenen belangrijk?

Tijdens een kickbokstraining leer je de kickbokstechnieken. Dit zijn zowel trappen als stoten. Om je handen en polsen te beschermen tegen de klappen die je daarbij te verduren krijgt, draag je kickbokshandschoenen. Zowel beginnende als ervaren kickboksers dragen altijd bokshandschoenen.

Beste-kickbokshandschoenen-kopen

Als je aan het stoten bent, dat kan zijn op een bokszak of met een tegenstander, dan raak je een oppervlak met behoorlijk wat kracht. Je bokshandschoenen dienen om een deel van de klap op te vangen.

Op die manier bescherm je natuurlijk de botten van je hand, je pezen en spieren en je geeft je polsen meer steun. Bokshandschoenen zullen daadwerkelijk het risico op blessures aan je handen helpen verkleinen. Hoewel een harde klap in het begin nog best pijnlijk kan voelen.

Waar let je op als je kickbokshandschoenen koopt?

Als je (nieuwe) kickbokshandschoenen gaat kopen, is het handig om te weten dat er verschillende soorten handschoenen van verschillende kwaliteit te koop zijn. Kenmerken waar je op kunt letten zijn:

  • Materiaal (leer of kunstleer)
  • Pasvorm
  • Duurzaamheid
  • Vulling
  • Gewicht

Leer of kunstleer

Kickbokshandschoenen kunnen gemaakt zijn van leer of kunstleer. Als je kiest voor kunstleer, kies je voor een goedkopere handschoen. Dit blijkt uit het feit dat deze vaak net wat minder lang mee gaan en je hebt meestal sneller last van zweethanden.

Kunstleer kan gemaakt zijn van PU (polyethuraan, de handschoenen bevatten meestal wel leerresten, maar zijn overdekt met een kunststof laagje). Ben je een beginnende kickbokser, dan zijn kunststof bokshandschoenen een goede optie.

Ga jij vaak trainen (zo’n 2 of 3 keer per week), dan zijn leren handschoenen een betere keuze. Leer is veel duurzamer, zit comfortabeler (minder last van zweethanden) en kan een zware belasting aan.

Wat bescherming betreft is er geen verschil tussen beide soorten handschoenen. Een kunstleren handschoen is echter wat betaalbaarder en daarom prima voor als je nog niet zeker weet of kickboksen iets voor je is.

Pasvorm

Een kickbokshandschoen kan pas een goede bescherming bieden als deze goed om je hand past. Shoppen via internet is natuurlijk snel, maar je hebt geen idee of een kickbokshandschoen goed zit. Daarom is het heel belangrijk om je nieuwe handschoen eerst te passen.

Let er dan op dat de bokshandschoen goed op je hand aansluit, dat je hem snel en makkelijk vast kunt maken (klittenband is het makkelijkste, zeker als je nog niet veel ervaring hebt) en dat de handschoen niet om je pols heen draait. Als je hem vastmaakt, moet hij ook vast blijven zitten.

Waar-op-letten-bokshandschoenen

Houd er wel rekening mee dat je in de handschoen nog bandages moet dragen, dus liefst pas je ze als je deze om hebt. Verder zullen ze nog soepeler worden en wat uitrekken door het dragen.

Maat en gewicht van de handschoen

Je zult zien dat er bij kickbokshandschoenen maten gebruikt worden (S, M en L), maar ook gewichten, uitgedrukt in oz. De lichtste handschoenen (8 tot 10 oz zijn voor wedstrijden, 12 oz is geschikt voor kickboksers met kleine handen (ook jeugd). 14 Tot 16 oz kun je nemen als je een gemiddeld postuur hebt.

Kickbokshandschoenen van 18 tot 20 oz zijn voor kickboksers die trainen in de hogere gewichtsklassen. Soms worden alleen de maten S, M en L gebruikt, maar niet altijd. Hiermee kun je dus de kickbokshandschoen met de juiste maat of gewicht kiezen.

Goed passende kickbokshandschoenen zijn ontzettend belangrijk om veilig en met plezier te kunnen kickboksen. Neem dus altijd ruim de tijd om je kickbokshandschoenen te passen.

Heb je nog vragen over kickbokshandschoenen of kickboksen in het algemeen? Neem contact met ons op via onderstaand contactformulier en stel je vraag.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: