Kickboksen in Haarlem: Hier moet je op letten
10 februari 2020 

Kickboksen in Haarlem: Hier moet je op letten

Wie wil kickboksen in Haarlem, begint zijn speurtocht naar een goede kickboksschool vaak op internet. Maar hoe maak je een keuze, hoe vind je die ene kickboksschool die bij je past? Volg onderstaande stappen en je zult in no time elke week lekker naar je kickbokstraining gaan.

Stap 1: Welk doel wil je bereiken?

Voor je een keuze maakt voor een bepaalde kickboksschool, is het verstandig om eerst even na te denken over de manier waarop je wilt kickboksen. Je kunt namelijk kickboksen met sparren en zonder sparren.

Sparren is een manier van trainen, waarbij je de geleerde kickbokstechnieken oefent op een tegenstander. Dat helpt je om een betere kickbokser te worden en uiteindelijk kun je dan ook in wedstrijden vechten.

Maar je kunt ook kickboksen zonder te sparren. Je leert wel de kickbokstechnieken, maar alleen om je lichaam sterker en fitter te krijgen. Je oefent deze technieken alleen met de trainer of op een bokszak. Daardoor is het risico op blessures ook kleiner.

Heb je geen interesse in wedstrijden vechten, maar wil je enkel een goede workout voor je lichaam? Kies dan voor kickboksen zonder sparren. Heb jij wel als doel om in de ring te gaan staan? Dan weet je ook wat je moet kiezen.

Kickboksscholen hebben op hun website vaak duidelijk staan wat voor soort trainingen ze aanbieden. Nu je weet wat je wilt, kun je verder met de volgende stap.

Stap 2: Ga op bezoek bij twee (of meer) kickboksscholen

Door naar een paar webpagina’s te kijken, kun je geen goede keuze maken voor een kickboksschool. Het beste is om eens een kijkje te gaan nemen bij minimaal twee kickboksscholen. Maak een afspraak of ga gewoon spontaan eens langs.

Als je binnenkomt, kun je goed letten op hoe je te woord wordt gestaan: zijn de mensen behulpzaam. Nemen ze de tijd voor je of heb je moeite om antwoorden op je vragen te krijgen, omdat iedereen te druk is, niemand de antwoorden weet of ze niet de moeite nemen om je te helpen?

Hoe is de sfeer in de sportschool? En hoe groot zijn de groepen? Zijn die zo groot dat je elkaar in de weg loopt of heb je de ruimte om lekker te kunnen bewegen?

Werp ook meteen een blik in de kleedkamers, douches en de wc’s. Hoe wordt er omgegaan met hygiëne?

Stap 3: Maak kennis met de kickbokstrainers

De beste manier om erachter te komen hoe het eraan toe gaat in een kickboksschool, is door een proefles aan te vragen. Je kunt dan een of twee keer vrijblijvend meedoen met een kickboksles en ervaren hoe je dat vindt.

Probeer te kijken of de stijl van lesgeven bij je past en of je je op je gemak voelt in de groep. Is de trainer streng, of juist vriendelijk? Houdt hij of zij de veiligheid goed in de gaten? Krijg je als beginneling de begeleiding die je nodig hebt? Dit zijn allemaal dingen om goed in de gaten te houden.

Probeer voor of na de les even met de trainer te praten. Vraag naar zijn of haar ervaring en opleiding. Je kunt ook meteen ervaren of de trainer gepassioneerd is over zijn of haar vak en hoeveel plezier iemand uitstraalt.

Na de kickboksles ben je waarschijnlijk heel wat wijzer geworden. Nu heb je de informatie in huis om een keuze te maken. Maar voor je je gaat inschrijven, wil je je misschien nog wat beter voorbereiden op de kickbokslessen.

Stap 4: Bereid je voor op je eerste kickboksles

Kickboksen is een ontzettend leuke sport, maar je eerste kickboksles kan tegenvallen als je je niet een beetje voorbereidt. Tijdens een training kan een trainer niet altijd alles uitleggen aan iemand die nieuw in de les is.

De trainer geeft een paar instructies en alle andere mensen in de groep voeren deze snel en netjes uit. Maar als beginner weet jij niet goed wat je moet doen. Grote kans dat je onzeker en teleurgesteld tussen al die anderen staat, wensend dat je gewoon mee kon doen.

Het kan een tijdje duren voor je doorhebt wat er van je verwacht wordt. Voor het zover is, kan het zijn dat je gaat twijfelen of kickboksen wel zo leuk is. Het zou ontzettend zonde zijn als je ongemotiveerd raakt en ermee stop. Voorkom dit door je goed voor te bereiden op je eerste kickboksles.

A. Neem een paar privélessen bij een personal trainer in Haarlem

Wil jij snel de basisbeginselen van het kickboksen leren? Dan is het de moeite waard om te gaan kickboksen onder begeleiding van een personal trainer. Omdat je 1 op 1 werkt, krijg je heel veel informatie in korte tijd. Dat betekent dat je dus snel leert en daardoor ook niet veel lessen nodig hebt.

Je zult de basistechnieken snel onder de knie krijgen. De trainer legt alles uit in je eigen tempo, je hoeft geen rekening te houden met anderen. Dus heb je een vraag, dan kun je die stellen. Heb je moeite met een onderdeel, dan wordt daar wat meer tijd in gestoken.

In een privéles leer je zoveel, dat dat gelijk staat aan zo’n 15 groepslessen. Je kunt er dus vanuit gaan dat je echt snel vooruit gaat en met één les ben je dus al heel wat ervaring rijker. Met een paar lessen heb je een goede basis om een groepsles in te stappen, zonder dat je je onzeker zult voelen.

B. Thuis kickbokstrainingen volgen met Kickboks Masters

Een andere makkelijke manier om kennis te maken met kickboksen, is het volgen van een online cursus. Kickboks Masters helpt je snel en efficiënt de basisbeginselen van het kickboksen onder de knie te krijgen.

Hoe makkelijk wil je het hebben: je kunt thuis trainen (op je slaapkamer, op zolder of in de huiskamer), wanneer jou dat uitkomt. Bekijk de training op je smartphone, tablet of je laptop en leer de trappen en stoten netjes uitvoeren.

De training wordt gegeven door Danny Delvers, die al meer dan 25 jaar professioneel met kickboksen bezig is. Hij legt duidelijk uit wat je moet doen en doet voor hoe een beweging gedaan moet worden.

De hele training omvat 20 modules. In elke module wordt een kickbokstechniek besproken. Bekijk de training in je eigen tempo. Als je het gevoel hebt dat je de basisbeginselen goed kunt uitvoeren, ben je er klaar voor om mee te gaan doen met groepslessen.

Starten met Kickboks Masters >>

Stap 5: Je bent klaar om te gaan kickboksen

Nu heb je waarschijnlijk duidelijker voor ogen welke kickboksschool jou voorkeur heeft. Je bent er op bezoek geweest, hebt kennisgemaakt met de trainers, hebt een proefles gevolgd en misschien bereidde je je ook nog voor met een privétrainer of de thuiscursus.

Dan ben je er klaar voor! Schrijf je in bij de sportschool en begin met je kickbokslessen! Het gaat je zeker bevallen: door kickboksen zul je lekkerder in je vel komen te zitten, je lijf wordt fit en sterk en je zult makkelijker afvallen.

Ook zul je merken dat je je zekerder over jezelf gaat voelen. Je wordt weerbaarder en kunt beter voor jezelf opkomen. Dat is de kracht van kickboksen! Probeer het uit en schrijf je nu in bij de kickboksschool die je met bovenstaande stappen gevonden hebt!

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: