Kickboksen in Breda: Hier moet je op letten

Kickboksen in Breda: Hier moet je op letten

Woon je in Breda of omgeving, en wil je graag leren kickboksen? Als je op zoek bent naar een goede kickboksschool, is het verstandig om op een aantal punten te letten. In deze blog lees je handige tips om de beste kickboksschool te vinden.

Stap 1: Bedenk wat je doel is met kickboksen

Sportscholen die kickboksen aanbieden, kunnen dat op twee verschillende manieren doen: je kunt kickbokslessen nemen, waarbij je traint om wedstrijden te vechten. Of je krijgt kickbokslessen, die puur bedoeld zijn als lekkere workout, om sterker en fitter te worden.

Wat voor lessen je neemt, bepaalt voor een groot deel hoe de training eruit ziet. Kies je voor lessen om in wedstrijden te vechten, dan zit er in je training ook het onderdeel sparren. Tijdens het sparren oefen je de geleerde kickbokstechnieken op elkaar.

Je doet dus oefengevechten, waarbij je daadwerkelijk trapt en stoot op elkaars lichaam. Dat geeft je natuurlijk de nodige ervaring om in wedstrijden te kunnen vechten. Ook leer je de technieken tot in de puntjes uitvoeren.

Wil je liever kickboksen als workout, dan kan dat natuurlijk ook. Bij veel sportscholen wordt dit aangeboden. Ook hier leer je gewoon kickboksen, maar je oefent de trappen en stoten alleen met de trainer of op een bokszak.

Hierdoor kun je wel profiteren van alle voordelen van het kickboksen (fit en sterk worden), maar zul je geen klappen op je lijf krijgen. Dat maakt kickboksen voor veel mensen vaak aantrekkelijker om te doen.

Dus denk jij erover om te gaan kickboksen, dan is het goed om van tevoren al goed te bedenken welke vorm van kickboksen bij je past. Dan kun je daar je sportschool op uitkiezen. Vaak staat op de website al aangegeven wat voor trainingen er gegeven worden.

Stap 2: Bezoek een paar kickboksscholen

De zoektocht naar een goede sportschool begint waarschijnlijk online. Door de website van een bedrijf te bekijken, krijg je vaak al een eerste indruk. Hopelijk word je wat wijzer tijdens het rondkijken op de site en vind je informatie over prijzen, wat er wordt aangeboden aan lessen en wie er werken.

Als je meerdere websites hebt bekeken, kun je besluiten bij de twee of drie meest aantrekkelijke sportscholen op bezoek te gaan. De enige manier waarop je echt een duidelijk beeld krijgt van een kickboksschool, van de sfeer en de mensen die er werken, is door er langs te gaan.

Voor je gaat is het handig een lijstje te maken van punten waar je op wilt letten. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

  • Hoe wordt je ontvangen? Nemen ze de tijd voor je, krijg je een rondleiding?
  • Hoe vind je de sfeer? Zowel in de lessen als daarom heen?
  • Zijn de kleedkamers schoon en netjes? En de wc’s en douches?
  • Als je even bij een kickboksles kan kijken, hoe groot zijn de groepen?

Verder kun je hierover en over andere zaken waar je meer over wilt weten, vragen stellen. Vraag dan bijvoorbeeld naar de opleiding en ervaring van trainers. Let tijdens je bezoek op hoe je je voelt, of je je op je gemak voelt. Van een bezoek aan een sportschool, wordt je natuurlijk heel wat wijzer.

Stap 3: Vraag een proefles aan

Nadat je op bezoek bent geweest, heb je over elke sportschool waar je interesse voor had, informatie verzameld. Bij degene die als beste uit de bus komt, kun je nu een proefles aanvragen. Dat geeft je de mogelijkheid om de trainers beter te leren kennen.

Waarschijnlijk weet je al hoe groot de groepen zijn. Maar tijdens een les kun je ervaren hoe dat van invloed op het lesgeven is. Heb je genoeg ruimte om je heen om te bewegen? Voel je je op je gemak? En misschien wel het belangrijkste, kan de trainer iedereen goed begeleiden?

Ook van belang is de manier van lesgeven van de trainer en of het klikt met hem of haar. Voel jij je goed bij een strenge trainer, of juist iemand die je aanmoedigt of zachtaardig is? Je kunt in een proefles goed ervaren wat een trainingsstijl met je doet.

Als er in de les gespard wordt, is het ook goed om te kijken hoe er met veiligheid wordt omgegaan. Laat de trainer mensen met elkaar sparren die gelijk zijn in niveau? Heerst er respect in de les of wordt machogedrag toegestaan?

Als je vragen hebt, over kickboksen of hoe het er aan toe gaat in de sportschool, aarzel dan niet vragen te stellen. Het is dan ook goed om te kijken of de trainer daar de tijd voor neemt.

Stap 4: Maak voor de les vast kennis met kickboksen

Een goede voorbereiding is het halve werk. Hoe enthousiast je ook bent voor je eerste les, het is heel normaal om je ook onzeker te voelen. Als je net begint met kickboksen, kom je tussen mensen te staan die al langer bezig zijn met de sport.

Dat betekent dat zij snel en handig de opdrachten van de trainer kunnen uitvoeren. Als jij nog nooit gekickbokst hebt, zul je niet goed weten wat je moet doen. Terwijl iedereen trapt en stoot en druk bezig is met kickboksen, sta jij met zwetende handen je af te vragen wat je moet doen.

Natuurlijk zal de trainer je begeleiden, maar die heeft de hele groep die hij moet helpen. Het kan zijn dat je een deel van de tijd hulpeloos staat te wachten op wat hulp.

Dit soort situaties kan ervoor zorgen dat je motivatie om te kickboksen in sneltreinvaart verdwijnt. Het is logisch dat je je onzeker en verlegen voelt. Maar het zou zonde zijn om als gevolg daarvan te denken dat kickboksen niets voor je is.

Het is alleen wel handig om te zorgen dat je goed voorbereid bent op je eerste les. Daar kun je op twee manieren voor zorgen, namelijk door het nemen van een of meer privélessen, of door thuis de online cursus Kickboks Masters te volgen.

Volg een privéles kickboksen bij een personal trainer in Breda

Door een of enkele privélessen kickboksen te nemen bij een personal trainer, zul je goed voorbereid een normale les in kunnen gaan. In een privéles leer je zo snel, dat dit gelijk staat aan 15 gewone kickbokslessen.

Dat komt natuurlijk doordat je 1 op 1 begeleid wordt. Tijdens zo’n training kan de trainer al zijn aandacht aan jou geven. Je leert van hem of haar alle kickbokstechnieken, van high kicks tot hoekstoten.

Als je de bewegingen uitvoert, let de kickbokstrainer goed op hoe je beweegt. Gaat er iets niet helemaal goed, dan kan hij of zij je meteen feedback geven. Dat is in een groepsles natuurlijk niet mogelijk. Daardoor zul je snel leren en heb je ook niet veel lessen nodig.

Verder heb je veel privacy, wat ervoor zorgt dat je in alle rust kunt trainen. Je zult je minder onzeker voelen en lekker in je eigen tempo leren. Zo zul je dus snel de basisbeginselen kunnen leren, waarna je vol zelfvertrouwen een gewone kickboksles kunt instappen.

Leer thuis kickboksen met Kickboks Masters

Een heel goede manier om je voor te bereiden is door de online thuiscursus Kickboks masters te volgen. In deze cursus komen alle kickbokstechnieken aan bod en leer je ze een voor een uit te voeren. Dat gebeurt onder de deskundige leiding van trainer Danny Delvers.

Hij heeft al meer dan 25 jaar ervaring met kickboksen en neemt het dan ook op zich om jou deze leuke sport te leren. De cursus bestaat uit 20 modules en in elke module wordt een techniek uitgelegd. Er wordt dus echt de tijd genomen om een techniek goed onder de knie te krijgen.

Heb je zin om thuis vast kennis te maken met kickboksen? Je kunt de cursus kijken op smartphone, tablet of laptop (zowel Android als Apple). Het is dus ook mogelijk om overal in huis te oefenen.

Welke voorbereiding je ook kiest, je kent na het volgen van een privéles of de online cursus de basisbeginselen van het kickboksen. Je komt daarna goed beslagen ten ijs in een kickboksles en zult daardoor zeker genieten van de training.

Starten met Kickboks Masters >>

Stap 5: De eerste kickbokstraining

Heb je alle stappen gevolgd, van zoeken op internet naar het bezoeken van de sportschool en een proefles volgen? Je weet nu welke sportschool jouw voorkeur heeft. Als het goed is kun je dus je keuze maken.

Als je nog aarzelt, laten we je dan over de streep trekken: Kickboksen is niet alleen heel goed voor je lichaam (helpt je sterker en fitter te worden, je kunt erdoor afvallen). Het is ook nog eens ontzettend leuk om te doen!

Probeer het gewoon een paar keer uit. Meestal lopen abonnementen per maand en kun je er, mocht het niet bevallen, zo weer mee stoppen. Maar we gaan er vanuit dat dat niet gebeurt! Voor je het weet ben je net zo enthousiast als alle kickboksers en geniet je van elke training.

Ook zin om te gaan kickboksen in Breda? Gebruik dan dit stappenplan en vind zo de beste kickboksschool.

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: