Kickboksen in Apeldoorn: Hier moet je op letten
20 januari 2020 

Kickboksen in Apeldoorn: Hier moet je op letten

Heb jij het plan om te gaan kickboksen in Apeldoorn of omgeving? Dan ben je vast op zoek naar een goede kickboksschool. Weet je al welke je gaat kiezen of vraag je je af hoe je de beste gaat vinden? De volgende checklist kan je helpen om je keuze te maken!

Stap 1: Bepaal op wat voor manier jij wilt kickboksen

Je kunt op twee manieren trainen als je gaat kickboksen. De eerste is leren kickboksen om in wedstrijden te kunnen vechten. Als je dat wilt kunnen, zul je dus goed moeten leren aanvallen en verdedigen.

Een onderdeel van de training is het sparren. Hierbij oefen je de trappen en stoten met een tegenstander. De trainer begeleidt jullie natuurlijk en houdt in de gaten dat jullie qua niveau gelijkwaardig zijn.

Hoewel er op de veiligheid gelet wordt, kan er bij deze manier van trainen wel eens een blessure voorkomen.

De andere manier van trainen is kickboksen als workout. Het is een heel goede sport om je lichaam fit te krijgen. Door te kickboksen verbetert je conditie, je krijgt sterkere spieren en je kunt er door afvallen. De kickbokstechnieken leer je alleen om je lichaam te trainen en er wordt dus niet gespard.

Als je op deze manier kickbokst, loop je net zoveel risico op blessures als bij elke andere sport. Een kickbokstraining is uitdagend en afwisselend en kan je op veel manieren helpen, zowel met je lichamelijke als je mentale gezondheid.

Wil jij kickboksen, denk dan van tevoren goed na over de manier waarop je wilt trainen. Daar kun je dan de juiste sportschool bij zoeken.

Stap 2: Neem een kijkje bij 2 kickboksscholen in Apeldoorn

Voor je daadwerkelijk gaat trainen bij een van de kickboksscholen die je op het oog hebt, is het handig om eerst even vrijblijvend een kijkje te nemen. Je kunt dan letten op de volgende punten:

  • Ontvangst: Hoe word je ontvangen? Nemen medewerkers de tijd om je informatie te geven? Zijn ze behulpzaam?
  • De sfeer: Voel je je welkom en op je gemak? Is het er gezellig, zijn de trainers enthousiast, speelt er muziek, zijn er veel mensen?
  • Hygiëne: Als je gaat sporten is het prettig als de zaal schoon en fris is. Let op hoe er met materiaal wordt omgegaan. Werp ook een blik in de kleedkamer, wc’s en douches.
  • Hoe groot zijn de groepen? Is er aandacht voor iedereen? Wordt de veiligheid goed in de gaten gehouden? Wat is de stijl van lesgeven van de trainers?

Dit zijn een paar van de vragen die je beantwoord kunt krijgen als je op bezoek gaat bij een sportschool. Als je meerdere kickboksscholen op je lijstje hebt staan, bezoek dan de twee die jou het leukste lijken. Na een bezoek ben je vast een heel stuk wijzer geworden en kun je beter de volgende stap maken.

Stap 3: Vraag een proefles aan

Nu is het tijd om bij je favoriete sportschool een proefles mee te draaien. Dit is een leuke manier om echt te ervaren hoe het eraan toe gaat daar. Je maakt kennis met de trainer(s) en kunt hen dan ook vast wat vragen stellen.

Vraag bijvoorbeeld naar hoe lang ze al les geven en wat hun stijl van lesgeven is. Dat bepaalt namelijk voor een groot deel hoe leuk je de lessen gaat vinden. Sommige trainers zijn behoorlijk streng, andere heel ontspannen. Het is natuurlijk maar net wat jij leuk vindt.

Je mag ook vragen naar de kennis en ervaring van een trainer. Welke opleiding en cursussen heeft hij of zij gevolgd? Het is wel belangrijk dat een trainer een goede achtergrond heeft en weet wat hij doet.

Als in je een proeftraining meedoet, probeer dan te letten op de groepsgrootte en of je je op je gemak voelt in de groep. Kun je al een beetje meekomen, let de trainer op je en legt hij of zij dingen uit die niet duidelijk zijn? Of word je een beetje aan je lot overgelaten?

Na deze stappen kun je waarschijnlijk al je keuze maken. Zet al je verzamelde informatie op een rijtje, de voor- en nadelen van elke sportschool. Dan is het tijd voor de volgende stap.

Stap 4: Zorg voor de nodige basiskennis voor je begint

Als je nog nooit gekickbokst hebt, dan is het nogal wat om een groepsles in te stappen. Je zult merken dat iedereen om je heen al wat kennis heeft en dus de opdrachten van de trainer moeiteloos kan uitvoeren. Jij kan dat helaas niet.

Het is over het algemeen niet prettig als je als enige niet mee kan doen met een groep. Je voelt je verloren en onhandig. De trainer heeft niet altijd tijd om je alles uit te leggen. Een goede voorbereiding geeft je de handvatten om wel meteen mee te komen in een kickbokstraining.

Kies voor privélessen kickboksen in Apeldoorn

Door 1 op 1 training te volgen bij een personal trainer, zul je in korte tijd veel kunnen leren. Privélessen zijn intensief, je werkt één op één, waardoor je alle aandacht van de trainer krijgt. Hij of zij geeft je direct feedback en jij kunt alle vragen stellen die je wilt.

Daardoor zul je snel vooruitgaan. Een uur personal training staat ongeveer gelijk aan 15 groepslessen. Je zult dus niet eens erg veel lessen nodig hebben om een goede basiskennis te krijgen. Voor je het weet heb je de basistechnieken van het kickboksen onder de knie.

Zorg dus voor een goede voorbereiding, neem enkele privélessen en sluit je daarna aan bij normale groepslessen. Je komt dan goed beslagen ten ijs.

Leer thuis kickboksen met Kickboks Masters

De ideale manier om kennis van het kickboksen op te doen is Kickboks Masters. Schaf deze online cursus aan om alvast thuis de basistechnieken van het kickboksen te leren. De cursus is samengesteld en wordt gegeven door trainer Danny Delvers. Hij heeft al meer dan 25 jaar ervaring met kickboksen.

In 18 modules legt hij je alles uit over deze sport, elke techniek komt aan bod. De bewegingen worden rustig voor gedaan en jij kunt als je de video bekijkt, deze nadoen. Het mooie is dat de modules altijd beschikbaar blijven en je kunt ze dus terugkijken wanneer je wilt.

Deze cursus kun je thuis volgen op je smartphone, tablet of laptop. Train in de huiskamer of op zolder, en wanneer je maar wilt. Je leert in je eigen tempo. Heb je de cursus doorgewerkt? Dan ben je klaar om naar de kickboksschool te gaan!

Ben je benieuwd naar de thuiscursus?

Klik hier voor Kickboks Masters

Stap 5: Kies de kickboksschool van je dromen en begin met trainen

Na deze speurtocht heb je inmiddels vast de kickboksschool gevonden die bij je past. Nu is het tijd om je in te schrijven. Begin deze week nog met kickboksen, om (weer) fit te worden. Al veel mensen zijn je voorgegaan, het is echt een leuke sport, die je helpt om snel goed in je vel te komen zitten.

Je gaat het zeker geweldig vinden. Elke week krijg je een afwisselende training die je helpt je grenzen te verleggen. Dus regel jouw plekje in de kickboksles en start je training!

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: