Is boksen slecht voor je?

Een veel gehoorde vraag is: Is boksen slecht voor je? (Kick)boksen is een vechtsport, waarbij twee sporters elkaar raken met trappen en stoten. Je kunt echter ook kickboksen als workout, en dan heb je alle voordelen van de vechtsport, zonder het risico op blessures.

Workout voor je hele lichaam

Fysiek gezien hebben vechtsporten als boksen en kickboksen grote voordelen. Boksen is goed voor al je spieren: om goede stoten en trappen te kunnen plaatsen, moet je sterk en snel zijn. Armen, benen, rug, borst en buik, ze worden bij het boksen allemaal gebruikt.

Je wordt er lenig van en krijgt een goede coördinatie. Je krijgt namelijk een goede beheersing van al je spieren en ledematen. Bij boksen mag je trouwens geen trappen uitdelen, bij het kickboksen wel. Dus daar oefen je ook je balans.

Boxen slecht voor je?

De conditietraining van het boksen en kickboksen is echt intensief. Daar werk je tijdens een training ook aan. Verder doe je krachttraining, zoals pushups, squats en werken met gewichten.

Sparren: stoten en trappen

Doe je tijdens je bokstraining aan sparren, dan oefen je de stoten (en bij kickboksen het trappen) op elkaar. De trainer zorgt natuurlijk dat dit zo veilig mogelijk gebeurt, maar er is altijd het risico op blessures.

Je stoot op elkaars lichaam en ook het hoofd. Er kunnen dan blauwe plekken, kneuzingen en andere pijnlijke plekken ontstaan. Zeker als je wedstrijden gaat vechten, kan het er hard aan toe gaan. Dan is boksen zwaar voor het lichaam.

Blessures

Blauwe plekken kunnen snel herstellen. Andere blessures kunnen langer duren om te herstellen. Gescheurde spieren of pezen, een ontwrichte elleboog of knie kost langere tijd om te herstellen.

Er is het risico op een hersenschudding en daarbij behorende klachten als duizeligheid en misselijkheid. Word je vaker op je hoofd geraakt, zoals professionele boksers, dan is er kans op blijvende schade.

Kickboksen zonder sparren: een goede workout

Maar gelukkig kun je ook kickboksen zonder te sparren. Dan ervaar je alle voordelen van het boksen, zonder de fysieke nadelen. Je krijgt wel de super workout, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over blessures.

Is boksen slecht voor je?

Wil jij deze workout ook wel eens proberen? Kom dan eens een kijkje nemen bij Delda Sport. Je traint met ervaren trainers, die altijd de veiligheid goed in het oog houden en je oefent zonder te sparren.

Wil je meer weten? Laat je gegevens dan achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: