Drink jij genoeg water? Zo belangrijk is water voor je gezondheid
25 oktober 2019 

Drink jij genoeg water? Zo belangrijk is water voor je gezondheid

Weet jij precies hoeveel water je zou moeten drinken om gezond te blijven? En zorg je ook dat je elke dag genoeg drinkt? Water helpt om je energiek en fit te voelen. Maar hoeveel heb je eigenlijk nodig en is dat hetzelfde voor iedereen?

Hoeveel drink je eigenlijk?

Veel mensen verdiepen zich in gezonde voeding en vergeten daarbij dat drinken minstens net zo belangrijk is. Drinken is een beetje het ondergeschoven kindje: iets wat je onbewust doet, even tussendoor, je staat er niet eens bij stil.

Want dat kopje koffie rond 11 uur is eerder een gewoonte, dan dat je erover nadenkt. Bij je middageten drink je melk, thee of nog een koffie. En soms neem je eens een glas water. Hoeveel vocht krijg je binnen op een dag? Waarschijnlijk heb je geen idee.

Drink-genoeg-water-gezond

Vaak schatten mensen dat ze wel aan de 2 liter vocht komen. Maar het blijkt over het algemeen dat je niet in de buurt komt. Want om 2 liter water te drinken, moet je ‘s ochtends drie grote glazen drinken, ‘s middags weer en ‘s avonds nog twee.

Vuistregels om voldoende te drinken

De vuistregel is om elke dag 2 liter vocht binnen te krijgen. Dat is nodig, omdat je sowieso al 1,5 liter vocht verliest door transpiratie, wat je uitplast en via de ademhaling. Wel is iedereen anders, en zijn er omstandigheden dat je lichaam meer vocht nodig hebt.

Dat kan zijn als het erg warm is of als je flink gesport hebt: je zweet dan meer, dus verliest meer vocht. Ook als je ziek bent (koorts of diarree hebt), moet je goed letten op hoeveel je drinkt.

Omdat het per persoon verschilt hoeveel water je moet drinken, is het handig om deze vuistregels in gedachten te houden:

  • Als je dorst hebt: drink dan. Stel het niet uit, maar reageer op de signalen van je lichaam. Zet altijd een flesje of glas water vlak bij je neer en drink wanneer je daar behoefte aan hebt.
  • Als je denkt honger te hebben, probeer dan eerst iets te drinken. Vaak haal je het gevoel van honger en dorst door elkaar.
  • Houd de kleur van je urine in de gaten. Lichtgeel is goed, donkerder betekent dat je te weinig vocht binnen krijgt. Dit is ook een richtlijn, want het is niet bij iedereen aan urine te zien of je genoeg drinkt.
  • Luister naar je lichaam. Ga ook niet zonder nadenken teveel drinken, daar zitten ook risico’s aan verbonden.

Een berekening die je zou kunnen toepassen om de voor jou geschikte hoeveelheid vocht te berekenen is de volgende:

Neem je lichaamsgewicht en vermenigvuldig dit met 0,03. Weeg je bijvoorbeeld 70 kilo, dan zou je 2,1 liter per dag moeten drinken.

Het kan even wennen zijn om voldoende te drinken. Eerst moet je waarschijnlijk vaak naar de wc, maar na enkele dagen verdwijnt dat. Je lichaam gaat leren dat deze hoeveelheden vocht gebruikt kunnen worden.

Waterdrinken-flesje

Om je te helpen voldoende te drinken zijn er tegenwoordig handige apps te vinden. Je smartphone heb je toch altijd bij je. Doordat de app je waarschuwt, wordt je eraan herinnerd te drinken en hij geeft een handig overzicht van hoeveel je gedronken hebt.

Water drinken om je goed te voelen

Ons lichaam heeft echt zoveel vocht nodig om goed te kunnen functioneren. Dat wordt duidelijk als je beseft dat het voor 60 tot 70% uit water bestaat. Dat vocht zit natuurlijk in je bloed, en zorgt voor een goede werking van je hersenen, longen, hart, spieren en andere organen.

Krijg je te weinig vocht, dan kunnen deze organen niet goed meer functioneren. Dat ga je voelen in o.a. vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, verstopping, spierpijn of -kramp, een droge huid, blaasontsteking of nierstenen.

Voldoende drinken is erg belangrijk om je energiek te voelen. Als je te weinig vocht binnenkrijgt, wordt je bloed dikker en stroperiger. Dat kost meer energie om rond te pompen. Als je slechts 2% uitgedroogd bent, kan dat 20% aan energieverlies opleveren!

Drink jij voldoende water? Zet een appje op je telefoon om er zicht op te krijgen. Zorg vooral dat je water drinkt en geen frisdrank of andere gesuikerde/gezoete dranken of alcohol. Kijk of je je na een paar dagen alerter, fitter en gezonder voelt!

Meer weten over drinken of over gezonde voeding? Bij Delda Sport staan we klaar om je te helpen te kiezen voor een gezonde levensstijl. Vraag meer informatie aan via onderstaand formulier.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: