Een knock-out ziet er spectaculair uit, maar levert boksen nou gevaren op voor de hersenen? Misschien zou je zelf ook wel willen boksen, maar maak je je zorgen over de risico’s. We zetten de feiten hier eens voor je op een rijtje.
Hersenen zijn kwetsbaar
De hersenen zijn voor ons als mens eigenlijk het belangrijkste deel van ons lichaam. Het is de plek waar je eigen persoonlijkheid huist, waar je herinneringen zich bevinden en je emoties. Zonder je hersenen was je een levend lichaam zonder ik.
Geen wonder dat we over het algemeen zuinig zijn op ons hoofd. En dat is ook nodig, want de hersenen zijn eigenlijk vrij kwetsbaar. Ze zijn zacht en zijn niet bestand tegen beschadigingen.
Daarom zitten ze ook in onze schedel, die ze kan beschermen tegen stoten, klappen en andere bedreigingen. Verder worden de hersenen ook omringd door een laag hersenvocht. Maar toch bieden zij ook geen honderd procent bescherming.
Bij klappen, stoten of bruuske bewegingen kunnen de hersenen tegen de schedel aanbotsen. Ook komt er beweging tussen de hersenen en de hersenstam. Als dit gebeurt kunnen er beschadigingen optreden.
Klappen krijgen tijdens het boksen
Doe jij aan boksen met sparren? Dan oefen je slagen, stoten en trappen op je mede (kick)boksers. Dan kan het dus zijn dat je ook wel eens op je hoofd geraakt wordt. Boksers die wedstrijden vechten lopen dit risico ook.
Het lastige aan beschadigingen aan de hersenen is, dat je niet direct hoeft te merken dat er schade is ontstaan. Er kunnen kleine bloedingen zijn of kneuzingen, maar dat hoeft niet meteen problemen te geven. Juist op de lange duur blijkt pas dat er wel schade was ontstaan.
Klappen of trappen tegen je hoofd, zijn dus niet erg goed voor je hersenen. Klachten kunnen kortdurend zijn (subacuut) of langer durend of blijvend zijn (chronisch).
Subacute gevolgen kunnen zijn:
- misselijkheid/overgeven
- hoofdpijn
- oorsuizen
- duizeligheid
- vergeetachtigheid/verwarring
- concentratieproblemen
Soms kan het ook zijn, dat je de eerste dagen na een klap op je hoofd niets merkt, maar dat er een paar dagen later zich pas symptomen ontwikkelen.
Klachten op de lange termijn
Wat het boksen mogelijk gevaarlijk maakt, is dat er niet sprake is van een eenmalige stoot tegen het hoofd. Als je vaker wedstrijden vecht (vooral daar, omdat er dan echt harde klappen vallen), kun je meerdere malen een hersenschudding oplopen of knock-out gaan.
In die gevallen stapelt de schade zich op. Het kan deels herstellen, maar soms lukt dat niet helemaal. En dan leiden al die kleine beschadigingen tot grotere schade in de hersenen. Uit onderzoek blijkt dat 10% tot 20% van de professionele boksers last heeft van chronisch hersenletsel.
Klachten die je hierdoor kunt krijgen, zijn:
- Agressie
- Depressie
- Geheugenstoornissen
- Tremoren (spiertrillingen, Parkinson)
- Dementie (CTE, chronische traumatische encephalopatie)
Dementie die ontstaat door boksen en de klappen die je op kunt lopen bij andere sporten, is anders dan wat mensen kunnen krijgen als ze ouder worden. De ziekte heeft symptomen gemeen met de Alzheimer en de ziekte van Parkinson.
Als je CTE krijgt, uit zich dat in een wankel evenwicht, moeite met praten hebben en verstoorde denkprocessen. Loop je eenmaal chronische hersenbeschadiging op, dat kun je ervan uit gaan dat herstel erg lang gaat duren, als dat al mogelijk is.
Ook over het verloop van bepaalde schade en de symptomen, valt vaak niet veel te zeggen, omdat de hersenen zo complex zijn.
Moet je bang zijn voor hersenbeschadiging als je bokst?
De gevolgen op de lange termijn zijn zeker iets om serieus te nemen. Het is wel zo, dat hoe intensiever je met boksen bezig bent, vooral op professioneel niveau, hoe groter het risico op hersenbeschadigingen. Elke klap op je hoofd draagt bij aan de schade.
Je hoeft je geen zorgen te maken over gevaren voor de hersenen als je gaat kickboksen om fit te worden. Bij Delda Sport kun je trainen zonder te sparren. Kom eens een kijkje nemen, of vraag informatie aan via onderstaand formulier.