Chocolade taart als ontbijt helpt bij afvallen?
07 juni 2023 

Chocolade taart als ontbijt helpt bij afvallen?

Chocoladetaart als ontbijt helpt bij afvallen. Als we niet beter weten zouden we de dag beginnen met chocoladetaart en de dag eindigen met wijn. Maar klopt het wel? Helpt chocoladetaart als ontbijt echt bij afvallen of ligt het wat genuanceerder?

Het onderzoek

Laten we eerst eens kijken naar wat online gezegd wordt. De Universiteit van Tel Aviv heeft een onderzoek gedaan onder 193 mensen met overgewicht. De ene helft ontbeet met een maaltijd van 300 calorieën, de andere helft met 600 calorieën. De 600 calorieën groep at bij het ontbijt een toetje, zoals taart, koek of een donut. De rest van de dag namen beide testgroepen evenveel calorieën (totaal 1400 voor vrouwen en 1600 voor de mannen). Het resultaat was dat beiden groepen evenveel kilo's kwijt waren.

Interessante resultaten

Na deze 16 weken bleven de deelnemers het dieet (met kleine aanpassingen) volgen en daar kwam een interessant resultaat uit: de mensen die ontbeten met toetje (600 calorieën) vielen gemiddeld 7 kilo af, terwijl de mensen met het ontbijt van 400 calorieën gemiddeld 12 kilo aankwamen.


Minder cravings en eetbuiten door een zoet ontbijt

Volgens de onderzoekers is het bovenstaande te verklaren doordat de mensen die de dag met een zoet dessert begonnen de rest van de dag minder zin hadden om te snacken en minder last hadden van cravings en eetbuiten.

De kanttekeningen

Voordat je nu naar de chocoladetaart grijpt als ontbijt, lees dan eerst even deze kanttekeningen door.

Ten eerste is het onderzoek enkel uitgevoerd voor een periode van minder dan een half jaar. Dit is een zeer korte periode, waarbij niet is gekeken naar de resultaten (voor de gezondheid en de lijn) op lange termijn.

Daarbij zien we dat de onderzoekers enkel hebben gekeken naar mensen met overgewicht. Sowieso zullen zij afvallen bij het volgen van een dieet van 1400 calorieën as ze normaal gesproken ruim boven hun calorie behoefte zitten. Wat voor resultaat zal dit onderzoek geven als iemand met een gezond gewicht dit dieet zal volgen?

Bovendien is er niet gekeken naar de activiteiten die de personen op een dag uitvoerden. Wellicht hebben de mensen die ontbeten met een toetje wel meer gesport uit schuldgevoel. Dit wordt uit de online berichten niet duidelijk.

Waar leg je de focus op?

Nog belangrijker; het is goed te beseffen dat in dit onderzoek enkel de focus is gelegd op afvallen en niet op gezondheid. Een toetje zit vol met suiker, wat zorgt voor een insuline piek en daardoor negatieve gevolgen heeft voor je taille en gezondheid. Suiker rooft je lichaam van vitaminen en mineralen waardoor je op lange termijn een tekort kunt ontwikkelen, zeker als je maar 1400 calorieën eet per dag.

Vallen de mensen echt meer af doordat ze ontbijten met een toetje, of komt dit doordat ze een groot ontbijt eten en daardoor de rest van de dag hun eetpatroon in toom kunnen houden? Uit diverse andere online onderzoeken waarbij de ene groep ontbijt met 700 calorieën en de andere groep met 200 kcal, blijkt dat de mensen die een calorierijk ontbijt eten meer gewicht verliezen. Het lijkt er dus op dat het meer te maken heeft met de verzadiging in de ochtend in plaats van specifiek het eten van een toetje in de ochtend.

Het hongerhormoon

Het hongerhormoon niveau (ghreline) wordt namelijk tijdens de eerste maaltijd van de dag het beste geregeld. Door een goed ontbijt te nuttigen kan de productie van het hongerhormoon de rest van de dag afnemen. Er treedt dan minder snel en hongergevoel op waardoor je gedurende dag inderdaad minder trek hebt en calorierijke eetbuien kunt voorkomen.

Wat we kunnen leren van dit onderzoek

Het helpt om goed te ontbijten zodat je de rest van de dag minder cravings hebt. Daarnaast is het slim om jezelf niet al het lekkers te ontzeggen, omdat als je iets niet mag eten je er juist naar hunkert. Door jezelf iets lekkers te gunnen gedurende de ochtend, ben je de rest van de dag voldaan.

Als je je focust op een gezonde lifestyle, is het wel een beter idee om de dag met een voedzaam ontbijt te beginnen in plaats van met een suikerrijk ontbijt. Kies bijvoorbeeld voor een gezonde shake met cacao poeder, een zelfgemaakte suikervrije kwarktaart of 10 gram pure chocolade bij je coffee. Zo heb je wel de voordelen van het eten van iets lekkers, maar niet de nadelen.

Meer weten wat voor jou werkt? Doe een inbodyscan bij ons en krijg inzicht in jouw metabolisme. Klik hier om een afspraak te maken.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: