Gratis cursus kickboksgeheimen van oa: Badr Hari en Gokhan Saki
Direct toegang

Winnen met Kickboksen

7 Ultieme Tips om een betere kickbokser te worden

Page content

article content

Bokszak of boksbal thuis ophangen

Om thuis een boksbal of bokszak te kunnen ophangen, is het belangrijk je goed voor te bereiden. Je kunt alleen veilig trainen en alles uit je bokszak/boksbal halen als hij stevig vastzit. Lees er hieronder alles over.

Waarom trainen met een bokszak of boksbal?

Boksen en kickboksen zijn sporten waarmee je goed aan je lichamelijke fitheid kunt werken. Je krijgt een betere conditie, je kunt afvallen en je ontwikkelt sterke spieren. Je kunt niet alleen in de sportschool sporten, maar ook thuis, als je een bokszak of boksbal ophangt.

De bokszak geeft veel weerstand, zodat je kracht en precisie kunt trainen. Met de boksbal train je om je snelheid te verbeteren en het helpt je met behendigheid. Je traint voornamelijk je vuistslagen, niet je traptechniek.

Thuis-ophangen-bokszak-boksbal

Bokszak

Op een grote bokszak kunt je zowel stoten en trappen oefenen, op de kleinere alleen stoten. Als je dus een bokszak wilt uitkiezen, is het belangrijk te bedenken wat je wilt kunnen trainen.

Bokszak van 180 cm: geschikt voor trappen en stoten. Deze zakken zijn geschikt voor lowkicks en highkicks. Ze zijn ook zwaar, zodat ze niet al te hard gaan zwaaien.

Bokszak van 150 cm: geschikt voor trappen en stoten, alleen lowkicks zijn eigenlijk niet te doen, omdat ze daar te hoog voor hangen.

Bokszak van 100 cm: Alleen geschikt voor stoten, deze kun je ook makkelijk opruimen als je klaar bent met trainen.

Boksbal

Deze gebruik je om je snelheid en je behendigheid te verbeteren. Je hangt hem op, gespannen tussen twee elastieken of hij staat op een standaard. Hieronder bespreken we daarom alleen het ophangen van een bokszak. Als je je boksbal aan het plafond wilt hangen, kun je dezelfde informatie gebruiken.

De plek voor een bokszak

Op zich kun je een bokszak overal hangen, waar jij dat wilt: je slaapkamer, de kelder, een garage of op zolder. Maar dit hangt natuurlijk ook af van hoeveel ruimte je hebt en of het plafond of de muur daar stevig genoeg is.

Een bokszak kan aan de muur of aan het plafond hangen. Het mooiste is het natuurlijk, als je ook helemaal om de zak heen kunt bewegen. Dat is van belang als je wilt trainen op voetenwerk en alle technieken.

Maar houd er ook rekening mee dat de bokszak zelf beweegt. Hij zal heen en weer zwaaien en daar moet ruimte voor zijn, zodat hij niet ergens tegenaan komt. Let er ook op, dat jij zelf nog ruimte hebt om uit te wijken voor de zwaaiende bokszak.

Boxzak-boxbal-thuis-ophangen

Als je bokszak aan het plafond wilt hangen, moet je goed opletten dat je dit op de juiste manier doet. Het beste is om hem aan een stevige steunbalk te bevestigen. Als je de zak ophangt aan materiaal dat daar niet geschikt voor is, zoals gipsplaten, dan zal je plafond stuk gaan.

Niet alleen zorgt dat voor schade. De bokszak kan ook naar beneden vallen, waardoor jij geraakt kunt worden. Een grote bokszak weegt al gauw bijna 50 kilo, dus dat kan serieuze blessures opleveren.

Houd er rekening mee dat het plafond niet alleen het gewicht van de bokszak moet kunnen dragen, maar ook de impact van het zwaaien. Het is handig om een detectieapparaat te gebruiken om een steunbalk te vinden die stevig genoeg is.

De bokszak aan het plafond hangen: zo doe je dat

Stap 1

Kies een balk uit: Steunbalken lopen door het plafond, vaak met 40 cm tussenruimte. Je kunt op het plafond kloppen: bij een hol geluid zit er geen balk, bij een dof geluid wel.

Stap 2

Gebruik een oogbout om de zak aan te hangen. Gebruik geen haak, de zak kan daar gemakkelijk af zwaaien. Boor een gat in de steunbalk en draai de oogbout in. Bij de zak zit een S-haak geleverd, die je aan de kettingen van de zak moet vastmaken.

Bevestig de kettingen aan de S-haak en aan de hoeken van de bokszak en hang de zak aan de oogbout.

Een beugel gebruiken

Een andere manier om de bokszak aan het plafond te hangen is met behulp van een beugel. Deze beugel bevestig je aan een balk van 5 x 15 cm, die je op zijn beurt weer aan meerdere balken in het plafond hebt geschroefd. De bokszak hang je daarna aan de beugel.

Thuis-ophangen-boxzak-boxbal

Andere manieren om een bokszak op te hangen

Muurbeugel

Is je plafond niet geschikt om een bokszak op te hangen of heb je geen ruimte? Dan is de muurbeugel een goed alternatief. Als je een muurbeugel koopt, zitten daar over het algemeen alle materialen bij die je nodig hebt.

De muren van de ruimte moeten wel van steen zijn, anders zullen ze het gewicht van de bokszak niet houden. Hang de muurbeugel vlak onder het plafond op, volgens de gebruiksaanwijzing.

Standaard

Een andere optie is om de bokszak aan een standaard te bevestigen. Deze moet van goede kwaliteit zijn en zwaar genoeg, om te voorkomen dat je bokszak omvalt of verschuift als je hem gebruikt.

Voor een grote bokszak heb je een standaard nodig van tenminste 150 kg. Voor een lichtere zak is eentje van 50 kg genoeg. Er zijn ook standaards die je met water of zand kunt vullen.

Zorg dat je een goede plek uitkiest voor de standaard. Verplaatsen kan lastig zijn, omdat het gecombineerde gewicht zwaar is. Sommige standaards hebben wieltjes, maar niet altijd.

Met deze informatie kun jij nu ook je bokszak of boksbal ophangen. Let altijd op je eigen veiligheid en zorg dat je bokszak goed is opgehangen. Doordat er sprake is van zware gewichten, zit een ongeluk in een klein hoekje. En je wilt natuurlijk ook geen schade aan je huis.

Lukt het je niet in je eentje, dan kun je natuurlijk ook altijd hulp inschakelen van iemand anders.

Vragen over trainen met de bokszak

En als je niet zeker weet of trainen op een bokszak iets voor jou is, probeer het dan eerst eens uit in een sportschool. Bij Delda Sport kunnen we jou alles vertellen over kickboksen en hoe je het beste kunt trainen met een bokszak.

Wil je hier meer over weten, vul dan vrijblijvend onderstaand formulier in. Wij helpen je graag. Laat je gegevens achter en we nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier >>

Laat een bericht achter

Comment Section

0 reacties op “Bokszak of boksbal thuis ophangen

Plaats een reactie


*