Boksersdementie: wat is dat en waar komt het door?
22 december 2017 
in boksen

Boksersdementie: wat is dat en waar komt het door?

Als kickbokser ben je er misschien bang voor: boksersdementie. Beroemde boksers als Mohammed Ali kregen het na jaren gebokst te hebben. Hoe ontstaat het en kun je het voorkomen?

Gevolgen van klappen op het hoofd

(Kick)boksen is een sport met risico’s. Door de rake klappen die er vallen loop je het risico op verwondingen aan botten en organen als lever en milt. Maar sporters zijn vooral beducht voor de klappen op het hoofd.

Een klap tegen het hoofd kan als deze hard genoeg is zorgen voor een knock-out. Gevolgen die van korte duur zijn (subacuut), zijn oorsuizen, misselijkheid, vergeetachtigheid en duizeligheid.

Boxersdementie wat is dat

Bij een klap op het hoofd ontstaan elke keer kleine beschadigingen in de hersenen. Er kunnen kleine bloedingen ontstaan. En hoe je het ook bekijkt, uiteindelijk kan dit leiden tot chronische schade. 10 Tot 20% van professionele boksers houdt restverschijnselen over door hersenletsel.

Risico’s van knock-out

Ga je vaker knock-out, dan kun je last krijgen van tremoren (spiertrillingen), geheugenstoornissen, agressie, depressie en dementie. Dementie die ontstaat door de klappen tegen het hoofd bij sporten, wordt CTE genoemd, chronische traumatische encephalopathie.

CTE of boksersdementie

Boksersdementie heeft veel gemeen met de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Mensen die leidne aan CTE hebben moeite met praten, staan wankel op hun benen en hun denkprocessen zijn verstoord. Ze beven en hun geheugen is niet goed meer.

Niet alleen boksers lopen het risico op CTE. Ook ijshockeyers worstelaars en American footballspelers kunnen dit oplopen. Hoewel kickboksers niet zoveel slagen op het hoofd krijgen als boksers, is CTE iets om voor op je hoede te zijn.

Boksersdementie

Hersenletsel

Het blijkt dat hoe langer de bokscarrière is en hoe langer een bokser op zijn voeten blijft staan tijdens een wedstrijd, hoe hoger het risico op CTE. Het ontstaat door opgeteld hersenletsel.

Uit onderzoek blijkt dat een gemiddelde American footballspeler 1400 klappen op zijn hoofd per seizoen te verduren krijgt. Men schat dat boksers er waarschijnlijk net zoveel krijgen. Het is dus belangrijk te weten te komen wat de gevolgen hiervan zijn.

Helm dragen of juist niet?

Is een helm dragen dan de oplossing? In Amerika is de helm tijdens bokswedstrijden juist recent afgeschaft. Het bleek dat boksers klappen minder goed zagen aankomen. Het risico op een hersenschudding was met helm juist 40% hoger. Bovendien wordt er harder geslagen als een bokser een helm draagt.

Veilig kickboksen

Bij Delda Sport wordt er gekickbokst zonder sparren. Dat betekent dat de slagen en stoten niet op elkaar worden geoefend. Onze trainers letten op de veiligheid en op het juiste uitvoeren van de kickbokstechnieken.

Je leert kickboksen om te kunnen genieten van de voordelen van kickboksen als workout. Kom bij ons trainen in onze luxe PT studio’s: samen met een personal trainer heb je alle technieken zo onder de knie.

Zou je meer willen weten over kickboksen of over veiligheid, de risico’s van kickboksen of hoe trainingen eruit zien? Laat je gegevens dan achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: