Het belang van rust nemen tussen trainingsdagen door
02 december 2017 

Het belang van rust nemen tussen trainingsdagen door

Rust nemen is belangrijk als je fit wilt worden. Als je houdt van sporten en actief zijn, dan lijkt dat misschien tegenstrijdig: een rustdag inlassen. Maar je lichaam heeft af en toe een pauze nodig. Daarmee zul je juist alleen maar fitter worden!

Heb ik wel een rustdag nodig?

Mensen die graag sporten willen elke dag wel aan de slag: kickboksen, trainen met gewichten of wat je ook maar fijn vindt om te doen. Maar om vooruitgang te boeken heb je niet alleen een goede training nodig, maar ook goed rusten.

Het maakt niet uit welke sport je doet, kickboksen of hardlopen. Tijdens je training veroorzaak je kleine scheurtjes in je spieren. Tussen trainingsdagen door uitrusten, geeft je spieren de tijd om weer te herstellen. Dus door juist uit te rusten, zul je eerder je sportdoelen behalen.

Rust tussen trainingsdagen

Ook kan teveel trainen je lichaam zo zwaar belasten, dat je weerstand achteruit gaat. Je wordt vatbaarder voor ziekteverwekkers en je loopt kans ziek te worden. Je hormoonsysteem kan eveneens uit balans raken door teveel sporten.

Kortom, sporten belast je lichaam en als je het geen tijd geeft om zo af en toe te herstellen, ondermijn je je gezondheid. Las dus regelmatig een rustdag in.

Wat kun je doen op een rustdag?

Hersteltraining

Het is op een rustdag niet nodig om alleen maar onderuit op de bank te gaan hangen. Je kunt heel goed een rustige activiteit doen. Denk aan wandelen, fietsen of zwemmen. Dit is een hersteltraining. Je gebruikt deze dag om je spieren in beweging te houden, maar niet zwaar te belasten.

Goede voeding

Zorg voor de juiste voeding. De dag waarop je niet sport, heb je misschien zin om lekker voor wat ongezonde snacks te gaan (chocola en koekjes terwijl je je favoriete series op tv kijkt of een patatje). Deze zware voeding zorgt ervoor dat je lichaam het alleen maar moeilijker krijgt.

Kies voor eiwitten, gezonde koolhydraten en goede vetten. Deze geven je lichaam de brandstof die het nodig heeft om goed te herstellen. De dag erna heb je weer volop energie om met je training verder te gaan.

Belang van rust

Massage

Door een massage te ondergaan op je rustdag, help je je lichaam om afvalstoffen kwijt te raken. Deze ontstaan tijdens het sporten en hopen zich op in je spieren. Je doorbloeding verbetert en je spieren worden losgemaakt. Massages helpen blessures te voorkomen.

Sporten is gezond, maar het is belangrijk goed voor je lichaam te zorgen, zodat het fit en sterk blijft. Dit kan alleen maar door ook rust in je trainingsschema in te bouwen.

Heb je vragen over sporten in het algemeen of kickboksen in het bijzonder? Wil je meer weten over trainen en rust houden? Wij beantwoorden je vragen graag. Laat je gegevens dan achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: