Waarom kickboksen effectiever is om af te vallen dan cardio
29 september 2016 

Waarom kickboksen effectiever is om af te vallen dan cardio

Sommige mensen denken dat het effectief is om veel cardio te doen als ze af willen vallen. Fanatiek gaan ze elke dag minimaal een uur op de cardio machines aan de slag.  Meestal zonder (groot) resultaat. Om af te vallen is het effectiever om een HIIT training te doen zoals kickboksen.

Maar wat is een HIIT training eigenlijk? HIIT staat voor High Intensity Interval Training. Dit is een training waarbij je enkele seconden/minuten keihard werkt, waarna je op een rustiger tempo weer bijkomt. Dit wordt meerdere malen herhaald. Kickboksen is een vorm van HIIT training, omdat je continue afwisselt tussen (explosieve) actie en momenten van rust. HIIT blijkt veel effectiever te zijn om vet te verbranden dan cardio en wel om de volgende redenen:

1. Een HIT training zoals Kickboksen verhoogt de insuline gevoeligheid

Insuline gevoeligheid is simpel gezegd hoe je cellen reageren op het hormoon insuline. Insuline maak je aan op het moment dat je koolhydraten/suikers eet. Insuline helpt je lijf deze suikers de cellen in te krijgen. Insuline gevoeligheid staat in verband met hoe je lijf reageert op koolhydraten.  Hoe minder gevoelig je bent voor insuline, hoe meer insuline je nodig hebt om hetzelfde werk te verrichten als bij mensen die een hoge insuline gevoeligheid hebben. Als je meer insuline in je bloed hebt, kun je minder makkelijk vet verbranden.  Door HIIT trainingen te doen zoals Kickboksen, verhoog je dus je insuline gevoeligheid en heb je minder insuline nodig om suikers de cellen in te krijgen. Hierdoor kun je makkelijker vet gaan verbranden. Uit een onderzoek is gebleken dat een HIIT training programma van minstens 2 weken, je insuline gevoeligheid met wel 23% kan toenemen!

Cardio heeft dit effect niet op insuline en bij te lang cardio verhoog je het stresshormoon cortisol, waardoor je juist sneller vet opslaat.

 kickboksen,HIIT,training,voordelen

2. Een HIIT training zoals kickboksen heeft een hoog afterburn effect

Na een (korte) intensieve kickboks training, verbrand je na de training nog heel veel calorieën. Dit wordt ook wel een ‚afterburn’ effect genoemd. Dit kun je merken doordat je na een training nog een tijdje blijft zweten. Ook vermindert een HIIT training de hormonen die het hongergevoel stimuleren. Cardio daarentegen verhoogt juist het honger gevoel en heeft nauwelijks een afterburn effect.  HIIT training activeert bovendien beide soorten spierweefsel: type 1 en 2. Dit betekent dat je zowel je uithoudingsvermogen al kracht traint. Bij cardio train je enkel je uithoudingsvermogen.

3. Een hit training zoals kickboksen geeft een boost aan de juiste hormonen.

Een effectieve kickboks training stimuleert de aanmaak van het o.a. het groeihormoon en testosteron (al na 10 minuten trainen!). Deze hormonen zijn zeer goed en effectief om vet te verbranden. Groeihormoon helpt om de spieren te laten groeien en spieren verbranden meer calorieën in rust. (Overmatig) cardio verlaagt juist het groeihormoon en de testosteron productie  en kan zelfs je spieren afbreken waardoor je metabolisme in rust verlaagt.

Het is dus in vele opzichten effectiever om een half uur tot max 45 minuten HIIT te doen dan een cardio training van 60 minuten. Let er wel op dat je niet op een te hoge intensiteit traint waardoor je techniek minder wordt en de kans op blessures verhoogt. Bij Delda Sport zullen onze trainers er altijd op toezien dat je de juiste kickboks technieken behoudt en op de juiste intensiteit traint om het beste resultaat te behalen. Als je HIIT trainingen wil combineren met krachttraining, zorg dan dat je voldoende rust pakt tussen de trainingen door om te herstellen.

 3 keer per week een HIIT training in combinatie met krachttraining zal zorgen voor top resultaten en zal jou helpen aan een gezond en fit lichaam!

 Wil je een keer een kickbokstraining proberen bij 1 van onze personal trainers?

Neem dan contact met ons op via het contactformulier >>[:]

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: