Verslavende snacks waar je moeilijk af kunt blijven
15 juli 2020 
in Voeding

Verslavende snacks waar je moeilijk af kunt blijven

Deze snacks zijn lekker, en je kunt er maar moeilijk afblijven omdat ze een verslavende werking hebben. Juist omdat je het niet bij eentje kunt houden, zijn ze een gevaar voor je gezondheid. Het is belangrijk om van deze snacks af te blijven of het eten ervan toch echt te beperken.

Let op bij de volgende 5 verslavende snacks

Snacks worden erop geproduceerd om je aan het snaaien te krijgen. Dat is juist het gevaar van snacks, want het zijn lege calorieën, die helemaal geen voedingsstoffen bevatten.

En de meeste snacks bevatten veel suiker en/of vet. Ze brengen je bloedsuikerspiegel aan het schommelen, waardoor je alleen maar meer wilt eten. De volgende snacks kun je dus beter in de winkel laten liggen.

1. Chocola

Chocola is goddelijke zoetigheid, het is iets waar we maar moeilijk af kunnen blijven. In zijn pure vorm is chocola nog wel gezond, maar bedenk dat er bij veel varianten ongelooflijk veel suiker wordt toegevoegd. Er blijft dan weinig over van de gezondheidsvoordelen.

De verpakking van chocola daagt je uit steeds wat meer te nemen: nog een blokjedat kan wel. Maar het kan niet. Doordat chocola ook nog eens veel vet bevat, is het een ongezonde snack. Breek een blokje af en houd het daarbij.

2. Chips

Wat chips zo verslavend maakt, is een combinatie van het krokante kraken, dat het eten van chips qua textuur en geluid aantrekkelijk maakt, en de grote hoeveelheden zout en smaakversterkers die worden toegevoegd.

Bijna niemand kan een zak chips opentrekken en stoppen voor deze leeg is. Wil je toch chips eten? Vul een klein bakje met een portie chips en leg de zak terug in de kast.

3. Patat

Ook patat is een snack die lekker weg eet, en waarvan je dan ook gemakkelijk teveel eet. Omdat het veel vet en zout bevat, en weinig gezonde voedingsstoffen, belast je je lichaam weer met een hoop ongezonde, lege calorieën.

Maar dat niet alleen, bijna iedereen eet patat met een dikke klodder saus: of dat nu ketchup, mayonaise of pindasaus is. Je voegt daarmee nog meer suiker en vet aan je eten toe.

Uit onderzoeken is gebleken dat gefrituurd eten de kans verhoogt op vroegtijdig sterven. Dan is het toch aan te raden om het bij een paar patatjes te houden en ook de hoeveelheid saus wat te beperken.

4. Koekjes

Wat voor soort koekjes je ook neemt, deze kleine tussendoortjes schijnen net zo verslavend te zijn als drugs. Er werd een onderzoek gedaan op ratten. Tijdens een test konden ratten kiezen tussen oreo’s, morfine, rijstwafels of cocaïne.

Het bleek dat koekjes het meeste effect hadden op het pleziercentrum in de hersenen. Het is dus geen wonder dat de meeste mensen het niet kunnen houden bij een koekje. De hoge concentratie suiker en het feit dat ze krokant zijn, maakt ze zo lekker en verslavend.

5. Pizza

De heerlijke combinatie van een krokante korst, warme tomatensaus, pittige kaas en kruidige stukjes vlees maakt pizza onweerstaanbaar. Toch is pizza ook erg ongezond: dat komt doordat het veel koolhydraten en vetten bevat. Deze combinatie is funest voor je slanke lijn.

Kon je maar een beetje pizza eten, dan was het misschien niet zo’n probleem. Pizza’s zijn echter bijna altijd erg groot en je wordt daardoor verleid de hele pizza op te eten. Daardoor eet je altijd teveel. Beperk je tot een paar stukken of deel een pizza met iemand anders.

Natuurlijk is snacken heerlijk en moet dat af en toe kunnen. Houd de hoeveelheid die je snoept in de gaten om voor je eigen gezondheid te zorgen. Blijf ook in beweging, zodat je de extra koolhydraten en vetten er ook weer af traint.

Zoek je begeleiding bij gezond eten of een gezonde leefstijl? Ga aan de slag met een personal trainer van Delda Sport. Vraag meer informatie aan via onderstaand formulier:

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: