Sporten met heet weer: doe het veilig met deze 5 tips
10 augustus 2020 

Sporten met heet weer: doe het veilig met deze 5 tips

Wil je gaan sporten met heet weer? Het kan zeker, maar let wel op je eigen veiligheid. Je kunt eigenlijk altijd wel iets aan beweging doen, ook als het heet is. Maar je lichaam heeft het al zwaar door de hitte. Dus het is goed om daar rekening mee te houden.

Heet weer en trainen, kan dat?

Het is heet en de hitte houdt voor Nederlandse begrippen lang aan. Dat is niet eens meer een uitzondering tegenwoordig. Ook hier kan het tropisch warm worden. Is het dan wel verstandig om te gaan sporten?

Bewegen kan in principe altijd. Zeker als je naar een sportschool kan waar airconditioning is. Maar wil je buiten trainen of in je eigen huis waar het niet zo koel is, dan is het goed om de veiligheid in de gaten te houden. Ga lekker sporten met deze 5 tips:

1. Pas je training aan

Natuurlijk is het afhankelijk van hoe jijzelf de hitte ervaart. Maar over het algemeen heeft je lichaam het al zwaarder door het warme weer. Als je gaat sporten produceert je lichaam zelf warmte. Het zal die afvoeren via de huid en je gaat zweten.

Omdat je bloed meer naar de huid gaat, krijgen je spieren minder bloed. Om dit te compenseren moet je hart harder werken, dus je zult een hogere hartslag krijgen.

Het is in deze omstandigheden dus een goed idee om niet te hard van stapel te lopen. Pas je training aan, door minder intensief en minder zwaar te trainen. Kijk vooral hoeveel je aan kan door dit rustig uit te proberen.

Plan je training eventueel op een ander tijdstip dan normaal: ‘s ochtends is het het koelste. Ga vooral niet midden op de dag trainen, dan is het het heetst. Bedenk dat je bij heet weer duizelig of misselijk kunt worden. Als dat gebeurt, neem dan direct rust.

2. Draag kleding die ventileert

Omdat je lichaam hitte moet afvoeren, is luchtige kleding het beste. Kies een stof die niet op je huid blijft plakken en frisse lucht kan doorlaten. Het zweet wordt door een dergelijke stof goed afgevoerd.

Denk ook aan de kleur als je buiten sport: witte stof zal de hitte van de zon weerkaatsen. Zwart absorbeert juist warmte. Dat is in de zon niet prettig. Je krijgt het er alleen maar warmer door. Draag een petje om je hoofd, nek en gezicht te beschermen. Vergeet niet om je in te smeren!

3. Zorg voor afkoeling tijdens de training

Of je nu binnen of buiten sport, het is lekker om tussendoor even af te koelen. Dat kan door je gezicht en nek nat te maken. Of leg een natte handdoek in je nek. Sport je binnen, dan is een ventilator natuurlijk ook een goed idee.

4. Drink voldoende en niet alleen water

Het is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen als je gaat sporten. Het effect hiervan op je training is groot. Door goed te drinken, help je je lichaam ook beter om een lagere temperatuur te behouden.

Als stelregel geldt: drink anderhalf keer zoveel als dat je door zweet zult verliezen. Wanneer je aan het trainen bent, kun je in een uur tijd, per vierkante meter lichaamsoppervlak, meer dan 1 liter zweet verliezen. Dat komt neer op 1,6 tot 2 liter zweet op een hete dag.

Je lichaam zal zweten om de lichaamstemperatuur gelijkmatig te houden. Om dat te kunnen doen heeft het wel vocht nodig. Water drinken is goed, maar je verliest door te zweten niet alleen vocht, maar ook zout en mineralen. Een sportdrankje kan helpen om weer energie op te doen.

5. Cooling down: ook als het warm is

Geef je lichaam na het sporten ruim de tijd om weer wat af te koelen. Help je spieren te ontspannen en drink wat. Sport je in een ruimte met airconditioning? Zorg dan zeker eerst dat je tot rust komt en afkoelt. De warmte buiten zal anders hard aankomen.

Meer informatie over gezond sporten? Vraag vrijblijvend meer informatie aan via onderstaand formulier.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: