Spiertrillingen: waar komen ze door en wat kun je eraan doen?
06 januari 2018 

Spiertrillingen: waar komen ze door en wat kun je eraan doen?

Zijn spiertrillingen iets om je zorgen over te maken? Iedereen kent het wel, je bent lekker aan de slag gegaan met sporten, maar je spieren beginnen te trillen. Ben je te hard van stapel gelopen of is er iets anders aan de hand?

Te zware belasting

Als je spieren gaan trillen tijdens of na het sporten, kan het zijn dat je ze te zwaar belast hebt. Deze trillingen worden spiertremoren genoemd en komen vaker voor bij beginnende sporters. Ze ontstaan doordat je meer van je spieren vraagt dan ze kunnen leveren.

Spiertrillingen, waar komen ze door

Door deze zware belasting worden je spieren te ver opgerekt en samengetrokken en raken je zenuwen geïrriteerd. Dit zorgt voor de trillingen. Het is dus niet direct iets om je zorgen over te maken, maar betekent wel dat je je training iets moet aanpassen.

Trainingschema aanpassen

Als je jezelf te zwaar belast, zozeer dat je last krijgt van spiertrillingen, loop je het risico op blessures. Je bent dan namelijk een grens over gegaan en verliest de controle. Zorg dus dat je je training op het juiste niveau doet en let erop dat je genoeg rust inplant na het sporten, zodat je kunt herstellen.

Tekort aan suikers

Een andere oorzaak van spiertrillingen is een tekort aan suikers. De glycogeenvoorraad in je spieren is dan te laag. Anders gezegd hebben je spieren niet genoeg brandstof. Je kunt dan zorgen voor wat snelle suikers, zoals een banaan of een energiereep.

Het aanvullen van de mineralen in je lijf is ook belangrijk. Doordat je veel zweet verlies je belangrijke mineralen, die zorgen voor het doorgeven van zenuwimpulsen en spieropbouw.

Gezonde drankjes als kokoswater, limoensap of een smoothie zijn goed om je lichaam te helpen deze mineralen weer aan te vullen.

Rekken

Vergeet ook niet je spieren tijdens de warming up en tijdens het sporten te rekken. Vooral als je last hebt van trillingen kan het strekken van een spier goed helpen. Een gespannen spier kan niet trillen en na even rekken verdwijnen de trillingen snel.

Spiertrillingen

Het is belangrijk om te letten op het niveau van je training. Bij Delda Sport kun je leren kickboksen onder begeleiding van een personal trainer. Deze neemt, voor je begint, met jou door wat je doelen zijn en wat je ervaring is.

Zo zul je gaan trainen op het niveau dat bij je past: met genoeg uitdaging om verder te kunnen komen, maar met respect voor je grenzen.

Wil je een keer proberen of kickboksen iets voor je is en ben je klaar voor een nieuwe uitdaging? Vraag dan een gratis intake aan, door je gegevens achter te laten in onderstaand formulier. We nemen binnen 12 uur contact met je op.

Intakeformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: