Meer last van lichamelijke klachten door thuiswerken
04 december 2020 

Meer last van lichamelijke klachten door thuiswerken

Thuiswerken is het advies van de overheid vanwege corona, maar dat veroorzaakt bij veel mensen lichamelijke klachten. Thuis zitten we niet op een ergonomische bureaustoel en zijn de werkomstandigheden niet ideaal. Meer bewegen kan veel verlichting brengen.

Thuiswerken: het nieuwe normaal

Een poosje thuiswerken leek best leuk. Maar nu zitten we middenin de tweede golf en er lijkt nog geen einde in zicht. Thuiswerken is nog steeds het devies en hoewel dat voordelen heeft, zijn er ook behoorlijk wat nadelen. Die merken we vooral door fysieke klachten en het gemis aan sociale contacten.

Dat we deze klachten serieus moeten nemen, blijkt uit de cijfers van Vakbond CNV. 41% Van de mensen die thuis werkt heeft vaker last van pijnlijke schouders, armen of nek. Dat wordt meestal veroorzaakt door de werkplek.

De gevolgen van thuiswerken

Thuiswerken is natuurlijk een goede optie in deze omstandigheden. En als het voor een korte periode was geweest, was er niet zoveel aan de hand geweest. Maar nu werkt een groot deel van de mensen al maandenlang vanuit huis.

Inmiddels zullen de meeste mensen thuis ook wel een werkplek hebben gecreëerd en niet meer aan de eettafel of vanuit bed werken. Toch zal deze werkplek niet zo ergonomisch zijn als die van kantoor. Om goed te kunnen zitten, is het nodig dat bureau en stoel goed bij elkaar passen en bij jouw lichaam.

Behalve door de werkplek kun je ook problemen ontwikkelen doordat je in het algemeen minder beweegt. Het kan zijn dat je niet meer loopt of fietst naar je werk. Je maakt geen ommetje door het kantoor naar een collega of een wandeling tijdens de lunch.

Het thuiswerken veroorzaakte een afname in dagelijkse beweging van 20 %. Het is dus geen wonder dat je dit gaat merken in je lichaam. Om alles nog erger te maken zijn mensen minder gaan sporten, doordat bepaalde sporten niet meer mogen en men zich minder veilig voelt in de sportschool.

Tips om meer te bewegen

Meer bewegen als je thuis werkt is niet moeilijk. Het is alleen wel iets waar je even wat aandacht aan moet besteden. Zet een alarm in je mobiel (of smartwatch) dat het tijd is voor een wandeling of oefening.

  • Begin je dag met een wandeling of een fietstochtje. Officieel heb je geen reistijd meer, maar door er ‘s ochtends even uit te gaan, begin je je dag opgefrist.
  • Doe elke dag een workout op een vast tijdstip van de dag. Plan dit in je agenda. Kies een moment dat bij je ritme past. Voor de een is dit ‘s ochtends vroeg, voor de ander aan het eind van de dag.
  • Beweeg wat vaker tussendoor: loop rond terwijl je belt, loop de trap op en af, ga naar een café om een koffie te halen of doe een paar snelle stretch oefeningen.
  • Staand werken is ook een prima optie. Wissel staan en zitten af.

Blijf sporten

Het is belangrijk om te blijven sporten. Het is begrijpelijk dat je aarzelt om naar de sportschool te gaan, maar er wordt goed gelet op de veiligheid. Individueel sporten mag op dit moment en in kleine groepjes ook.

Bij Delda Sport kun je trainen met een personal trainer. Door te kickboksen zorg je dat je lichaam fit, sterk en gezond blijft. In onze luxe PT studio is afstand houden geen probleem. Maar de trainer kan ook bij je thuis komen, waar je binnen of buiten kunt trainen.

Dus laat je niet tegenhouden om goed voor jezelf te zorgen. Sporten is zeker mogelijk en belangrijk om je weerstand op peil te houden. Meer weten over trainen bij Delda Sport? Vraag snel meer informatie aan via onderstaand contactformulier.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: