Kun je wel sporten als je zwakke knieën of enkels hebt?
05 januari 2018 

Kun je wel sporten als je zwakke knieën of enkels hebt?

Sporten met zwakke knieën of enkels is heel goed mogelijk, maar het is belangrijk uit te zoeken waarom ze vaak pijn doen of zeuren. Het is mogelijk gericht te trainen om problemen te voorkomen of te verhelpen.

Pijn door zwakke knieën of enkels

Pijn tijdens of na het sporten is vervelend en als je hier last van hebt, ben je misschien ook bang voor blessures. En terecht. Pijn is een teken dat er sprake is van een zwakte of er is zelfs al een blessure.

Sporten met zwakke enkels

Ontstaat de pijn door een verstuiking of een scheur in een spier of pees, dan is het beter om je training even stil te leggen. Ga hiermee altijd naar een arts of fysiotherapeut. Die kan je beter uitleggen hoe je je training kan aanpakken, zodat je blessure goed herstelt.

Overbelasting

Zwakke knieën en enkels raken sneller overbelast. Hardlopen, teamsporten als basketbal of volleybal, sporten waarbij je snel van richting moet veranderen zoals tennis, maar ook boksen en kickboksen, kunnen dan makkelijk zorgen voor een te zware belasting.

Oefeningen voor meer kracht

Je kunt zorgen dat de spieren in je voeten, enkels en knieën sterker worden, door het trainen van statische stabiliteit. Oefen dit door op je blote voeten op een been te gaan staan, gedurende 20 tot 30 seconden. Maak het moeilijker door met je opgetilde been rondjes te draaien.

De dynamische stabiliteit, dus het landen, draaien en de kracht in je benen en enkels, kun je oefenen door sprongen te maken, sprongen naar voren en opzij. Squat, lunges en plank oefeningen zijn allemaal goed om je benen en armen sterker te maken.

Sporten zwakke knieen enkels

Rustig opbouwen

Bouw deze oefeningen rustig op. Merk je dat het zwaar is, begin klein met 10 herhalingen. Gaat het beter, voeg er telkens vijf herhalingen aan toe. Als je twijfelt, roep dan de hulp van een (sport) fysiotherapeut in.

Voor meer inspiratie kun je oefeningen zoeken op internet. Vergeet niet dat je zwakke knieën of enkels ook geholpen kunnen zijn met oefeningen die heel je lichaam sterker maken. Je lichaam is een systeem en alles staat in verband met elkaar. Een sterke core is ook belangrijk.

Iedereen kan sporten

Heb je zwakke enkels of knieën? Wees niet bang, ook jij kunt elke sport doen die je wilt. Kickboksen is een uitstekende sport om je hele lichaam sterker en fitter te maken. Het is een full body workout, waarbij je sterke benen, armen en core krijgt.

Bij Delda Sport is het mogelijk te trainen onder begeleiding van een ervaren personal trainer. Heb je zwakke knieën of enkels? De trainer zal de oefeningen toespitsen op wat jij nodig hebt en aan kunt. Dat is het voordeel van een personal trainer. Je gaat in je eigen tempo aan de slag.

Denk je dat kickboksen ook iets voor jou is of wil je vrijblijvend meer informatie ontvangen? Laat je gegevens dan achter via onderstaand formulier en wij nemen binnen 12 uur contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: