Kickboksen met een hartslagmeter

Heeft het voordelen om te kickboksen met een hartslagmeter? Je hartslag is een goede graadmeter voor je lichamelijke conditie. Gebruik je een hartslagmeter, dan krijg je op eenvoudige wijze informatie over je conditie. Daarmee kun je je training goed aanpassen aan wat je nodig hebt.

Je hartslag helpt inzicht krijgen

Als je gezond bent, ligt je hartslag in rust tussen de 60 en 80 slagen per minuut. Als je aan het sporten bent, kan deze oplopen naar 210 slagen per minuut.

Het hart van een sporter wordt steeds sterker. Het pompt daardoor efficiënt het bloed rond, wat betekent dat het hart minder snel hoeft te kloppen om het bloed naar je spieren te krijgen. Daarom is je hartslag een goede manier om inzicht te krijgen in je gezondheid en conditie.

Kickboxen met hartslagmeter

Pols of borstband

Ga je een hartslagmeter dragen tijdens je kickbokstrainingen, dan heb je daar twee mogelijkheden voor. Er zijn hartslagmeters die je hartslag kunnen meten via de pols of via een borstband. Beide registreren je hartslag en geven informatie over wat de training voor impact heeft.

Let wel op als je wilt sparren bij je kickbokstraining. Je kunt beter geen stoten, trappen of knieën op je hartslagmeter krijgen. Zorg dat het apparaat niet in de weg gaat zitten of jou of een ander kan bezeren.

Trainen op het juiste niveau

Het grootste voordeel van je hartslag meten, is dat je weet of je training op een niveau is, dat je vooruit helpt. Het kan zijn dat je super enthousiast begint, en daardoor te hard van stapel loopt. Je raakt dan te snel uitgeput en vergroot de kans op blessures.

Het kan ook zijn dat je je training te langzaam opbouwt of dat deze gewoon niet zwaar genoeg is. Je hartslag komt dan niet in de fase waarin je conditie of kracht opbouwt. De hartslagmeter kan dus helpen de intensiteit van je training goed af te stemmen op je conditie.

Kickboxen met een hartslagmeter

Vind je trainingszone

Je doet dit door te zorgen dat je training valt binnen de zogenaamde trainingszones. Binnen deze zone bereik je het beste fysiek resultaat, zonder uitgeput te raken. Hiervoor moet je je hartslag in rust weten (bijvoorbeeld als je net wakker bent) en je maximale hartslag (deze bereken je door je leeftijd af te trekken van 220).

Er zijn vijf trainingszones waarmee je kunt gaan trainen. Deze zijn: warming up en hersteltraining, duurtraining, tempoduurtraining, extensieve en intensieve intervaltraining en maximaal gebied. Kijk op internet om hier meer informatie over te vinden en de training te vinden die jij wilt doen.

Wil jij aan je conditie werken door te kickboksen en zou je wel eens mee willen doen? Vraag dan via onderstaand formulier een gratis intakegesprek aan.

Intakeformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: