Kickboksen als Olympische sport?

Is kickboksen een olympische sport? Helaas is dat nog niet het geval. Om toegevoegd te worden aan de Olympische Spelen, moet de sport worden ingebracht door een internationale sportbond. Dat is nog niet gebeurd.

Sport met een lange geschiedenis

Het kickboksen bestaat al eeuwenlang en komt oorspronkelijk uit Thailand, waar het bekend was onder de naam Muay Thai. Kickboksen werd daar gebruikt binnen het leger, zodat soldaten zich ook zonder wapen konden verdedigen.

Kickboxen-Olympische-sport

In de jaren zeventig kwam de sport naar het westen, ook naar Nederland. De laatste jaren is het sterk in populariteit gegroeid. Hoe komt het dan dat het geen Olympische sport is? Het gewone boksen staat al sinds 1904 op de kalender van de Olympische Spelen.

Criteria om een Olympische Sport te worden

Een sport kan opgenomen worden in de Olympische Spelen als het in ieder geval bekend is en genoeg publiek kan trekken. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) bepaalt welke sporten er toegevoegd worden.

Het land waar de Olympische Spelen plaatsvinden, kan nieuwe sporten voorstellen. Dat kan een voordeel zijn. In 2020 vinden ze plaats in Japan (Tokyo) en daar zal nu karate een Olympische Sport worden. Dat kan een eerste stap zijn voor het kickboksen om toegevoegd te worden.

Het IOC vindt het belangrijk dat een sport jeugd kan aantrekken. Als een sport Olympisch is, kunnen jongeren dat interessant vinden en het is van belang dat de jeugd meer gaat sporten.

De sport moet ook een langere tijd blijven bestaan. Er ontstaan regelmatig nieuwe sporten, maar die zijn na vijf of tien jaar niet meer populair. Voor kickboksen zal dat zeker geen probleem zijn, gezien de lange geschiedenis van deze vechtsport.

Olympische-sport-kickboxen

Ook belangrijk is dat er een internationale bond is die achter de sport staat. Het lastige met kickboksen is, dat er veel verschillende stijlen zijn, waarin de sport gedaan wordt, zoals full contact, semi contact of K-1.

Erkenning als Olympische Sport

Er zou een grote kickboksbond moeten zijn die het kickboksen als Olympische sport moet gaan promoten. Er is wel animo voor. In 2016 is kickboksen bij het IOC voorgesteld en kreeg Muay Thai erkenning als Olympische sport.

Dat betekent nog niet dat het een Olympische sport is. De erkenning duurt drie jaar en gedurende deze tijd zullen de leden van het comité hun stem uitbrengen, waarna kickboksen een volledige erkenning kan krijgen.

Het is de bedoeling dat de IFMA (International Federation of Muaythai Amateurs) de sport meer onder de aandacht gaat brengen. In 2017 wilde de bond het kickboksen laten opnemen in het programma van de World Games in Polen en dat is gelukt.

De World Games zijn een belangrijke stap om onder de aandacht te komen bij het IOC. Daar komen veel nieuwe sporten voorbij. Het volgende doel zijn de World Games van 2021 in Alabama (VS).

Het gaat er dus om spannen voor het kickboksen. Het kan behoorlijk lang duren, dus we zullen een lange adem moeten hebben. Het duurde 12 jaar voor Taekwondo van erkenning naar Olympische sport ging.

Kickboksen voor jong en oud

Of kickboksen een Olympische sport is of niet, maakt niet uit voor hoe leuk een sport is (gelukkig). Kickboksen is een geweldige sport voor jong en oud. Je kunt al leren kickboksen vanaf zeven jaar.

Olympische-sport-kickboksen

Bij Delda Sport wordt kickboksen gebruikt als fitness training. Je oefent de trappen en stoten niet op elkaar (dus er wordt niet gespard). Het is een heel geschikte sport om je conditie te trainen, om af te kunnen vallen en om sterker te worden.

Mocht je Olympische aspiraties hebben, dan kun je ook bij ons terecht, maar zeker ook als je gewoon een gave sport zoekt om je conditie te trainen. Meer weten? Laat je gegevens achter in onderstaand formulier en we nemen snel contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: