Ik zie geen resultaat: Heeft mijn training wel zin?
13 oktober 2021 

Ik zie geen resultaat: Heeft mijn training wel zin?

Doe jij meerdere keren per week fanatiek een training thuis of in de sportschool, maar zie je nog geen resultaat? Dat kan ontmoedigend werken. Maar we kunnen je geruststellen. Ook al zie je fysiek nog geen veranderingen, dat betekent niet dat er niets gebeurt in je lichaam.

Wat zijn de effecten van krachttraining?

Het is nu eenmaal waar: je traint niet alleen omdat dat nou zo leuk is, je wilt wel wat resultaat zien van je harde werk. Dat betekent mooi gevormde biceps, strakke bilspieren en misschien zelfs een sixpack. Maar wat nu als je regelmatig traint en je ziet dat niet terug in je spiervorming?

Tijdens het trainen belast je je spieren, en daardoor ontstaan er microscopisch kleine scheurtjes in die spieren. Dat is normaal en is de achterliggende reden dat spieren kunnen groeien. Die scheurtjes worden hersteld en dit zorgt ervoor dat je spieren dikker worden en jij uiteindelijk gespierder.

Dit blijkt echter niet het hele verhaal te zijn. In Engeland, Newcastle hebben wetenschappers van het Instituut voor Neurowetenschap eens nader gekeken wat er precies gebeurt met spieren en zenuwen tijdens en na krachttraining.

Trainen heeft niet altijd zichtbaar resultaat

Het blijkt dat niet alleen je spieren betrokken zijn bij spiergroei, ook je zenuwen spelen een belangrijke rol. Al voor je spieren door het trainen veranderen, zullen je zenuwen zich ook aanpassen en een verandering ondergaan. Hierdoor kan het zijn dat je tijdelijk lichamelijk niet veel ziet gebeuren.

Dus ook al train je fanatiek en doe je er alles aan om spiergroei te veroorzaken, het kan zijn dat je een periode geen transformatie ziet. Maar op de achtergrond is er zeker wel iets aan de hand en reageert je lichaam op de inspanning die je levert.

Maar het is eveneens mogelijk dat die resultaten niet zichtbaar zullen worden. Voor sommige lichaamstypen is het gewoon niet mogelijk om er “ripped” uit te zien, volgens de wetenschappers. Ondanks dat zul uiteindelijk toch merken dat je sterker wordt.

Veranderingen in de zenuwen

Het proces dat hier achter zit is onderzocht bij apen. De onderzoekers lieten de dieren krachttraining doen, waarbij ze werden aangemoedigd om elke keer een nieuw persoonlijk record neer te zetten.

Dit had een indrukwekkend effect: de apen konden na verloop van tijd elke workout het equivalent van 50 eenarmige pull-ups doen. De onderzoekers monitorden de dieren nauwkeurig en richtten hun aandacht vooral op wat er op het niveau van de zenuwen gebeurde.

Met behulp van elektroden gingen ze na welke zenuwen precies geactiveerd werden als de apen hun oefeningen deden. Het bleek dat de apen sterker werden, doordat de zenuwen in een bepaalde zenuwbaan almaar krachtiger signalen naar de hersenen stuurden.

Trainen hoeft dus niet altijd direct te zorgen voor sterkere spieren, het kan ook zijn dat er op het niveau van de zenuwen veranderingen plaatshebben.

Hoewel je het liefste het effect van je workouts in de spiegel zou willen zien, is dit niet altijd hoe het gaat. Probeer je te realiseren dat vooruitgang op meerdere manieren gaat: er gebeurt zeker iets in je lichaam.

En uiteindelijk zul je je vooruitgang opmerken, of dat nu aan je lichaam te zien is of doordat je voelt dat je kracht toeneemt. Ook dat is progressie.

Ben je op zoek naar een leuke sport die kan helpen met het verbeteren van je kracht, conditie of waarmee je gewicht kunt verliezen? Kom kickboksen bij Delda Sport. Je kunt in kleine groepjes trainen of individueel onder begeleiding van een enthousiaste en ervaren trainer.

Vraag vrijblijvend meer informatie aan over de mogelijkheden via onderstaand formulier. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Contactformulier >>

Reactie plaatsen

Klik gerust eens door onze categorieën heen: